Aptauja: Krievijā noplok pēc Krimas aneksijas radusies eiforija • IR.lv

Aptauja: Krievijā noplok pēc Krimas aneksijas radusies eiforija

18
Sevastopole. Meitenes un jūrnieki. FOTO: AFP/LETA

30% iedzīvotāju “nepavisam nav gatavi” uzņemties līdz ar Krimas pievienošanu radušos izdevumu slogu

Krievijas sabiedrībā sāk noplakt eiforija, kas to bija pārņēmusi pēc Ukrainai piederošās Krimas aneksijas, liecina Krievijas socioloģiskā institūta “Levadas centrs” aptaujas dati.

“Vispārējā eiforija saistībā ar “seno krievu zemju” pievienošanu sāk noplakt. Ja 2014.gada martā 79% Krievijas iedzīvotāju uzskatīja, ka ir jāuzņem reģions, kura iedzīvotāji “referendumā” izteicās par pievienošanos Krievijas Federācijai, tad 2014.gada aprīlī šis rādītājs ir nokrities līdz 58%,” citējot “Levadas centra” datus, vēsta ziņu aģentūras “Ukrinform” korespondents Krievijā.

Turklāt 30% “nepavisam nav gatavi” uzņemties līdz ar Krimas pievienošanu radušos izdevumu slogu. Martā tādu bija vien 19%. Pilnā mērā izdevumus par Krimas pievienošanu ir gatavi uzņemties tikai 5% (martā – 7%) Krievijas iedzīvotāju, lielā mērā – 12%, (19%), zināmā mērā – 29% (33%), ziņo LETA.

Turklāt ir samazinājies to Krievijas iedzīvotāju skaits, kas uzskata, ka Krimas aneksija liecina, ka “Krievija atgriežas pie savas tradicionālās “lielvalsts” lomas, nostiprina savas intereses postpadomju telpā”. Aprīlī šādu uzskatu pauda 75% aptaujāto, bet martā – 79%.

Vienlaikus no 9% uz 15% pieaudzis to Krievijas iedzīvotāju skaits, kas uzskata, ka Krievijas darbības liecina par “pieaugošo avantūrismu no Krievijas valsts varas puses, kas cenšas novērst iedzīvotāju uzmanību no reālajām sociāli ekonomiskajām problēmām, korupcijas un neapmierinātības ar varasiestādēm pašā Krievijā”.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins visu Krimas krīzes laiku kategoriski noliedza, ka Krimā atrastos Krievijas karavīri, un apgalvoja, ka tur darbojas tikai un vienīgi Krimas “pašaizsardzība”.

Neraugoties uz to, viņš 17.aprīlī televīzijas “tiešās līnijas” pārraides gaitā atzina, ka pirms Krimas “referenduma” un arī turpmāk Krimas pussalas teritorijā atradās vairāk nekā 20 000 Krievijas karavīru.

 

Komentāri (18)

ligakalnina 07.05.2014. 13.40

Krievijā daudzi cerēja, ka, pēc Krimas okupācijas, sekos tik pat viegla un ātra Ukrainas austrumu un Dienvidu apgabalu okupācija, un, vairākums gaidīja, ka Krievijas armija to darīs tiešā veidā, vispārējās sajūsmas pavadībā un ziedu un aplausu sagaidīta.

īsti tā nenotika, sevišķi, Odesā, un tas sagādā zināmu vilšanos Krievijas lumpeņpatriotu rindās, un liek mēģināt domāt tiem nedaudzajiem, kuru domāšanas spējas vēl nav pilnībā iznīcinājusi zombokaste.

Putins mēģina veikt to okupāciju citādā, daudz zemiskākā un negodīgākā veidā, tipa, ja neizdosies okupēt, vismaz, izraisīsim pilsoņu karu, bet, te iznākums vēl īsti nav saprotams, un, katrā ziņā, ne tik ātrs un vienmnozīmīgs.

Katrā ziņā, tas 75% sākotnējais atbalsts karadarbības uzsākšanai Ukrainā, nerēķinoties ar sekām, par nožēlu, pierāda to pašu, ko teica Puškins – “vienīgais eiropietis Krievijā ir valdība, lai cik slikta tā nebūtu”, kaut kā tā, šeit, varētu to pārfrazēt tā, ka, lai cik pretīgs ir Kremlis, bet, tas ir adekvātāks par Krievijas pilsoņu vairākumu, jo tā īsti atklāti karot tas baidās, diemžēl, kopš Puškina laikiem Krievijā maz kas ir mainījies.

Un arī Krievijas internetā, pēdējā laikā, arvien vairāk parādās komentāri, tipa, kas grib karot, urrāpatrioti – lūdzu, paši vai jūsu bērni pirmajās rindās un ierakumos, tad mēs sekosim, trekno “patriotisko” cūku Rogozinu un Mironovu, kas aicināja ierakumos, apsmēja lielākā daļa komentētāju.

+14
-1
Atbildēt

1

dace_ampermane 07.05.2014. 14.23

tad jau izskatās, kar ar lielu steigu jāsāk GULAGA atjaunošanas darbi. tas jau neko nemaksās, aizved pirmo ešelonu, izsviež sniegā un aukstumā bez ēdiena un pasaka – iekārtojieties!

+6
-1
Atbildēt

0

Malda 07.05.2014. 17.54

Ir tas ko teicu Ločmelisam jau mēnešus atpakaļ. Krima KF ir vajadzīga tikai militāru iemeslu dēļ – tur ir milzīgas karabāzes no PSRS laikiem un Krimai ir lieliska militāra atrašanās vieta. Pārējais viss ir pofig, gan vietējie iedzīvotāji, gan tūrisms, gan viss cits. Ukraina pacēla Krimu līdz tam līmenim kāds tur bija – visa ūdens, elektrības un gāzes piegāde ir no Ukrainas. Tagad KF reāli ir jāuztur tā pussala. Cenas veikalos ir pacēlušās, pensijas nekādas, cilvēki sāk saprast ka ir piekāsti :)

Vienīgais ko Puķins var darīt Krimai – uzbūvēt uz viņu tuneli vai tiltu no Krievijas un ar dekrētu piespiest visiem činovniekiem pavadīt vasaras atvsaļinājumus nevis Turcijās, Spānijās utt, bet Krimā.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu