Iekodēti domāt • IR.lv

Iekodēti domāt

6
Nodarbība Microsoft programmēšanas skolā 7.—9.klašu skolēniem Rīgā.
Gunita Nagle

Vairāku Latvijas skolu pieredze, mācot pamatskolas bērniem programmēšanu, pierāda – bērni ne tikai spēj to mācīties, viņus tas ļoti interesē. Kamēr skolēni un viņu skolotāji ir gatavi sekot Igaunijas izglītības Tīģerlēcienam, izglītības sistēmas veidotāji rāpo tālu šā procesa aizmugurē

Tas ir vienkārši, saka Alūksnes novada vidusskolas trešklasnieki, ar datorpeli zibenīgi bīdot robotam līdzīgo Kodu Game lab tēlu Kodu pa zaļgano laukumu. Te viņi uzbūvējuši kalnus, iestādījuši kokus, izrakuši upes un… izveidojuši arī spēles reizrēķina apguvei. Gadu vecākie viņu skolasbiedri šajā virtuālajā pasaulē risina vienādojumus un pēcāk stundā, rēķinot uzdevumus burtnīcās, pārtrauc skolotājas skaidrojumu ar teikumu: «Skolotāj, mēs to jau darījām Kodu!» Spēlējoties viņi mācās ne tikai matemātiku, bet arī programmēšanu, jo Kodu Game lab radīta tieši ar šādu nolūku – mācīt maziem bērniem loģisko, algoritmisko domāšanu.

Latvijā ir aptuveni 150 skolu, kurās gan mazie, gan vecāko klašu bērni mācās programmēšanu, lēš Valsts Izglītības satura centra (VISC) speciālists Viesturs Vēzis. Tomēr precīzu datu nav, tāpat kā nav ne mācību līdzekļu, ne valsts izstrādātu standartu programmēšanas mācīšanai pamatskolās. Mūsu kaimiņvalsts Igaunija piedāvā programmēšanu apgūt jau no 1.klases. Anglijā bērniem to ir iespēja sākt mācīties no piecu gadu vecuma, bet no 11 gadu vecuma skolās piedāvā apgūt divas programmēšanas valodas. Arī Singapūra plāno ieviest programmēšanu, un ASV lielākajās pilsētās, piemēram, Ņujorkā un Čikāgā, jau bērndārznieki mācās spēlēt Codu.org spēles, kas attīsta programmēšanai nepieciešamās iemaņas. Eksperti uzsver, ka izpratne par programmēšanas pamatiem vajadzīga ne tikai katra personīgajai karjerai, bet valsts ekonomiskajai izaugsmei – tehnoloģiju attīstības laikmetā visā pasaulē vajadzīgi kvalificēti speciālisti. 

Tikmēr Latvijā izglītības standarti mācību priekšmetam Informātika nav mainīti jau 12 gadus! Spītējot tam, skolotāji gan ar dažādu uzņēmumu atbalstu, gan patstāvīgi apgūst programmēšanas mācību rīkus un liek tos lietā skolā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu