Pilnīgi legāla nāve • IR.lv

Pilnīgi legāla nāve

7
Britu puisis Džimijs Gišārds (20) pērn oktobrī nomira pēc legālo narkotiku lietošanas. Viņa māte atļāva dēla pirmsnāves fotogrāfiju izmantot arī Stop drugs reklāmas kampaņā Latvijā, taču cerības, ka tas novērsīs citu jauniešu bojāeju, nav piepildījušās
Indra Sprance

Kāpēc valsts, kas ar likumu attur jauniešus no tabakas un alkohola, nespēj pielikt punktu spaisa «točkām», no kurām par lētu naudu var ātri nonāt kapā? Ir pētījums atklāj virkni dīvainību, kas nāk par labu legālo narkotiku darboņiem. Sākot ar likumu, kas vairākus mēnešus pazūd ceļā no valdības uz parlamentu, turpinot ar lieliem naudassodiem, kas ne reizi nav piemēroti, un beidzot ar deputātu, kura dēls pieķerts, auto vedot nepilnus divus kilogramus spaisa

Tieši tajā dienā, kad skolā uzzināja par Eduarda nāvi, Rīgas Austrumu slimnīcas toksikoloģijas klīnikā nonāca viņa klasesbiedrs. Arī sapīpējies spaisu. «Trešdien Kārlis (vārds mainīts – red.) tika mājās, ceturtdien bija skolā, piektdien no rīta aizgāja uz mācību olimpiādi ģeogrāfijā. Dabūja trešo vietu. Pēc olimpiādes kāds no klasesbiedriem iedeva uzvilkt dūmu, un viņš atkal nokļuva reanimācijā,» stāsta Rīgas 49.vidusskolas direktors Juris Liepiņš. Kārlis bija uz dzīvības un nāves robežas, dažās minūtēs izšķīrās jautājums, vai viņš sekos Eduardam, kurš janvāra beigās nomira pēc spaisa pīpēšanas.

Tā sauktās legālās narkotikas – ar psihotropām vielām apsmidzināti augu maisījumi – ir brīvi nopērkamas par dažiem eiro un pusaudžu vidū izplatās kā epidēmija. Biedējošas reklāmas ar mirušu ārzemnieku fotogrāfijām neiedarbojas, un izrādās – tikpat vienaldzīgi jaunieši uztver arī nāvi tieši sev blakus.

Vietas, kur Eduards un klasesbiedri tika pie spaisa, atrodas netālu no skolas – «točkās» Barona ielā un Miera ielā. Policija apgalvo, ka vietā, kur pirkta nāvējošā deva, tirdzniecība vairs nenorit, bet raksta tapšanas laikā pārliecinājāmies par pretējo. Vēl vairāk, noskaidrojās, ka arī par Eduarda nāvi ierosinātais kriminālprocess var beigties ne ar ko – gadījumā, ja viņa lietotās narkotikas neatradīsies aizliegto vielu sarakstā. Pašlaik ekspertīzes vēl turpinās. Tāpat iespējams, ka narkotisko vielu ietekme uz nāves iemeslu var nebūt pierādāma, jo jaunajām psihotropajām vielām raksturīgs, ka tās grūti atklāt organismā, un tāpat grūti pierādīt, piemēram, ka sirds mazspēju izraisījuši tieši šie preparāti. Tādā gadījumā 18 gadus vecais Eduards, kam šopavasar bija jābeidz vidusskola, būs miris pilnīgi legāli – tāpat kā legāli turpinās spaisa bizness.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu