Straujuma nosoda Lemberga izteikumus par NATO; Vējonis: Lembergs rada draudus (papild.) • IR.lv

Straujuma nosoda Lemberga izteikumus par NATO; Vējonis: Lembergs rada draudus (papild.)

23
Roberts Zīle. Foto: Ieva Lūka, LETA

Valdības koalīcija sasauc ārkārtas sēdi par notikumiem Ventspilī un Lemberga izteikumiem

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) nosoda Ventspils pilsētas domes vārdā izteiktos apgalvojumus, ko paudis Aivars Lembergs, un bezatbildīgo retoriku par NATO spēku klātbūtni Latvijā, vēsta Straujumas preses sekretāre Džeina Tamuļeviča.

Valdības vadītāja paziņojumā medijiem norāda, ka NATO karavīri Latvijā ir ieradušies pēc Latvijas valdības ielūguma.

“Ņemot vērā sarežģīto starptautisko situāciju, kas izveidojusies pēc Krievijas klaji agresīvās rīcības Ukrainā, šobrīd jo īpaši kā jebkad ir svarīga citu alianses militārpersonu klātbūtne Latvijā. NATO karavīri ir arī Latvijas karavīri un mūsu valstī viņi ir Latvijas un tās sabiedrības aizstāvji,” norāda Straujuma.

Viņa uzsver, ka nav attaisnojumu nepiedienīgai uzvedībai, bet vēl mazāk attaisnojama ir vardarbība un smagu miesas bojājumu nodarīšana, kas 10. un 11.maijā piedzīvota Ventspilī.

Ministru prezidente cer, ka pēc iespējas drīz izmeklēšana atklās patiesos notikumu apstākļus un vainīgos, kas tiks sodīti likumā noteiktajā kārtībā. Ministru prezidente, tāpat kā iepriekš Nīderlandes vēstnieks Latvijā, arī atgādina, ka par kārtību pilsētā ir atbildīga pašvaldība un tās vadītājs.

Lai apspriestu drošības stāvokli pašvaldībās, Ministru prezidente ir uzdevusi sasaukt koalīcijas sadarbības padomes darba sēdi, kas notiks piektdien plkst. 9 Ministru kabinetā.

Lemberga izteikumi par NATO militārās klātbūtnes pastiprināšanu Latvijā kā okupāciju, kā arī Lemberga rīcība, prasot NATO ģenerālsekretāra atvainošanos Latvijas valstij un tautai par NATO karavīru nosūtīšanu uz Latviju, ir pretrunā valsts drošības interesēm un rada draudus valsts drošībai, uzskata aizsardzības ministrs, Lemberga politiskais sadarbības partneris Raimonds Vējonis (ZZS).

Aizsardzības ministrs plāno pieprasīt sasaukt ārkārtas Nacionālās drošības padomi, lai izvērtētu Lemberga darbības un lemtu par rīcību attiecībā uz Lemberga darbībām.

Lembergs uzskata, ka uz viņu tiek izdarīts politisks spiediens, lai neļautu runāt par faktiem par NATO jūrnieku uzvedību pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī.

Zīle: Lemberga izteikumi par NATO karavīriem Latvijā ir pilnīgi nepieņemami

Ventspils mēra Aivara Lemberga (“Latvijai un Ventspilij”) izteikumi par ASV karavīru ierašanos Latvijā, pielīdzinot to mūsu valsts okupācijai, ir pilnīgi nepieņemami, intervijā aģentūrai LETA pauž Nacionālās apvienības “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) deputātu kandidātu saraksta Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām līderis Roberts Zīle.

Lemberga izteikumi Zīlem izsaucot ne tik daudz pārsteigumu, kā nožēlu. Kā norāda Zīle, Lembergs divas reizes ir ticis nominēts kā Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) kandidāts premjerministra amatam. Ja viņš ar šādu domāšanu tiešām būtu kļuvis par Ministru prezidentu, kādā ģeopolitiskā situācijā mēs tagad atrastos, jautā Zīle.

“Mēs pagrieztos citā ģeopolitiskā virzienā, nekā patlaban atrodamies. Ja Lembergs NATO, kurā mēs atrodamies, karavīrus uzskata par ienaidniekiem, tad vienīgā alternatīva ir “zaļie vīriņi”, kas uzdarbojas Krimā un Ukrainas dienvidaustrumos,” norāda Zīle.

Tas, pēc Eiroparlamenta deputāta domām, vestu mūs Eirāzijas muitas un politiskajā savienībā, kas Latvijai nav pieņemami. Ja Lembergs patlaban būtu premjers, ko viņš darītu ar savu politisko sadarbības partneri aizsardzības ministru Raimondu Vējoni, kurš patlaban ir ZZS biedrs, bet ļoti veicina ASV karavīru ienākšanu Baltijas valstīs? Pēc Zīles domām, premjers Lembergs Vējoni būtu jau atlaidis no aizsardzības ministra amata.

Tikmēr Ventspils domes priekšsēdētājs Lembergs, kā solījis, nosūtījis vēstuli NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam, kurā par NATO karavīru izdarībām Ventspils pilsētā lūdzis Rasmusenu atvainoties visai Latvijai un Ventspils pilsētai.

Lemberga vēstule ir adresēta ne tikai Rasmusenam, bet arī ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (RP) un aizsardzības ministram Raimondam Vējonim (ZZS), kurā paustas Ventspils pašvaldības bažas par to, vai NATO karakuģu vizītes ir drošas sabiedrībai.

“Ņemot vērā militārpersonu uzvedību un to, ka Ventspils ostā pietauvotie kuģi ir militāra tehnika ar attiecīgu bruņojumu, nav iespējams prognozēt, kādus draudus iedzīvotājiem var radīt militārpersonas, kuru rīcībā ir šāds bruņojums, ja viņi ir tādā alkohola reibuma pakāpē, ka nespēj kontrolēt savu rīcību,” teikts vēstulē.

Lembergs vēstulē lūdz turpmāk tādas NATO militārpersonas, kuru uzvedības standarti stipri atšķiras no sabiedrībā vispārpieņemtajiem un izrāda necieņu pret Latvijas valsti, tās likumiem un tautu, neapgrūtināt Ventspili un tās iedzīvotājus ar savu klātbūtni.

Pabriks: Incidenti Ventspilī iespējams bija provokācija

Bijušais aizsardzības un ārlietu ministrs Saeimas deputāts Artis Pabriks (Vienotība) neizslēdz, ka Ventspilī notikušie incidenti ar NATO karavīriem bijuši provokācijas.

Pabriks arī ļoti kritiski vērtē Lemberga izteikumus par NATO karavīriem. Šie izteikumi no ārpolitikas viedokļa esot neprofesionāli, neadekvāti un provokatīvi, piemēram, ka no NATO karavīru viesošanās Ventspilī būs ieguvējas prostitūtas.

Ventspils mēra vēstules NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam jēga esot pateikt, ka sabiedroto klātbūtne Latvijā ir nevēlama un tas grauj valsts prestižu un valsts pozīciju. Pabriks arī atgādina, ka Lemberga izteikumi tiek plaši atreferēti Krievijas plašsaziņas līdzekļos.

“Vai nu apzināti vai neapzināti, bet Lemberga viedoklis kļuvis par Krievijas propagandas ieroci plašsaziņas līdzekļos. Informācijas karā šī lieta ļoti specifiski izdalās, jo Lemberga izteikumi saskan lielā mērā ar Krievijas interesēm. Sabiedrībā runā, ka bijušas speciālas provokācijas, kas ir organizētas pret mūsu sabiedrotajiem. Tādas baumas ir, un to nevar izslēgt,” norādīja bijušais ministrs.

Iepriekšējās reizēs, kad NATO karaspēks bijis Latvijā, nekādi incidenti nav novēroti, taču par provokāciju iespējamību liek domāt krīze Ukrainā un spriedzes palielināšanās pie Baltijas robežām. “Pēkšņi ir virkne šāda veida pārkāpumu no NATO karavīru puses. Es neizslēdzu, ka pārkāpumi ir bijuši, taču šajā situācijā pareizākais bija vispirms šos pārkāpumus izmeklēt un tikt skaidrībā, nevis sākt ar sabiedrisko attiecību kampaņu un tikai tad turpināt izmeklēšanu,” piebilda Pabriks.

Pat ja būtu masveida pārkāpumi, tad vispirms Lembergam situācija bijis jāpārrunā ar iekšlietu ministru, nevis jārīko starptautiska kampaņa, kas nav šīs amatpersonas līmenis un atbildība, uzskata bijušais aizsardzības ministrs.

Rinkēvičs: Lemberga izteikumi ir privātpersonas bezatbildīgs viedoklis

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) uzskta, ka Lemberga vēstule un publiskie izteikumi nav vērtējami citādi kā atsevišķas privātpersonas bezatbildīgs viedoklis.

Rinkēvičs izplatītajā komentārā par notikumiem Ventspilī izsaka dziļu nožēlu par nepatīkamajiem incidentiem, kuros “no līdz šim Latvijā nepieredzētas vardarbības cietuši vairāki mūsu sabiedroto ārvalstu karavīri”, un norāda, ka Ventspils pilsētas domes vārdā Lemberga parakstītā vēstule NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam satur nekorektus apgalvojumus, kas nedz atbilst Latvijas nostājai, nedz vērtējumam par Ziemeļatlantijas līguma organizāciju vai tās īstenoto NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju.

“NATO nomelnošana apstākļos, kad Latvijas sabiedrība saskaras ar Krievijas plašsaziņas līdzekļos īstenoto naida runu un aicinājumu uz vardarbību, ir kategoriski nosodāma. Latvijas ārpolitiku veido Ārlietu ministrija, tāpēc Lemberga vēstule un publiskie izteikumi nav vērtējami citādi kā atsevišķas privātpersonas bezatbildīgs viedoklis. Pirms izmeklēšanas izdarīt nepamatotus un vispārinātus secinājumus ir vismaz nepiedienīgi,” norādījis Rinkēvičs.

“Notikušais Ventspilī ir satraucošs notikums un nepatīkams fakts. Vispārpieņemtās uzvedības normas un pieklājība ir jāievēro visiem, arī pilsētas viesiem, tostarp karavīriem. Tie, kas pārkāpj sabiedrisko kārtību, jāsauc pie atbildības, taču jau šobrīd ir skaidrs, ka atsevišķi gadījumi tiek izmantoti šauru politisku mērķu īstenošanai un lētas publicitātes vairošanai,” uzskata Rinkēvičs, piebilstot, ka cer, ka notikušais nav saistāms ar Lemberga “bezatbildīgo, pilnīgi nepieņemamo retoriku par NATO, organizāciju, kuras dalībvalsts ir arī Latvija, un mūsu sabiedrotajiem”.

“Tā pelna nepārprotamu nosodījumu. Bezatbildīgi izteikumi par NATO, velkot paralēles ar traģiskiem notikumiem mūsu valsts vēsturē, ir pretrunā Latvijas valsts drošības, mūsu tautas interesēm un vairo drošības risku pieaugumu,” teikts komentārā.

“Piekrītu Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (Vienotība), ka NATO ir ļoti svarīgs mūsu valsts drošības garants. Latvija ir NATO dalībvalsts, NATO karavīri ir arī Latvijas karavīri, kuri Latvijā atrodas atbilstoši Latvijas valdības lēmumam. NATO valstu karavīru klātbūtne mūsu valstī Ukrainas notikumu kontekstā ir būtiska, un es esmu pārliecināts, ka Latvijas iedzīvotāji to pilnībā izprot,” norādīja ministrs.

Ministrs vēl cietušajiem ātru izveseļošanos un ir pārliecināts, ka izmeklēšana notiks ātri un objektīvi, noskaidrojot karavīru brīvajā laikā notikušo incidentu patiesos apstākļus.

Valdību veidojošās partijas piektdien, 16.maijā, ārkārtas koalīcijas sēdē plāno diskutēt par drošības stāvokļa novērtējumu pašvaldībās, tai skaitā plānots izvērtēt Ventspilī notikušos incidentus, kuros iesaistīti NATO karavīri. Sanāksmē plānots arī pārrunāt Ventspils mēra Aivara Lemberga izteikumus par NATO karavīriem.

Valdošā koalīcija plāno paust vienotu pozīciju šajā jautājumā. Koalīcijas sēdi esot rosinājusi sasaukt “Vienotības” Saeimas frakcija.

Jau ziņots, ka Latvijā norisinās starptautiskā mīnu meklēšanas operācija “Open Spirit 2014”. Tās sākumfāzē pagājušās nedēļas nogalē Ventspils ostā bija pietauvojušies NATO kuģi.

Taču pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī notikuši vairāki incidenti, kuros cietuši starptautiskajā mīnu meklēšanas operācijā “Open Spirit 2014” iesaistītie jūrnieki. Vissmagāk cietis kāds nīderlandietis, kurš ar nopietnu galvas traumu ievietots Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Nīderlandes vēstnieks Latvijā Hendriks Gerits Kornelis van den Dols Lembergam norādījis, ka viņam nevajadzētu nākt klajā ar pārsteidzīgiem secinājumiem par NATO jūrnieku uzvedību. Turklāt van der Dols teicis, ka par pilsētas drošību ir atbildīgs tās mērs.

(papildināta ar ārlietu ministra viedokli)

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu