Sandis Kondrāts, godalgots ledus un smilšu tēlnieks • IR.lv

Sandis Kondrāts, godalgots ledus un smilšu tēlnieks

4
«Smilšu un ledus skulptūru veidošana ir veselīga radošajai attīstībai,» saka daudzu godalgu ieguvējs Sandis Kondrāts, tēlnieks ar akadēmisku izglītību. «Smilšu un ledus tēlnieks var gada laikā izveidot daudz skupltūru, tradicionāls tēlnieks — labākajā gadījumā vienu vai divas.»
Ieva Puķe

 

Tikko saņēmu labas ziņas par uzvaru Oregonas WinterFest 2014 ledus skulptūru sacensībās. Zelts Latvijai! Tā 17.februārī sociālajos tīklos vēstīja Sandis Kondrāts. Piecas stundas darba, divi ledus bloki un neparasti silts laiks – 12-13 grādi, stāsta Sandis. «Pilēšana skulptūrai bija efekts, nevis defekts. I love you forever,» viņš min darba – mīlētāju pāra – nosaukumu, «un viņi abi izkusa.» 

Citas Sanda veidotas ledusgalvas, kas 28.janvārī ieguva 2.vietu festivālā Edmontonā, Kanādā, bija milzīgas, 2,5 m augstas. Nosaukums Tavs prāts, mans prāts veltīts abu dzimumu domāšanas atšķirībai, vienu apvija ledus «mākoņi», otru – kvadrāti. «Šīm galvām bija dotas 24 stundas, laiks atkal bija ļoti silts, mēs ar Sū speciāli darbu veicām pēdējās 12 stundās,» Sandis piemin kolēģi un sievu Evu Suzuko Makgrū. Sū ir viņas radošais pseidonīms.

Satikušies 2009.gadā smilšu skulptūru festivālā (Sandis saka: «Lielākajā Eiropas smilšu kastē») Portugālē, viņi tagad lielākoties strādā tandēmā. Smiltis ir vieglāks materiāls, ledus – tehniski grūts un viltīgs, viens ledus bloks sver 120 kilogramu, tas jāapstrādā ar motorzāģi un slīpmašīnu. «Vienam strādāt – tas ir pašnāvniecisks pasākums. Lai gan ar sievu strādāt kopā arī ir bīstami,» Sandis pasmejas. «Esmu ledus eksperts manas klasiskās tēlniecības pagātnes dēļ,» viņš atkal kļūst nopietns. «Granīta tēlniecību mācījos no mūsu vecmeistariem – Viļņa Titāna, Ojāra Feldberga, Igora Dobičina. Akmeņi ir līdzīgi ledum, ļoti bīstami. Jā, man galvā ir šuves.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu