Ruta Veličko, saņem pastkarti pēc 7 gadiem • IR.lv

Ruta Veličko, saņem pastkarti pēc 7 gadiem

2
Daugavpilī dzīvojošajai Rutai Veličko nesen bija pārsteigums — pastkarte ar zilu jūru un lielu kalnu. To pirms septiņiem gadiem pastkastē Albānijā iemeta mazmeita.

 

Rutai zvanīja brālis. Prasīja, ko viņa dara. «Klausos radio,» Ruta atbildēja. «Tad noslēdz un apsēsties stingri,» teica brālis Līvis. Ruta pārbijās. Vai tik atkal kāds radinieks nav nomiris?! Lauku mājā Allažos, kur Ruta agrāk dzīvoja, nu saimnieko brālis un ik pa laikam piezvana, pastāstot par bēdīgiem tuvējās apkārtnes jaunumiem. Taču šoreiz Līvis sāka lasīt pastkarti, ko nesen bija atnesis pastnieks. To atceroties, Ruta saka: «Tāds pārsteigums! Pēc zīmogiem redzams, ka kartīte visu laiku bijusi Albānijā. Laikam aiz kāda skapja aizkritusi.»

Vecmāmiņa zvanīja mazmeitai Laurai. Nolasīja, kas pastkartē rakstīts. Laura smējās, jo tolaik bija 23 gadus veca – uz Albāniju devās 2007.gadā ar nu jau bijušo draugu. Pastkartes no Albānijas nesaņēma neviens, lai arī tās tika iemestas pastkastē pie pasta ēkas. Tagad Laurai ir 30 gadu, pabeigusi mācības Lielbritānijā, un darbs saistīts ar reklāmu Latvijas Mobilajā telefonā. Atklātnes viņa tuvajiem sūta no katra ceļojuma. «Vienmēr kaut dažus vārdus atraksta, kaut vai  «čau, vecmamm!». Arī pie Lielā Ķīnas mūra Lauriņa bijusi.» Rutai gan sanācis maz ceļot un tikai pa Padomju Savienību – kur fabrikas šuvējas ar autobusu veda, tur viņa brauca. «Pie Melnās jūras biju, Volgā peldēju. Gribēju, lai pārceļ tai pāri, kur arbūzi aug, bet nesanāca.»

Rutai ir dēls, divas mazmeitas un divas mazmazmeitas. Nesen viņa nosvinēja 88 gadu jubileju. «Sadāvināja man daudz buķetes ziedu. Frizierīte pat apsveica. Viņa teica: «Mana mamma nesen nomira – kad frizēju jūsu galviņu, šķiet, ka mammīti. To domājot, asaras saskrien acīs.» Ikdienā Rutas kundze ada un tamborē, pieskata mazmazbērnus. «Vāru zupu no vistas kājas. Noeju pačaukstēt ar kaimiņienēm, tikai viņas sēž bezdarbībā kā bekas, manas dziesmas un rokdarbi neinteresē. Nevarīga neesmu. Prāts vēl ir galvā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu