Par Satversmes tiesas priekšsēdētāju ievēl Aldi Laviņu • IR.lv

Par Satversmes tiesas priekšsēdētāju ievēl Aldi Laviņu

31
Satversmes tiesas (ST) tiesneši - Aldis Laviņš (no kreisās), tiesas priekšsēdētāja vietnieks Uldis Ķinis un Gunārs Kusiņš pirms Satversmes tiesas priekšsēdētāja vēlēšanām. Foto: Ieva Čīka, LETA

Divās vēlēšanu kārtās neievēlēja ne Gunāru Kusiņu, ne Uldi Ķini

Par Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāju tika ievēlēts nesen aprīlī par ST tiesnesi ieceltais Aldis Laviņš, ziņo LETA.

Laviņa kandidatūra tikusi izvirzīta uz trešo balsošanas kārtu, jo pirms tam pēc divām vēlēšanu kārtām netika ievēlēti Gunārs Kusiņš un līdzšinējais tiesas priekšsēdētāja vietnieks Uldis Ķinis.

Par Laviņu nobalsoja četri, bet pret viņu divi tiesneši. Laviņa kandidatūru sēdē izvirzīja Ķinis.

Laviņš pēc balsojuma sacīja, ka papildu balsošanas kārta bija nepieciešama, jo bija spēcīgi kandidāti. Principā ikviens tiesnesis ST varētu būt par priekšsēdētāju.

Laviņš atzina – lai arī viņš bija publiski paudis, ka nebija gatavs kļūt par priekšsēdētāju, šajā gadījumā bija jābūt fleksiblam.

Par darbu ST priekšsēdētāja amatā Laviņš teica, ka ir jāievēro pēctecība un nav šaubu, ka bijušie tiesas priekšsēdētāji Gunārs Kūtris un Aija Branta tiesā iedibinājuši stabilu kārtību.

Laviņu ST tiesneša amatā 3.aprīlī apstiprināja Saeima. Laviņš tiesneša amata pienākumus pilda kopš 1999.gada.

Līdz 2003.gadam viņš bija Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesis. No 2003.gada līdz 2004.gadam viņš bija Rīgas apgabaltiesas tiesnesis, no 2004.gada līdz 2008.gadam Laviņš bija Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētājs, bet kopš 2008.gada – Augstākās tiesas tiesnesis senators Administratīvo lietu departamentā, pēc tam – Civillietu departamentā.

Uz vakanto tiesas priekšsēdētāja amatu sākumā izvirzīja divus kandidātus, jo Kusiņu izvirzīja tiesnese Kristīne Krūma, bet Ķini – tiesnesis Kaspars Balodis. Abi izvirzītie kandidāti piekrita piedalīties vēlēšanās.

Tomēr vēlēšanās tika izsludināta arī otrā kārta, jo abi minētie kandidāti pēc pirmā balsojuma bija ieguvuši vienādu balsu skaitu.

ST priekšsēdētāja pilnvaru termiņš ir trīs gadi. ST priekšsēdētāja vēlēšanas notiek atklātā tiesas sēdē. Tiesas priekšsēdētāja amata kandidātus izvirza sēdes laikā, un kandidāts paziņo, vai viņš piekrīt savas kandidatūras izvirzīšanai.

Balsošanu organizē un balsis skaita tiesas sēdes sekretārs, un balsu skaitīšana notiek visa tiesas sastāva klātbūtnē. Kad balsis saskaitītas, tiesas sēdes priekšsēdētājs paziņo balsošanas rezultātus.

Priekšsēdētājs ir ievēlēts, ja par attiecīgo kandidātu ir saņemts absolūtais balsu vairākums.

 

Komentāri (31)

efeja60 06.05.2014. 14.19

Nu (cenzēts)!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu