Augstas likmes • IR.lv

Augstas likmes

3
Nellija Ločmele

Kad svētki būs galā, pie darba ķersies prokurori – tā Krievijas varas gaiteņos jau runājot par pasaules vēsturē dārgākajām olimpiskajām spēlēm, ko nākamnedēļ atklās Sočos. Maskavā strādājošais neatkarīgais amerikāņu žurnālists, kas iedziļinājies milzīgajā izšķērdībā, otkatu likmēs (arī Krievijā cieņā 20%) un būvniecības kataklizmās, atklāj baisu ainu – runa nav tikai par naudas notriekšanu, bet arī drošību, jo vērienīgie plāni nereti taisīti, nerēķinoties ar dabas spēkiem šajā kaprīzajā zemes pleķī. Skaitļi šokē. Piemēram, 50 km dzelzceļa līnija kalnos krieviem izmaksājusi trīsreiz dārgāk nekā amerikāņiem jaunākās pašgājēju paaudzes misija uz Marsu.

Diemžēl mūsdienu spēles ir pārvērtušas karikatūrā skaisto miera vēsti, kas likta olimpiskās kustības pamatā. Principu skaidri nošķirt sportu no politikas un biznesa izkropļo gan pastāvīgā korupcijas ēna pār spēļu organizēšanu, gan to rīkošana valstīs, kuru režīmi uzspļauj cilvēktiesībām un tikai izmanto svētkus savu spalvu spodrināšanai – kā pašreiz putiniskā Krievija vai iepriekš komunistiskā Ķīna. Katrās spēlēs uz pjedestāja kāpj laimīgie uzvarētāji, bet kā tikt galā ar morālajiem un finanšu zaudējumiem, ko rada šī nežēlīgā naudas mašīna, – šis jautājums pagaidām paliek ārpus prožektoru gaismām, un tikai paretam kāds aicina šo ratu apstādināt pavisam. Varbūt Soči liks tiešām pārdomāt?

Taču šajā žurnāla numurā arī par satraucošām tēmām pašu mājās. Noskaidrojam jaunus faktus par to, kāpēc īsti atkāpās Dombrovskis. Un atklājam biedējošu tendenci – arvien vairāk vecāku atsakās vakcinēt mazuļus, tā pakļaujot viņus nāves briesmām.

 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu