Nacionālā teātra aktieri atsakās doties viesizrādēs uz Krieviju • IR.lv

Nacionālā teātra aktieri atsakās doties viesizrādēs uz Krieviju

55
Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis. Foto: Ieva Čīka, LETA

Teātra direktors Ojārs Rubenis vēl domā, vai var atlikt viesizrādes

Vairāki Nacionālā teātra izrādes „Vecene” aktieri, kuriem paredzētas izrādes Gogoļa centrā Krievijā, lūguši atlikt plānotās viesizrādes Krievijā Gogoļa centrā, taču Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis lēmumu vilcinās pieņemt, ceturtdien vakarā izskanēja LTV raidījumā „100g kultūras”.

Aktieru iesniegumi atcelt viesizrādes Maskavā uz teātra direktora galda nogūluši trešdien. Tos uzrakstījuši vairāki izrādes „Vecene” aktieri. Viņi vēlas viesizrādes atlikt līdz laikam, kamēr atrisinās Krievijas-Ukrainas konflikts.

Aktieri uzsver, ka Krievijas pilsoniskā sabiedrība ir gana atbildīga par to, ka pie varas ir Vladimirs Putins, un tāpēc ir pelnījusi ignorēšanu. Tādējādi Nacionālā teātra aktieri faktiski pievienojas Jaunā Rīgas teātra sāktajai iniciatīvai boikotēt Krieviju Ukrainas krīzes dēļ.

Taču direktors Rubenis uzskata, ka izrādes nav jāatceļ, bet gala lēmumu sola pieņemt drīzumā, ņemot vērā situācijas attīstību. Teātrim Gogoļa centrā paredzētas divu iestudējumu – „Vecene” un „Voiceks” – viesizrādes. Par Latvijas aktieru iniciatīvu boikotēt Krieviju jau neapmierinātību paudis Gogoļa centra vadītājs un “Voiceka” iestudētājs Rīgā režisors Kirils Serebreņņikovs.

„Tās nav viesizrādes, jo mūsu gadījumā atcelt veselu nedēļu viesošanos Gogoļa centrā ir ekonomiski patlaban neiespējami, bet droši vien ar stingru nostāju to varētu izdarīt. Mēs to lēmumu pieņemsim visdrīzākajā laikā, balstoties uz to, kā situācija eskalēsies vispār,” LTV raidījumā sacīja Rubenis.

Viņš uzskata, ka ir divi protestēšanas veidi – atcelt viesizrādes, kā to izdarīja Alvja Hermaņa vadītais Jaunais Rīgas teātris, vai tieši otrādi, aizbraucot viesos skaidri paust savu nostāju pret Krimas okupāciju.

„Mēs braucam uz Gogoļa centru, kurā salasās šobrīd intelektuālā sabiedrība, kura nav ar Putinu. Ja mēs varam aizbraukt ar divām izrādēm, kas ir mazā cilvēka apspiešanas izrādes savā būtībā, un mani teātra aktieri būtu gatavi pirms izrādes paziņot klaju nostāju, jo mēs varam tikt okupēti tāpat, ka mēs esam pret okupāciju, es uzskatu, ka tas ir otrs protestēšanas veids,” skaidroja Rubenis.

Taču raidījumā viņu asi kritizēja Ģertrūdes ielas teātra vadītāja Maija Pavlova. Viņa bija neizpratnē par Nacionālā teātra nespēju atbildēt uz jautājumu, vai braukt uz Krieviju viesizrādēs. „Jums kā pilsonim tas liekas pilnīgi ok, ka sveša valsts iebrūk citā valstī un jūs gaidīsiet eskalāciju līdz kādam brīdim? Kam ir jānotiek, lai nostātos kādā pozīcijā?” sacīja Pavlova.

„Kultūras darbiniekiem ir jānāk kopā un jāprasa no prezidenta, Saeimas un Kultūras ministrijas kopējā nostāja. NATO un Eiropas Parlaments šobrīd pasaka pusvārdu, bet mēs sēžam un gaidām,” sacīja Rubenis.

 

Komentāri (55)

silvija_vitina 07.03.2014. 08.38

Rubenim bišku šaize sanāca, kad viņš, atgādinot barikāžu laikus,teica, ka “mums bija svarīgi, lai Latviju apmeklētu cilvēki no ārpasaules.

Jā, mums tas bija ļoti svarīgi! Tāpēc Nacionālais teātris izdarītu svētīgu darbu, ja dotos viesizrādēs uz UKRAINU, nevis uz AGRESORA valsti.

Krievijas NEnozombētā daļa sapratīs, ka ne viņi tiek boikotēti. Boikotēta tiek oficiālā agresorvalsts. Un viņiem pašiem pirmkārt un galvenokārt jārāda sava nostāja, nevis jātēlo, ka viņi ņe pričom.

+37
0
Atbildēt

0

reksa 07.03.2014. 08.44

Kad aktieŗi ir gudrāki par direktoru, direktors ir jātriec ārā.

Lai citi direktori sāktu domāt.

+28
-1
Atbildēt

1

    austrisv > reksa 07.03.2014. 10.22

    Cik atceros, tad Rubenim jau arī savulaik bija pielipusi valsts nauda pie pirkstiem abiem ar bijušo Dailes teātra direktoru. Kaut kā man nepatīk šādi “inteleiģenti” direktori ar savu “praktisko” domāšanu.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

Ojārs 07.03.2014. 09.07

Cepuri nost latviešu aktieru priekšā.

Tas ir karš un okupācija. Krievija bez jebkāda iemesla ir uzsākusi karu pret mazāku kaimiņvalsti, bet NT it kā nekas nebūtu noticis, tomēr dosies nest kultūru krievu tautai un vēl tur viņiem kaut ko skaidros(tā vakar klāstīja Rubenis).Tas ir muļķīgākais arguments kādu vien var iedomāties.

Lai Rubenis vispirms parāda, ka ir spējīgs kaut ko ieskaidrot Latvijā dzīvojošiem krievu šovinistiem, un tad lai turpina to pašu Krievijā.

+27
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu