Uzņēmumu reģistrs atver savus datus sabiedrībai • IR.lv

Uzņēmumu reģistrs atver savus datus sabiedrībai

29
NULL
Edgars Dumpis

Turpmāk UR reģistra atvērtos datus bez maksas varēs lejuplādēt jebkurš interesents

No 28.maija Uzņēmumu reģistra dati, kuru plašu pieejamību līdz šim ierobežoja vai nu maksas pakalpojums, vai informācija tika nodota uz līgumu pamata, būs pieejami sabiedrībai. Proti, turpmāk reģistra atvērtie dati būs pieejami ikvienam un bez maksas, trešdien informēja Uzņēmumu reģistra (UR) galvenā valsts notāre Guna Paidere.

Šajā reģistrā tiek uzkrāti dati praktiski par visām juridiskajām personām Latvijā. UR datus izmantoja gan “Lursoft”, gan “Firmas.lv”.

UR ir viena no pirmajām valsts iestādēm Latvijā, kas atver savus datus sabiedrībai, piedāvājot tos lejupielādēt jebkuram interesentam bez maksas mašīnlasāmā formātā (CSV failā), lai tālāk tos ērti varētu izmantot.

Atvērtajos datos (OpenData) pieejama informācija par uzņēmumiem, piemēram, tiesību subjekta veids, juridiskā adrese, jaunais (aktuālais) un iepriekš reģistrētais nosaukums, reģistrācijas numurs, reģistrācijas datums u.c, bet netiks ietverti personu dati. Saraksts ar informāciju iespējams papildināsies, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) strādā pie politikas, lai atvērtu arvien vairāk valsts struktūru datus un tos publiskotu.

Reģistrs tiek atvērts, īstenojot Eiropas Savienības direktīvu par valsts sektora informācijas atkalizmantošanu. Direktīvas mērķis ir nodrošināt godīgus, samērīgus un nediskriminējošus nosacījumus šādas informācijas atkalizmantošanai, kas veicinātu pēc iespējas plašāku valsts sektora iestāžu dokumentu atvēršanu sabiedrībai.

Dati arī tiek atvērti tāpēc, ka bieži pašvaldības, studenti un pētnieki, kā arī žurnālisti interesējušies par uzņēmumiem, par to dinamiku un reģistru. UR arī skaidro, ka atverot šos datus, atklātība veicinās informētību un izpratni par procesiem valsts pārvaldē un topošajiem uzņēmējiem palīdzēs uzlabot savu biznesu, vadoties pēc aktuāliem un kvalitatīviem datiem.

Visattīstītākās valstis atvērto datu jomā ir Lielbritānija, Norvēģija un Dānija, kur juridisko personu reģistri atvērto failu formātā ir pieejami 90-100% apmērā. Latvija atvērtos datus piedāvā tikai dažās iestādēs, tajā skaitā arī Centrālajā statistikas pārvaldē un tagad arī Uzņēmumu reģistrā. Dati atjaunojas katru dienu pulksten vienpadsmitos vakarā.

Šos datus un lietošanas instrukciju, kā ar tiem strādāt, var atrast Uzņēmumu reģistra mājaslapā sadaļā E-pakalpojumi/Atvērtie dati.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu