Starp nabadzību un izcilību • IR.lv

Starp nabadzību un izcilību

7
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Latvijas zinātne, saņēmusi spēcīgu dunku – starptautisko ekspertu kritiku -, sākusi mainīties. Kaut arī zinātnes valsts finansējumā nav gaidāmas lielas izmaiņas, institūti paši lemj par spēku apvienošanu un meklē jaunus veidus, kā iegūt naudu pētījumiem

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dzelzceļa transporta institūta laboratorija bija viena no ekspertīzes vietām, kur pārbaudīja pār cilvēku galvām sagruvušā Zolitūdes lielveikala Maxima stiprinājumus un skrūves, palīdzot izmeklētājiem noskaidrot traģēdijas iemeslus. Kādreiz šī laboratorija lielākoties tika izmantota zinātniskiem pētījumiem Latvijas dzelzceļa vajadzībām, bet turpmāk tā būs pieejama gan autotransporta, gan citu jomu pētniekiem, stāsta Transporta institūta vadītājs Mareks Mezītis. Šis institūts izveidots jūnija pēdējā dienā, apvienojot divas RTU institūcijas – Autotransporta institūtu, kas starptautiskajā izvērtējumā atzīts par vāju, un Dzelzceļa transporta institūtu, kurš saņēmis apmierinošu vērtējumu. Pirmajā strādāja viens pētnieks, otrā – četri. «Būsim pieci zinātnieki, apvienosim mūsu laboratorijas, būs vairāk iespēju zinātniskiem pētījumiem,» asociētais profesors Mezītis ir optimistiski noskaņots.

No nākamā studiju gada septembrī RTU ēkā Kronvalda bulvārī 1 darbu sāks arī jauna E-studiju tehnoloģiju un humanitāro zinātņu fakultāte, kas radīta, apvienojot trīs zinātniskos institūtus: Humanitāro, Lietišķās valodniecības, kā arī Tālmācības studiju centru. Jaunās fakultātes dekāna pienākumu izpildītāja Marina Platonova pagaidām piesardzīgi atbild uz jautājumu, vai tas uzlabos zinātnisko darbu. «Es ticu, ka tas dos impulsu starpnozaru pētniecības attīstībai.» Pašlaik fakultātes aptuveni simt zinātnieku darbojas 20 projektos, kas saistīti ar humanitārajām, sociālajām un tehniskajām zinātnēm. Platonova uzskata, ka «šāds kopprodukts būs panākumu atslēga nākotnē».

Līdz 2020.gadam plānots RTU zinātnisko struktūrvienību skaitu samazināt trīsreiz – no 45 izveidot 14. Kad šāgada sākumā zinātnisko institūciju starptautiskajā izvērtējumā par vienu no galvenajiem zinātnes attīstības traucēkļiem tika atzīta sadrumstalotība, RTU bija viena no pirmajām augstskolām, kas sašutumu par zemajām «atzīmēm» nomainīja pret rīcību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu