Smaržīgā dabas ķīmija • IR.lv

Smaržīgā dabas ķīmija

4
Linum Color galvenais trumpis ir lieliska komanda, viņu vidū ražošanas vadītāja Aina Savicka (no labās), pārdošanas vadītājs Guntars Jaunpujens–Pujens, biroja vadītāja Līva Glušaka, ķīmiķe Agrita Ansone, laboratorijas speciālists Gints Šnitkus, eksporta menedžere Velga Balode

Izvilkuši no senu meistaru apcirkņiem vēl neaizmirstās zināšanas par dabīgo lineļļas krāsu, Linum Color komanda Iecavā izveidojusi perspektīvu zīmolu Paint Eco, pie kura vietējie un ārzemju klienti atgriežas atkal un atkal

Laboratorijā riņķojošā muša pikē uz smaržīgo trauku ar vārīto lineļļu, kurai pievienots izmēģinājuma pigments. Ielipusi topošās krāsas virsmā, tā turpina airēties, līdz ražošanas vadītāja Aina Savicka ar karotīti izvelk kārumnieci no šķidruma un noliek malā apžūt. «Tā mums te iet,» nosmej Aina, «pat laboratorijā nevar glābties no dabas.»

Lineļļas krāsas, beices un pernicu Iecavas novadā blakus draudzīgajam rapšu un linu eļļas ražotājam Iecavnieks&Co gatavo jau ceturto gadu, izceļot no aizmirstības gadsimtiem senas metodes un ar jaunākajām tehnoloģijām izveidojot mūsdienīgus produktus ar zīmolu Paint Eco. Idejas galvenais īstenotājs ir Linum Color līdzīpašnieks, valdes loceklis un konsultants Dainis Lagzdiņš.

«Svarīgi, vai graudus pārdodam uz ārzemēm vai samaļam miltus, vai arī no linsēklām uztaisām labu, izsmalcinātu produktu ar pievienoto vērtību. Iepriekš audzējām un pārdevām sēkliņas vai izspiedām no tām eļļu. Sens kolēģis, celtnieks, kas būvē mājas Norvēģijā, 2008.gadā lūdza – vai vari izspiestajai lineļļai piejaukt pigmentu? Viņam vajadzēja lineļļas beici. Sākām meklēt, kādu likt – minerālu pigmentu vai ķīmiski sintezētu. Sākums bija primitīvs, bet tagad līdzīgus produktus ražojam rūpnieciski perfekti, augstā līmenī,» jau paveikto raksturo Dainis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu