Propaganda un saprāts: Krievijas gadījums • IR.lv

Propaganda un saprāts: Krievijas gadījums

64
Tauta Maskavas Sarkanā laukumā, "svinot" Krimas aneksiju. Plakāts vēsta: "Ticam Putinam!" Foto: EPA/LETA
Vita Zelče

Kā Krievija īstenoja prāta atņemšanu nācijai

63% Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka viņu valsts patlaban ir “varena lielvalsts”, vēsta Krievijas nevalstiskās pētnieciskās organizācijas “Levada-Center” publicētie jaunākās (7.-10. martā) veiktās socioloģiskās aptaujas rezultāti.

Atbildē uz jautājumu: “Kādu Krieviju jūs tagad gribētu?” ir divas versijas. Pirmā – “varenu lielvalsti, kuru citas valstis ciena un no kuras baidās”, otrā – “valsti ar augstu dzīves līmeni, lai arī tā nepieder pasaules pašām stiprākajām valstīm”. Pirmajai atbildei piekrīt 48% respondentu, otrajai – 47%, bet 5% aptaujāto nav viedokļa. Aptauju dati liecina, ka atbalsts Krievijai kā “varenai lielvalstij” ir visaugstākais pēdējās desmitgades laikā. Domājams, ka patlaban, kad valda masu eiforija par Krimas pievienošanu, šie rādītāji ir vēl lielāki.

“Levada-Center” iedzīvotāju aptaujas veic jau kopš 1988.gada, tā sekojot noskaņojuma un publiskās domas stāvoklim un tā maiņām. Pētnieciskā centra direktors sociologs Ļevs Gudkovs pašreiz ir viens no mediju visvairāk intervētajiem ekspertiem, kuram ir zināšanas, pieredze un plašs datu materiāls, lai vērtētu situāciju Krievijā. Viņš atzīst, ka Ukrainas notikumi bija satraukuši Krievijas iedzīvotājus.

Kopumā cilvēki jau saprata, ka Ukrainas ceļš uz Eiropas Savienību ir dabisks, jo tās līdzšinējā situācija apliecinājusi, ka cita izvēle šīs valsts sekmīgai attīstībai jau vairs nav palikusi. Tomēr Krievijas iedzīvotāju masu apziņai raksturīga divdabība. Uztraukums par Ukrainu tajā arī pamodināja līdz šim snaudošās masu fobijas un impēriskos kompleksus.

Ļ.Gudkovs uzsver, ka februāra divdesmitajos datumos Krievijas medijos sākās īpaša propagandas kampaņa. Tāda vēl nekad agrāk nebija piedzīvota intensitātes, totāluma un agresivitātes ziņā (!). Šī kampaņa izteikti mainīja sabiedrības noskaņojumu, jo Krievijā sapratni par Ukrainas notikumiem galvenokārt nosaka informācijas avoti.

Propaganda bija absolūti efektīva un sekmīgi diskreditēja tos Ukrainas politiskos spēkus, kas tiecas piešķirt valsts attīstībai rietumniecisko virzienu. Tās uzdevums bija neļaut saprast Ukrainas nacionālās kustības ideālos motīvus un valsts politiskās sistēmas atjaunotnes pilsonisko pamatojumu.

Propagandas rezultātā lielākā daļa Krievijas sabiedrības patlaban akceptē tās sludināto klišeju – Ukrainā noticis valsts apvērsums un varu sagrābuši nacisti, un valstī valda haoss. Tādējādi, kā liecina “Levada-Center” aptaujas, vairākums atbalsta armijas ievešanu Ukrainā un Krimas pievienošanu Krievijai.

Propagandu efektīvu dara tas, ka lielai daļai Krievijas iedzīvotāju ir pieejami tikai 2-3 informācijas avoti. Televīzijas Pirmais kanāls, “Rossiya”, NTV aptver 90% valsts iedzīvotāju, savukārt internetu jaunākās informācijas ieguvei lieto vien 20%. Ukrainas diskreditācijas propagandas uzdevums bija nepieļaut atskārsmi, ka tur notiekošais lielā mērā ir sabiedrības sacelšanās pret korumpētu režīmu (tā arī liecina Ukrainā veiktās socioloģiskās aptaujas).

Kāpēc tas bija vajadzīgs? Masu apziņā bija jānovērš Krievijas patreizējās varas un Viktora Janukoviča režīma analoģijas veidošanās. Bažas, ka tā varētu notikt, bija pamatotas. Aptaujas liecināja, ka uzticēšanās varai Krievijā pakāpeniski slīdēja uz leju. Turklāt arī V.Putins bija sācis zaudēt savu “teflona prezidenta” veidolu. Allaž visi sasniegumi tika piedēvēti prezidentam un kļūdas – zemāka līmeņa varas institūcijām.

Situācija sāka mainīties 2011.gadā, bija vērojams, ka sabiedrībā aizvien vairāk rodas pārliecība, ka varas sistēma ir ne tikai korumpēta, bet arī, ka tās darbības pamatmērķis ir sevis saglabāšana un iedzīvošanās bagātībā. Tāpat veidojās pārliecība, ka Putins ir korumpētās sistēmas daļa, lai arī publiskajā telpā tam nav pieejami pierādījumu. Šis neuzticēšanās valstij un prezidentam līdzīgi mazām urdziņām caurauž sabiedrību un varēja/var pāraugt arī dominējošā viedoklī. Sapratne par Ukrainas Maidanu to būtu sekmējusi.

Krievijā veiktās aptaujas vēsta, ka iedzīvotāji pret saviem politiķiem un politisko sistēmu noskaņoti diezgan negatīvi. Arī V.Putina atbalstītāju loks pakāpeniski saruka. Viszemākā autoritāte prezidentam ir Maskavā, kur vidēji uz katru pilsētas iedzīvotāju ir 15-17 informācijas avotu un tādējādi arī lielākas alternatīvo viedokļu iespējas. Dati liecina, ka kopumā Krievijā samazinājās cilvēku skaits, kuri kvēli pauda atbalstu V.Putinam, un pieauga vienaldzīgo proporcija. Turklāt 47-55% aptaujāto Krievijas iedzīvotāju apgalvoja, ka nevēlās V.Putina kandidatūru nākamajās prezidenta vēlēšanās.

Krievijas triumfs Soču olimpiskajās spēles apturēja V.Putina reitinga slīdēšanu lejup un paaugstināja to par 3-4%. Pretukrainas propagandas kampaņa ir devusi vēl 8%. Pēdējās aptaujas liecina, ka V.Putina politiku atbalsta 72-74% Krievijas iedzīvotāju.

Šādā situācijā varas propagandas uzdevums ar šausmu stāstiem par Ukrainu un televīzijas izklaides programmām ir atturēt cilvēkus no iedziļināšanās politikā un uzturēt pilsonisko pasivitāti un apātiju. Un tas visnotaļ ir iespējams, jo mūsdienu Krievijā cilvēki, kuri godā demokrātiskās vērtības, savā dzīvē un domāšanā nav atkarīgi no valsts, veido vien 16-18% no visiem valsts iedzīvotājiem.

Nenoliedzami, ka Ukrainas diskreditācijas kampaņa nebūtu tik sekmīga, ja ne Krievijas kā varenas impērijas un sovetiskā “vecākā brāļa” tēla ilglaicīgā kultivēšanas populārās kultūras produktos, kas piepilda Krievijas varas finansētos un/vai kontrolētos televīzijas kanālus un ir arī skatāmi Latvijā. Padomju Savienības uzvara Otrajā pasaules karā ir viena no galvenajām seriālu tēmām, tā glorificējot ne tikai īstus un izdomātus kara varoņus, bet arī varu, valsts iedzīvotāju uzticību un kalpošanu varai, par spīti uz staļiniskajam teroram. Tāpat seriālos ir vērojama pret bijušās Padomju Savienības nekrievu nacionālo republiku tautām vērsts izsmiekls un arogance.

Nereti pat ļoti jauku un populāru seriālu, kas slavina ģimeniskas vērtības, kā, piemēram, “Svati” sērijās ir epizodes, kas ukraiņus piedāvā kā primitīvu, kultūrā zemāku tautu. Savukārt detektīvseriālā “Likvidatsiya” ukraiņu pretošanās kustības dalībnieki konstruēti kā visneģēlīgāko kriminālnoziedznieku sabiedrotie. Arī tā krājas impēriskās ambīcijas.

Krievijas varas īstenotās propagandas kampaņu efekts, kā norāda Ļ.Gudkovs, ar laiku mazināsies, noplaks arī Krimas pievienošanas eiforija un arī lielākā vai mazākā mērā cilvēku prātos atjaunosies racionālā dimensija. To liks darīt Krimas aneksijas negatīvās sekas, kā arī jautājumi: kāpēc Krievija ir nonākusi politiskajā izolācijā un ekonomiskais līmenis pazeminās. Atbilžu meklēšana liks saprast arī to, kas noticis Ukrainā.

Jāpiebilst, ka tikpat labi iespējamas nākamās propagandas kampaņas, kas masu apziņai piedāvās aizvien jaunus un aizvien baisākus ārējos un iekšējos ienaidniekus, lai tā nācijai atņemtu prātu.

Autore ir LU Sociālo zinātņu fakultātes pasniedzēja

 

Komentāri (64)

jeers 19.03.2014. 10.52

IR redakcija, lūdzu piešķiriet kungiem, kuri hroniski nepaspēj uz hauziti, atsevišķu komentāru plūsmu, lai smirdinās tur. Ločmelis un citi mēsli jebkuru komentāru plūsmu padara par ņirgāšanos par veselo saprātu.

+32
0
Atbildēt

4

    Inese > jeers 19.03.2014. 16.01

    lielākā daļa Krievijas sabiedrības patlaban akceptē tās sludināto klišeju – Ukrainā noticis valsts apvērsums un varu sagrābuši nacisti, un valstī valda haoss

    =======================

    Bet tieši tā arī iraid – Ukrainā noticis valsts apvērsums, pie varas ir visādi fašisteļi, valstī valda haoss.

    Un patiesībā jau jebkuras pēdējā saprāta paliekas zaudējuši ir tieši ukraiņi. “Pētniece” Zelče varētu paskatīties Ukrainas TV. Gebelss atpūšas. Vēl Zelče varētu palasīt ukraiņu komentārus interneta portālos. Tāda nacionālā un rasu naida kurināšana piedzīvota vien 2. pasaules kara laikā attiecībā pret žīdu tautības cilvēkiem.

    0
    -14
    Atbildēt

    0

    archoftriumph > jeers 19.03.2014. 11.14

    jaa, izskataas ka daudzi ir pieskaititi nevesalajiem. tu vari baudiit vienvietuliibu :)

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Aivars > jeers 19.03.2014. 17.11

    Nepaspēju, iekrita biksēs. Drīkst, es te drusku pasmirdēšu?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    anna_audere > jeers 19.03.2014. 17.43

    Iedzer zāles. Tādus kropļus kā krievu naciķi internetā visus šos 20 gadus nav nācies saskatīt pat otra pasaules kara hronikās. Esi ar mieru un gatavs savus bērnus un mazbērnus sūtīt karot šo izdzimteņu armijās lai tie karo un aiziet postā par labu Krievijai? Ja jā tad tu esi pilnīgs kroplis.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 19.03.2014. 11.37

Pēc visa, kas notika, pēc Kiseļova u.c. krievu propagandistu murgiem, pēc Putina un šaigu nekaunīgas melošanas pasaules sabiedrībai, pēc Doždj, Lenta Ru, utt., iznīcināšanas, pēc Krievijas Domes likumiem, kas, faktiski, aizliedz alternatīvus viedokļus, ticēt Krievijas propagandai var pat ne imbecils, bet, tikai hronisks idiots.

Par ko, ne bez sekmēm, Kremlis savu elektorātu arī mēģina pārvērst, pie reizes pārvēršot arī to Latvijas iedzīvotāju daļu, kas gūst informāciju no Krievijas propagandas kanāliem.

Kaut vai tā iemesla deļ, ja tas neintersē to mūsu NEPLP, vismaz, Sabiedrības veselības aģentūrai būtu jādomā par to Krievijas kanālu translēšanas ierobežošanu, jo arī tur demonstrējamie šovi, daļa filmu un seriālu debīlajiem un vēl psihiski veselo debilizācijai sab. veselību neuzlabo.

Protams, pilnībā nobloķēt jau tagad neko nevar, bet, tas nenozīmē, ka nevar ierobežot.

+30
-1
Atbildēt

3

    Dina > ligakalnina 19.03.2014. 12.19

    Dzerīti, mīļumiņ, draudziņ … „pēc visa tā” … saitīti! Nu lūdzu, lūdzu, lūdzu iedod man kaut vienu saitīti, kur būtu redzami PIERĀDĪJUMI tavai un pārējās sorozīdās šļuras muldēšanai par it kā Krievijas, Putina, Šoigu „meliem” !

    Nu kā tas tā var būt, ka jau kādu desmito reizi es prasos un lūdzu man iedot kaut kādu argumentu, kuri apliecinātu šos Kremļa „melus” … Un ko? Šodien arī neviens man nespēs nevienu saiti iedot?? Visa jūsu sorozīdā banda – desmiti, simti žurnālistu, kuri barojas no kara un naida kurināšanas – un nespēj nekādu argumentēt savas fantāzijas, kamēr kaut kāds „Kurmītis” te 5 minūtēs izgāza veselu sarakstu ar jūsu meliem?

    Zini, par ko tas liecina? …. :)))

    +2
    -20
    Atbildēt

    0

    manatuja > ligakalnina 19.03.2014. 14.14

    Pa velti Kisindždrs nedēļu uzturējās Krievijā.. Vai tā pat vien Primakovs liberālistu saietā teica,ka bodīte tiek slēgta… Tā patvien jau 2004 gadā Putins brīdināja parnaudas konfiskācijām offšorzonās.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > ligakalnina 19.03.2014. 13.08

    Dabūsi saitīti uz durvju roktura, pridurok.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

ekmanis 19.03.2014. 12.28

No malas redzams, ka Putins sācis savas impērijas atjaunošanu un jūras robežu atgūšanu ar tām pašām metodēm, kuras savulaik lietoja Ādolfs – meli u savējo glābšana. Rau, arī biedre Ždanokas kundze pieliek pirkstu. Arī no mūsu varas daļa sāk uzvesties tā, lai pēc “brīvprātīgas” pievienošanās impērijai tos nedeportētu uz Sibīriju. Šķiet gan, ka šoreiz tas nepalīdzēs.

+24
0
Atbildēt

2

    Zoņtiks > ekmanis 23.03.2014. 23.00

    opā, ločmelis būs izdzēsis savu komentāru – pamanījis, ka neesmu uz viņu atsaucies – sak’ izskatīsies, ka mans komentārs uz citu attiecināts :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > ekmanis 19.03.2014. 13.44

    Starpetnisko (patiesībā – jau tas ir ideoloģiskās kolīzijas, bet jūs jau savā fašistiskajā piegājienā izmisīgi cenšaties, lai tas kļūtu tieši par ETNISKU) naidu kurina tieši tādas fašistes kā superace, ločmeļi u.tml.

    Tad, kad beidzot atteiksies no naida kurināšanas un pieņemsi īstenību, ka te ir un būs neatkarīga, nacionāla valsts Latvija, tad arī atklāsies ka nekādas problēmas vai apspiešana šeit krievvalodīgajiem nepastāv.

    P.S. Ļoti zīmīgi ir kaut vai tas, ka citām “mazākumtautībām” Latvijā problēmas nav. Tā ka sāc strādāt ar sevi – tiec vaļā no sava naida un fašisma.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu