Stop Kremļa lakstīgalām • IR.lv

Stop Kremļa lakstīgalām

2
Valērija, Oļegs Gazmanovs, Josifs Kobzons
Anda Burve-Rozīte

Otrdienas pēcpusdienā Dzintaros vairāki simti cilvēku gaidīja ierodamies ikgadējā festivāla Jaunais vilnis Krievijas estrādes zvaigznes. Ko viņi domā par aizliegumu dažām no tām iebraukt Latvijā?

Prāvie baloni Krievijas karoga krāsās ar uzrakstu New Wave 22.jūlija pēcpusdienā šūpojas virs Dzintaru koncertzāles. Vakars, kad jāsākas jauno izpildītāju konkursa atklāšanas koncertam, vēl tālu, šeit neredz nevienu estrādes zvaigzni. Taču tās gaida vairāki simti cilvēku, ar rokām balstīdamies pret festivāla ieejas zonu norobežojošo metāla sietu. Publika gaida vakaru – Latvijā ieradusies Alla Pugačova ar savu laulāto draugu Maksimu Galkinu, viņi arī būs šeit.

Šonedēļ ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs nāca klajā ar «melnā saraksta» papildinājumu – aizliegumu iebraukt Latvijā Krievijas estrādes zvaigznēm Valērijai, Josifam Kobzonam un Oļegam Gazmanovam. «Tie ir cilvēki, kas no marta vairākas reizes agresīvā formā starptautiski attaisnojuši Krievijas veikto Krimas aneksiju, vardarbību Ukrainā, noniecinājuši Ukrainu,» pamatoja Rinkēvičs. Es vēlējos noskaidrot, kā to uztver Latvijā dzīvojošie krievvalodīgie, kuri labprāt apmeklē šo pasākumu. Arī uzzināt, vai traģiskie notikumi Austrumukrainā ietekmē attieksmi pret Jauno vilni un vai tam aizvien būtu jānotiek Latvijā.

Valērija palaida raķeti?

Sarunu ar nejauši izvēlētiem cilvēkiem pie koncertzāles vēlējos sākt ar Laura Reinika citātu, savā tviterlentē viņš šonedēļ ierakstījis: «@ricky_martin believes he’s coming to Latvia when actually he will be singing at a Russian TV show filmed in our country. Awkward.»* Taču izrādījās, ka nevienam no uzrunātajiem latviešu mūziķa vārds neko neizsaka – domīgi rauca pieri, bet Rikiju Mārtinu atpazina tikai daži. «Uz Jauno vilni nākam klausīties iemīļotos Krievijas mūziķus,» teica 60 gadu veca kundze Ira no Rīgas. Kopā ar meitām Larisu un Natāliju, grezni saposušās, viņas ar biļetēm bija ieradušās jau vienos dienā. «Ar vīru, starp citu – latvieti, šorīt runājām: vai tad mūsu mīļais mākslinieks Gazmanovs izlēma par raķeti [Malaizijas lidmašīnai] un Valērija piespieda palaišanas pogu?» Ira ir patiesi sarūgtināta. Ko šie mūziķi Latvijai nodarījuši, sievietes nezina, ziņās esot bijusi tikai frāze, ka nelaidīšot. Vai pēc Ukrainas traģiskajiem notikumiem festivāls Latvijā nebija jāatceļ? Iras meitas, nosauļojušās trīsdesmitgadnieces ar efektīgu grimu, saskatās. Larisa: «Ja mēs tā skatāmies, tad Āfrikā bērniem ik dienu nav ko ēst. Vai tāpēc pasaulē visai dzīvei jāapstājas? Ja integrācijas vietā turpināsies konflikti, mēs patiešām varam nonākt situācijā, kad dzīve apstāsies – jo būs karš.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu