"Rīgas ūdens" pakalpojumi no 1.jūlija kļūs par 25% dārgāki • IR.lv

“Rīgas ūdens” pakalpojumi no 1.jūlija kļūs par 25% dārgāki

28
Ūdens krāns. Foto: Edijs Pālens, LETA

Maksa par ūdensapgādes pakalpojumu kubikmetru būs 0,63 līdzšinējo 0,514 eiro vietā

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome apstiprinājusi jaunus pašvaldības SIA “Rīgas ūdens” ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus, aģentūru LETA informēja SPRK pārstāve Inese Krūmiņa.

Ar šā gada 1.jūliju “Rīgas ūdens” klientiem maksa par kubikmetra dzeramā ūdens sagatavošanu un piegādi, kā arī par izmantotā ūdens novadīšanu uz attīrīšanas iekārtām un tā attīrīšanu kopā būs 1,28 eiro līdzšinējo 1,025 eiro vietā jeb par 25% lielāki.

Maksa par ūdensapgādes pakalpojumu kubikmetru būs 0,63 līdzšinējo 0,514 eiro vietā, bet maksa par kanalizācijas pakalpojumu būs 0,65 eiro līdzšinējo 0,511 eiro vietā. Tarifos nav ietverts pievienotās vērtības nodoklis (PVN).

Pēc SIA “Rīgas ūdens” aprēķiniem, Rīgas pilsētā mājsaimniecībā vidēji patērē piecus kubikmetrus ūdens mēnesī, tādējādi izmaksas vienai mājsaimniecībai Rīgā vidēji pieaugs par 1,54 eiro. Tagad spēkā esošais ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifs Rīgā nav mainīts kopš 2007.gada 1.oktobra, kad tarifus apstiprināja Rīgas pašvaldības regulators.

“Rīgas ūdens” SPRK ar iesniegumu izskatīt un apstiprināt jaunu tarifu projektu vērsās šogad janvārī. Iesniegtais tarifu projekts paredzēja 0,65 eiro par ūdensapgādes pakalpojumiem un 0,66 eiro par kanalizācijas pakalpojumiem. Regulators, izvērtējot tarifu izmaksu pamatojumu, norādīja uz nepieciešamību komersantam precizēt izmaksu pozīcijas. 

Pēc izmaksu precizēšanas kopējās izmaksas tika samazinātas gandrīz par 1 miljonu eiro. Tā rezultātā komersanta šogad maijā iesniegtais koriģētais tarifu projekts samazināja sākotnēji plānotos tarifus par diviem centiem ūdensapgādes pakalpojumiem un vienu centu kanalizācijas pakalpojumiem.

Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifa izmaiņas ir saistītas ar sniegto ūdenssaimniecības pakalpojumu apjomu samazināšanos, pamatlīdzekļu nolietojumu, elektroenerģijas un remonta izmaksu pieaugumu, kā arī ar nepieciešamajām investīcijām ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu atjaunošanai, skaidro SPRK.

Ūdensapgādes vai kanalizācijas tīkliem pieslēgto ēku skaits kopš 2007.gada ūdensapgādes pakalpojumiem pieaudzis par 3,4%, bet kanalizācijas pakalpojumiem – par 10%, taču patēriņa apjomi samazinājušies attiecīgi par par 15% ūdensapgādes pakalpojumiem un 13% kanalizācijas pakalpojumiem. No kopējā ūdensapgādes pakalpojumu apjoma 75% veido iedzīvotāju patēriņš, līdz ar to ūdens realizācijas apjoma samazinājums ir skaidrojams ar demogrāfisko tendenču izraisītu iedzīvotāju skaita samazinājumu, kā arī ar vidējā ūdens patēriņa samazinājumu uz vienu lietotāju.

Jaunais ūdensapgādes pakalpojumu un kanalizācijas pakalpojumu tarifu projekts ir aprēķināts saskaņā ar “Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku”. Tarifu projektā no kopējām izmaksām 36% veido kapitāla izmaksas, 27% – personāla izmaksas, 10% – remontu izmaksas, 25% – pārējās saimnieciskās darbības izmaksas un 2% – nodokļi. Saskaņā ar likumu “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” tarifs ir nosakāms tādā apmērā, lai lietotāju izdarītie tarifu maksājumi segtu ekonomiski pamatotas sabiedrisko pakalpojumu izmaksas un nodrošinātu sabiedrisko pakalpojumu rentabilitāti.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu