Uz ceļiem no rītdienas atkal būs fotoradari • IR.lv

Uz ceļiem no rītdienas atkal būs fotoradari

28
Stacionāro fotoradaru karte. Foto: CSDD/LETA

Fotoradari atradīsies uz ceļiem gan Rīgā un tās apkārtnē, gan citu Latvijas pilsētu apkārtnē

Valsts policija (VP) 29.maijā atsāks izmantot uz ceļiem savus četrus pārvietojamos fotoradarus, aģentūru LETA informēja VP preses pārstāve Diāna Tarvida.

Pēc datubāzu un programmatūras pielāgošanas jaunajām likuma prasībām pārvietojamie fotoradari ir gatavi darbam. VP fotoradari atradīsies uz ceļiem gan Rīgā un tās apkārtnē, gan citu Latvijas pilsētu apkārtnē.

Fotoradarus izvietos gan Rīgā, Kārļa Ulmaņa gatvē, gan Juglas ielas posmā, gan Kurzemes prospektā pie autostāvvietas Dammes ielā. Ar visu vietu sarakstu ir iespējams iepazīties šeit.

Kā norādīja VP, fotoradaru atrašanās vietas ir saskaņotas ar Ceļu satiksmes drošības direkciju. Ātruma mērītāji tiks novietoti ceļa posmos, kur notiek dažāda rakstura satiksmes negadījumi, kā arī kur novērojama intensīva satiksme, kas var apdraudēt gan autovadītāju, gan apkārt esošo iedzīvotāju drošību.

2008.gadā iegādātie četri pārvietojamie fotoradari kopš pagājušā gada decembra netika izmantoti divu iemeslu dēļ – pirmkārt, tas darīts pēc Satversmes tiesas pērn pavasarī pieņemtā sprieduma, kad par neatbilstošu Satversmei atzīts liegums automašīnu īpašniekiem pārsūdzēt fotoradaru sodus. Otrkārt, tehnisku problēmu dēļ ziemā policijas fotoradari nestrādā.

Autobraucēju ātruma kontrolē joprojām tiek izmantoti rokas radari un aptuveni 80 policijas automašīnās iemontētās mērierīces. Ņemot vērā, ka ar privāto komersantu tika lauzts līgums par fotoradaru izmantošanu, pagājušajā gadā policija pastiprināja satiksmes uzraudzību ātruma ievērošanas un braukšanas reibumā aizlieguma ievērošanas jomā.

Valdība šonedēļ atbalstīja Ceļu satiksmes un drošības direkcijas (CSDD) priekšlikumu novirzīt uzņēmuma 996 010 eiro peļņas daļu stacionāro fotoradaru iegādei. Patlaban jau ir apzinātas 20 stacionāro radaru uzstādīšanas vietas, kā arī ir sagatavota dokumentācija iepirkuma procedūras sākšanai. Tiek prognozēts, ka pēc iepirkuma organizēšanas stacionāros fotoradarus reāli uz ceļiem varētu sākt uzstādīt rudenī. 2012.gada nogalē pēc līguma laušanas savus fotoradarus no ceļmalām aizvāca arī privātais komersants.

Valdība arī uzdeva Iekšlietu ministrijai un VP noslēgt Ceļu satiksmes likumā paredzēto deleģēšanas līgumu ar CSDD par fotoradaru iegādi, uzstādīšanu un darbības nodrošināšanu. CSDD ir atbildīga par fotoradaru iegādes un darbības nodrošināšanu, pakāpeniski no 2013. līdz 2017.gadam ik gadu iegādājoties un uzstādot 20 fotoradarus.

Patlaban tiek plānots, ka uz ceļiem tiks uzstādīti gan tā saucamie doplera tipa, gan lāzera tipa fotoradari. Konkrēto 20 vietu izvērtējums ir noticis, pieaicinot gan atbildīgās nozares vadošās valsts institūcijas, gan privātā sektora attiecīgās jomas ekspertus.

Lielākā daļa no 20 jaunajiem stacionārajiem fotoradariem atradīsies Rīgā un tās apkārtnē, liecina CSDD mājaslapā publiskotā karte. Rīgā fotoradari būs izvietoti Krasta ielā, Brīvības gatvē, divās vietās pie dzelzceļa pārvada Kalnciema ielā un uz Dienvidu tilta.

Divi fotoradari atradīsies uz Jūrmalas šosejas, pie satiksmes mezgla ar autoceļu Salaspils-Babīte jeb Rīgas apvedceļu. Pa vienam radaram būs izvietots uz Ventspils šosejas pie Varkaļu kanāla un uz Rīgas apvedceļa pie krustojuma ar Skultes pievedceļu. Braucot uz Jelgavu, divi fotoradari būs izvietoti pie divlīmeņu satiksmes mezgla ar Rīgas apvedceļu, bet pa vienam – pie krustojuma ar ceļu uz Ozolniekiem un pie krustojuma pie Brankām. Virzienā uz Bausku fotoradars būs nedaudz aiz Ķekavas. Dodoties uz Latgali, fotoradars būs uz Daugavpils šosejas pie pagrieziena uz Saulkalni, kā arī pie jaunās Kokneses šosejas un Mālpils-Ķeguma ceļa krustojuma. Vidzemes pusē viens fotoradars būs izvietots Murjāņos, viens – Carnikavas novada Garciemā, bet vēl viens – uz Rīgas apvedceļa pie pievedceļa Muceniekiem.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu