Informācijas kara virsnieks • IR.lv

Informācijas kara virsnieks

5
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Krievu propaganda un meli ir jāatspēko ar patiesu informāciju, uzskata ASV valsts sekretāra vietnieks Ričards Stengels

Krievijas zibenīgā Krimas aneksija, daudzuprāt, iezīmē jaunu ēru kara stratēģijā un taktikā. Konflikta galvenais kaujaslauks ir cilvēku smadzenes, svarīgākie ieroči – «stratēģiskās komunikācijas», ar kurām piesaistīt sev atbalstītājus un demoralizēt pretiniekus, bet tādi tradicionālā kara rīki kā bruņoti vīri un tanki tiek izmantoti tikai kontroles nostiprināšanai pār teritorijām, kuras jau ir pakļautas ar «informācijas kara» tehnikas palīdzību.

Ja šis tiešām ir nākotnes konfliktu modelis, tad viens no šā jaunā kara paveida pazīstamākajiem virsniekiem varētu būt Ričards Stengels (Richard Stengel), kuru ASV Senāts aprīļa vidū apstiprināja par valsts sekretāra vietnieku publiskās diplomātijas jautājumos. Kā viens no galvenajiem atbildīgajiem par ASV tēla veidošanu pasaulē viņš ir Valsts departamenta pārstāvis valdē, kura pārrauga visus ASV izveidotos ziņu kanālus, to skaitā Latvijā jau no padomju laikiem pazīstamo Amerikas Balsi un Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība. Savā pirmajā lielajā ārzemju braucienā maija vidū viņš devās taisnā ceļā uz jaunā informācijas kara frontes līnijām – Kijevu, Rīgu un Briseli.

Taču Stengelam ir arī interesanta biogrāfija. Viņš ilgus gadus strādāja vienā no pasaules pazīstamākajiem ziņu žurnāliem Time un no 2006. līdz 2013.gadam bija žurnāla galvenais redaktors. Viņš arī gandrīz divus gadus strādāja ar aparteīda gāzēju un vēlāk Dienvidāfrikas prezidentu Nelsonu Mandelu, palīdzot uzrakstīt viņa autobiogrāfiju Ilgais ceļš uz brīvību, kas kļuva par starptautisku bestselleru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu