Satversmes tiesai ievēl pagaidu vadītāju • IR.lv

Satversmes tiesai ievēl pagaidu vadītāju

34
Foto: Ieva Lūka, LETA

Par Brantu nobalsoja visi seši ST tiesneši

Par Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāju šodien tika ievēlēta līdzšinējā tiesas priekšsēdētāja vietniece Aija Branta, kurai jau šā gada martā beidzas ST tiesneša pilnvaru termiņš, vēsta LETA.

Viņas kandidatūru augstajam amatam izvirzīja ST tiesnese Sanita Osipova. Par Brantu nobalsoja visi seši ST tiesneši.

Branta pēc sēdes ļoti pateicās par viņai izrādīto uzticību, kā arī īpašu paldies teica bijušajam ST priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim. Branta žurnālistiem sacīja, ka viņas kandidatūra nebija spontāna ideja, bet gan ar kolēģiem izrunāts un izspriests jautājums.

Viņa norādīja, ka būtu tikai godīgi, ja jaunie ST tiesneši – tikai nedēļu tiesā strādājošais Gunārs Kusiņš un Augstākās tiesas (AT) virzītais kandidāts – varētu iepazīties ar tiesas darbu.

Jautāta, kad tiks vēlēts priekšsēdētāja vietnieks viņas vietā, Branta norādīja, ka par šo datumu lēmums jāpieņem trīs dienu laikā. Tomēr ne par vienu iespējamo kandidātu ST priekšsēdētāja vietnieka amatam viņa neizteicās.

Jautāta, kas būtu viņas favorīts priekšsēdētāja amatā pēc pašas pilnvaru termiņa beigām, Branta atklāja, ka tā ir kolēģe Kristīne Krūma.

Savukārt Kūtris žurnālistiem pauda, ka Branta ST priekšsēdētāja amatam ir laba izvēle, jo viņa pārzina tiesas darba nianses. Lai gan Brantas pilnvaras ST tiesneša amatā beidzas jau martā, Kūtris norādīja, ka praktiski pilnvaras beidzas tad, kad tiesnesis pabeidz izskatīt konkrētu lietu, pieņemot tajā spriedumu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 1957.gadā dzimusī Branta ir beigusi Latvijas Universitātes (LU) Juridisko fakultāti, iegūstot sociālo zinātņu maģistra grādu tiesību zinātnē.

1975.gadā viņa sākusi darbu kā Rīgas pilsētas Kirova rajona tautas tiesas sēžu sekretāre, bet no 1978. līdz 1983.gadam strādājusi par LU Cietvielu fizikas institūta laboranti.

No 1983. līdz 1984.gadam Branta bijusi stažiere tiesneša amatam Rīgas pilsētas Proletāriešu rajona tautas tiesā, bet no 1984. līdz 1992.gadam viņa strādājusi par tiesnesi Tukuma rajona tautas tiesā.

1992.gadā Branta kļuvusi par AT Krimināllietu tiesu palātas tiesnesi, bet 2004.gada martā Saeima atbalstījusi viņas iecelšanu ST tiesneša amatā. 2011.gada jūnijā Branta ievēlēta par ST priekšsēdētāja vietnieci.

ST priekšsēdētāju aizklātā balsojumā ievēl no tiesnešu vidus. Vēlēšanas notiek atklātā tiesas sēdē.

Saskaņā ar ST reglamentu tiesas priekšsēdētāja amata kandidātus izvirza sēdes laikā. Kandidāts paziņo, vai viņš piekrīt savas kandidatūras izvirzīšanai.

Balsošanu organizē un balsis skaita tiesas sēdes sekretārs. Balsu skaitīšana notiek visa tiesas sastāva klātbūtnē. Kad balsis saskaitītas, tiesas sēdes priekšsēdētājs paziņo balsošanas rezultātus. Priekšsēdētājs ir ievēlēts, ja par attiecīgo kandidātu ir saņemts absolūtais balsu vairākums.

Tiesas priekšsēdētāja pilnvaru termiņš ir trīs gadi.

 

Komentāri (34)

demo 01.03.2014. 13.22

Redziet nu, cik tālu mūsu valsts augstākie ešeloni ir nonākuši, ka pat

Satversmes tiesa nevar iztikt shēmošanas. Kā norāda pati Aija Brante, viss

ir izrunāts un izspriests. Satversmes tiesas vadītājas vēlēšanas ir tikai

tāds – teatris. Pat te nevar iztikt bez sarunāšanas. Tici nu vēl tiesām,

visai tiesu sistēmai, ja pat ticību zaudē Satversmes tiesa.

0
0
Atbildēt

0

Inese 28.02.2014. 17.02

Un jēga, ja martā jau beidzas pilnvaras? Vajadzēja takšu uzreiz Osipovu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu