Otrdien Esplanādē dokumentālās filmas "Ābols upē. Filmas arheoloģija" pirmizrāde • IR.lv

Otrdien Esplanādē dokumentālās filmas “Ābols upē. Filmas arheoloģija” pirmizrāde

21
Kadrs no filmas "Ābols upē"

Režisora Aivara Freimaņa filma “Ābols upē” svin 40. jubileju

Šovakar, 12.augustā plkst.21.30 kultūras vasarnīcā “Esplanāde 2014” notiks dokumentālās filmas “Ābols upē. Filmas arheoloģija” pirmizrāde, raksta aģentūra LETA. 

Unikālais dokumentālā vēstījuma un mākslas kino hibrīds latviešu kino vēsturē, režisora Aivara Freimaņa filma “Ābols upē”, kas vēsta par “Zaķusalas karalisti”, šogad svin 40. jubileju. Studijā “VISIO” sadarbībā ar LTV tapis stāsts par tā laika Zaķusalas varoņiem tagad un arī šodienas Zaķusalas romantiku un mīlestību, ko filmā “Ābols upē. Filmas arheoloģija” izdzīvos divi jauni aktieri – Agnese Cīrule un Raimonds Celms.

 Apciemojot vecmeistaru Freimani viņa lauku mājās, režisors no lādes izņēma dienasgrāmatu, kuras pirmais ieraksts veikts 1970.gada decembrī. Tolaik iecerētā dokumentālā filma par Daugavas salām saucās “Upe” un nekas neliecināja, ka tās veidošana varētu ievilkties četru gadu garumā, divkārt solot Freimani atlaist un draudot uzfilmēto materiālu likvidēt. Iepriekš nepubliskotā dienasgrāmata kļuva par galveno intrigu, lai dokumentālajā ciklā “Filmas arheoloģija” taptu jauna filma. Freimanis kopā ar savu domu un kameras biedru Dāvi Sīmani nolēma dokumentālajā vidē ievest divus tolaik publiski vēl nepazīstamus jauniešus, bet tagad pazīstamus aktierus, Ivaru Kalniņu un Akvelīnu Līvmani, liekot viņiem iekļauties Zaķusalas reālajā dzīvē un cilvēkos, vienlaicīgi izdzīvojot mīlas stāstu. 

Neviens dialogs vai epizode nebija iepriekš uzrakstīta uz papīra, pretēji klasiskajiem spēles kino scenārijiem. Filma, kas tika iesākta kā dokumentāla, tika pabeigta kā spēles filma. Toreizējie Zaķusalas jaunieši un bērni, kuri kļuva par “Ābols upē” filmas varoņiem, tagad ir purvciemieši, zolitūdieši, kas savu pagātnes zemi sauc par Zaķusalas karalisti. 

2014.gadā, Rīgas kā Eiropas galvaspilsētas un LTV jubilejas gadā, “Ābols upē. Filmas arheoloģija” pabeigta kā dāvinājums skatītājiem, stāsts par dzīvesveidu un pilsētu, kādas vairs nav. Filma par jaunību un zudušo Rīgu, kas dzīvo cilvēku atmiņās, un šodienu, kurai ir cits ritms un citas dominantes. Filmas “Ābols upē. Filmas arheoloģija” režisore ir Agita Cāne-Ķīle, scenāriste – Daira Āboliņa, operators – Edgars Bite. Mūziku filmai komponējuši Pēteris Plakidis un Raimons Tiguls. Tās producenti ir Ieva Rozentāle, Inese Kublicka un Dzintars Belogrudovs. 

Televīzijas pirmizrādi jaunā filma piedzīvos sestdien, 16.augustā, pulksten 21.25, LTV1. Pēc tās pulksten 22.25 LTV piedāvās kino stāsta “Ābols upē” atjaunoto versiju.

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu