Kafijas ģeogrāfija • IR.lv

Kafijas ģeogrāfija

8
Gunita Nagle

Lai gan par kafijas dzimteni tiek uzskatīta Etiopija, mūsdienās trešdaļa visā pasaulē pārdotās un izdzertās kafijas izaudzēta Brazīlijā

Kafijas nosaukums iegūts no Etiopijas dienvidrietumu provinces Kaffas, kur gadiem ilgi kafijas pārdošanā gūtā peļņa bija galvenais ienākumu avots. Etiopija ir vienīgā vieta pasaulē, kur kafijas koki aug savvaļā, tos mēdz ieaudzēt plantācijās, lai visu pasauli joprojām pārsteigtu ar īpaši labas garšas un smaržas kafiju. 

Taču mūsdienās tumšā dzēriena industrija jau sen pāraugusi vienas valsts robežas un par pupiņkafijas lielvalsti kļuvusi Brazīlija, ievākto kafijas pupiņu daudzuma ziņā izceļas Vjetnama, Indonēzija, Kolumbija. Pēc topošas grauzdētavas Rocket Bean ekspertu Aivara Rodčenko un Raimonda Feila stāstītā, kafijas audzēšana un ražošana kļuvusi par industriālu procesu, un, lai gan no kafijas pupiņām pagatavotiem dzērieniem ir ne mazāk par 400 dažādu aromātu, veikalos bieži nonāk kafijpupiņu maisījumi. Labā ziņa ir tā, ka visā pasaulē un arī Latvijā māksla baudīt kafiju kļūst aizvien izsmalcinātāka – ir vēlme sajust garšas nianses, ko dāvā katras kafijas valsts augsne, klimatiskie apstākļi, saules daudzums. Tādēļ arī sarīkojam nelielu ceļvedi kafijas pasaulē.

Teritoriālas atšķirības

Panama. Labvēlīgā klimata un auglīgās augsnes dēļ Panamas kafija izceļas ar saldu kafijas garšu un ķiršu aromātu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu