Vasara ledusskapī • IR.lv

Vasara ledusskapī

1
Foto — Panthermedia/Scanpix

Saldēšana ir viena no ērtākajām ziemas krājumu glabāšanas metodēm. Sāc jau tagad!

Ogu sezona nav gara, un, protams, vispirms jāsaēdas svaigas ogas un augļi, bet pēc tam, izvēloties uzglabāšanas veidu, saldēšana ir viena no labākajām metodēm. Vitamīni un mikroelementi saldēšanas procesā saglabājas krietni vairāk nekā tad, ja ogas, augļi vai dārzeņi tiek konservēti, termiski apstrādāti, skaidro Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis. Kaltēšana, lai galarezultāts būtu labs, prasa daudz laika, pacietības un uzmanības. Viena no ērtākajām, ātrākajām glabāšanas metodēm – saldēšana. 

Ledusskapja saldētavas kameras ietilpība nav liela – sākot no dažiem litriem, bet saldētavu tilpums jau ir ievērības cienīgs (sākot no 100 litriem), un ģimenes vajadzībām der padomāt par šīs tehnikas nepieciešamību. «Saldētava ir laba investīcija, jo tajā ne tikai varēs glabāt ziemas krājumus, bet ērtības labad šad tad var sasaldēt arī zupas. Sasaldējot produktus, tiek palēnināts oksidācijas process, kavējot bojāšanos,» padomu dod dr.Brēmanis, vēlreiz atgādinot, ka vislabāk visu ēst svaigi pagatavotu, lai nav otrreiz jāsilda. Labas A+ klases saldētavas elektrības patēriņš ir ekonomisks. Bet nav arī pareizi ilgstoši uzglabāt saldētus augļus un ogas. Produktu atrašanās laiks saldētavā nedrīkstētu būt ilgāks par sezonu: ogas – aptuveni gads; dārzeņi – astoņi mēneši; augļi – gads. Temperatūrai saldētavā nevajadzētu būt zemākai par -18 grādiem. 

Otra investīcija – speciāli trauciņi un maisiņi, kuros produktus glabāt. Ja tie būs vienāda izmēra, saldētava tiks ekonomiskāk piepildīta. Visu fasē nelielās porcijās – tādos apjomos, ko var izlietot vienā ēdienreizē, jo atkārtota saldēšana nav pieļaujama. Jāparūpējas, lai trauki, kuros tiek glabāti saldētie produkti, būtu hermētiski noslēgti. Tas neļaus «pievilkties» ar dažādiem aromātiem. Starp citu, dilles ar savu specifisko smaržu var neglābjami sabojāt blakus esošos ogu krājumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu