Tiesa noraida lūgumu izskatīt Neo lietu atklātā procesā • IR.lv

Tiesa noraida lūgumu izskatīt Neo lietu atklātā procesā

26
Ilmārs Poikāns jeb Neo tiesas zālē. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Advokāts: nekādi komercnoslēpumi tiesas zālē nav apspriesti

Rīgas Centra rajona tiesā, kur izskata Ilmāra Poikāna jeb Neo krimināllietu par ekonomisko ziņu un komercnoslēpumu neatļautu iegūšanu no Valsts ieņēmumu dienesta datubāzes, šodien noraidīts lūgums lietu izskatīt atklātā sēdē, vēsta portāls delfi.lv.

Pie aizvērtajām Centra rajona tiesas 14.zāles durvīm, aiz kurām tiesa turpina izskatīt Poikāna lietu, pirmdienas rītā pulcējas sabiedrības pārstāvji, kuri vēlējās panākt krimināllietas atklātu izskatīšanu. Divas kundzes bija ieradušās ar plakātiem, prasot atklātumu tiesā.

Tiesnese Una Melameda iepriekš apmierināja lieta par cietušajiem atzītās “ABLV Bank” lūgumu, kam pievienojās Valsts ieņēmumu dienests (VID) un prokurore Vita Ozoliņa, Neo lietu skatīt slēgtā tiesas sēdē. Tas nozīmē, ka procesā var piedalīties tikai lietas dalībnieki – advokāti, prokurori un par cietušajiem atzītie. Tieši cietušie vēlējās panākt, lai process notiktu aiz slēgtām durvīm, lai aizsargātu komercnoslēpumu.

Par datu lejupielādi no VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) apsūdzētais Poikāns uzskata, ka bankas arguments par iespējamu komercnoslēpuma izpaušanu sēdēs ir nepamatots, tāpēc viņš tiesā iesniedza lūgumu izskatīt lietu atklāti. Turklāt sabiedrības interese par lietu ir liela.

Tomēr tiesa noraidīja Poikāna lūgumu un uz sēdi sanākušie pirmdien palika aiz durvīm. Sieviete vārdā Ļena, turot rokās plakātu, žurnālistiem sacīja, ka ir aktīva interneta lietotāja un interesējas par Neo lietu. Viņa uzskata, ka procesam jābūt atklātam, jo sabiedrībai ir svarīgi, kas tajā notiek. Turklāt slēgtā tiesas sēdē var tikt sagrozīta informācija, bažījās Ļena. “Mēs sekojam internetā šim notikumam, mēs esam interneta lietotāji, kuriem ir ļoti svarīgs atklātums un informācijas izplatība,” sacīja Ļena.

Poikāna advokāts Ilmārs Punka Latvijas Radio 1 sacīja, ka tiesas process rit jau ceturto dienu, taču nekāda komercnoslēpumu saturoša informācija tajā nav izskanējusi. Pirmdien Neo lietā uzklausa lieciniekus.

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra Neo lietu tiesai nodeva pērn jūlijā. Poikāns apsūdzēts arī par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, radot būtisku kaitējumu. Apsūdzība uzskata, ka Poikāns, būdams reģistrēts VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) lietotājs un apzinoties piekļūšanas kārtību tai, 2009.gada jūlijā atklāja VID sistēmas ievainojamību. Tad Poikāns laikā no 2009.gada oktobra līdz 2010.gada februārim pretlikumīgi lejupielādējis juridisko un fizisko personu datus, tai skaitā personu deklarāciju datus. Dokumentos bijusi informācija par darbinieku vārdiem, personas kodiem, ienākumiem un ieturētajiem nodokļiem, adresēm.

Jāatgādina, ka Neo datus no EDS ieguva, izmantojot VID un tā algotā EDS izstrādātāja neizlabotu programmas kļūdu. Informācija tika izmantota, lai parādītu, ka daudzas valsts amatpersonas, neraugoties uz krīzi un ”jostu savilkšanu” sabiedrībai, turpināja saņemt dāsnas algas un prēmijas. Poikāns nav publiskojis informāciju par privātpersonu ienākumiem, adresēm, personas kodiem utml.

Krimināllikums par komercnoslēpuma saturošu ziņu neatļautu iegūšanu un izpaušanu paredz brīvības atņemšanu līdz vienam gadam vai piespiedu darbu, vai naudas sodu. Savukārt par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Komentāri (26)

ligakalnina 28.04.2014. 15.26

Tik sab. nozīmīgu lietu izskatīt slēgtā sēdē?

Kādi tur ir tie noslēpumi, ko tur izskatīs, un kuram nepatīk, ja viss notiks atklāti?

Skaidrs, ka te priekšā ECT, un iznākums būs līdzīgs, kā Jaunalksnes vai NAglas lietā.

+16
-9
Atbildēt

1

nefratete 28.04.2014. 17.56

Lietai viennozīmīgi vajadzēja būt atklātai. Nav tur nekādu komercnoslēpumu. Cits jautājums ir tas, ka nez kāpēc visi saista slēgtu lietas skatīšanu ar Neo notiesāšanu “klusītēm”. No tā kādā sēdē viņu tiesās jau nav atkarīgs tas, vai viņu atzīs par vainīgu. Jebšu bļāvēji arī tiesas zālē gribēja bļaut un ietekmēt tiesu?

+9
-3
Atbildēt

0

dzintarz 28.04.2014. 16.32

Latvijas tiesa – vistiesiskākā tiesa pasaulē!

+9
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu