Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4
Pirmdien Kairā atsākās un līdz mēneša beigām atkal tika atcelta triju telesabiedrības Al Jazeera English darbinieku tiesa. Viņu vidū ir arī Austrālijas un Latvijas dubultpilsonis Pēteris Greste. Visus trīs Ēģiptes militārā hunta atrestēja jau pirms trim mēnešiem, apsūdzot aplamu ziņu izplatīšanā un sadarbībā ar Musulmaņu brālību, kura pēc prezidenta Muhameda Mursi gāšanas militārajā apvērsumā pērn jūlijā tika pasludināta par «teroristu organizāciju».

Nedēļas notikumi pasaulē


Ēģiptes tiesa piespriedusi milzīgu skaitu nāvessodu
– tā sodīti 528 gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāji. Apsūdzības bija izvirzītas par nemieru celšanu un viena policista nogalināšanu. 17 apsūdzētos attaisnoja, 153 notiesātie atrodas apcietinājumā, bet pārējie bēguļo. Tiesas spriedumu vēl var pārsūdzēt.

Lielā septiņnieka jeb G7 valstu līderi ir gatavi pastiprināt sankcijas pret Krieviju, ja tā turpinās saasināt situāciju Ukrainā. Lielbritānijas, Kanādas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Japānas un ASV līderi vienojušies izslēgt Krieviju no pasaulē ietekmīgāko valstu samita. Nākamais G7 samits nenotiks Sočos, kā bija paredzēts, bet Briselē. G7 paziņojušas, ka Krievijas pēdējo nedēļu rīcība Ukrainā «nav savienojama» ar G7 valstu grupas kopējo pārliecību. Savukārt Krievija pirmdien oficiāli iekļāvusi anektēto Krimas pussalu savās ģeogrāfiskajās kartēs. Kremļa un valdības interneta lapās atrodamajā kartē šī Ukrainai piederošā pussala nosaukta par «Krievijas jaunāko reģionu».

Ukraina un ES parakstījušas asociācijas līguma politisko sadaļu. Tas «simbolizē mūsu attiecību svarīgumu un pacels tās augstāk,» izteicies Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs. Līguma ekonomiskās daļas parakstīšana paredzēta pēc 25.maijā plānotajām Ukrainas prezidenta vēlēšanām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu