Pagriezt pulksteni par 70 gadiem • IR.lv

Pagriezt pulksteni par 70 gadiem

3
Mana sapņu meitene
Kristīne Simsone

Programma Kino trofejas40. un 50.gadu kino repertuāra rekonstrukcija

Piecdesmitajos gados Rīgā bija vairāk nekā 20 kinoteātru (tagad ir tikai pieci) un filmu skatīšanās ir bijusi ellīgi populārs laika pavadīšanas veids. Līdzās gūzmai padomju «ražojumu» repertuārā vīdēja arī ārzemju filmas – dažas atvestas no PSRS draudzīgajām valstīm, dažas šaipus dzelzs priekškaram nelegāli atceļojušas kā «trofejas». Lai gan ar montāžas šķērēm filmas tika «piefrizētas» atbilstoši padomju tikumiem un ideoloģijai, tās tik un tā bijušas skatītāju lielākais vilinājums, sarunu temats, iemesls, lai lavītos prom no stundām skolās un, galvenokārt, veids, kā aizmukt no pēckara skaudrās realitātes. 

No 24. līdz 30.aprīlim kinoteātrī Splendid Palace programmā Kino trofejas tiks demonstrētas 14 filmas, turklāt tās tiks izrādītas akurāt tāpat, kā tālaika skatītājiem – ar dzelžaini optimistiskajiem padomju kinožurnāliem pirms filmas. Lūk, sešas kinolentes, ko nevajadzētu palaist garām.

Maksa par bailēm, rež. Anrī Žoržs Kluzo

Franču Jaunā viļņa autoru nopeltas, Kluzo filmas pāragri «izgāja no modes», sabremzējot režisora karjeru. Par spīti tam, šo 1953.gada nervu kutekli bez pārspīlējuma var dēvēt par ģeniālu. Maksa par bailēm vēsta par nabadzīgu, izolētu Gvatemalas nostūri. Tur, lūkojot pēc aizbraukšanai nepieciešamās naudas, dirn vairāki eiropieši, kuriem 2000 dolāru alga ir pietiekams iemesls, lai piekristu transportēt bīstamu nitroglicerīna kravu. Spriedze bailēs no eksplozijas ir tik nokaitēta, ka, šķiet, gaisā iet arī publikas emocijas. Papildu vilinājums – galvenajā lomā Īvs Montāns. Pirmā filma, kas ieguva galvenos apbalvojumus gan Berlīnes, gan Kannu kinofestivālos. Seansi 27.04. plkst.15.30 un 29.04. plkst.20.30.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu