Jaunākās filmas • IR.lv

Jaunākās filmas

5
12 gadi verdzībā
Kristīne Simsone

 


oooo
 12 gadi verdzībā / 12 Years a Slave. Izcilais britu režisors Stīvs Makvīns ir radījis kārtējo tour de force – nolaupītā un verdzībā pārdotā ņujorkieša Solomona Nortapa memuāru ekranizējums gan aizkustina, gan ir emocionāli smags atklātās brutalitātes dēļ. Makvīns portretē Amerikas sabiedrību 19.gadsimta vidū, un ar brīvībā dzimušā, taču ilgu un mokošu verdzību pārdzīvojušā Nortapa tēlu detalizēti izpēta nebrīves absurdu un cietsirdību. No visiem filmā iesaistītajiem aktieriem (Pits, Kamberbečs, Dano) to visspilgtāk iemieso režisora katrā pilnmetrāžas filmā spēlējušais Maikls Fasbenders sadistiska plantācijas īpašnieka tēlā. Filmas vizuālā un simbolisma caurvītā valoda elegances ziņā neatpaliek no Makvīna iepriekšējiem darbiem, lentēm Kauns un Bads. Kuplais balvu un Oskara nomināciju skaits gan automātiski nepadara šo filmu par režisora labāko kinoveikumu. Kino no 24.janvāra.

oo Es, Frankenšteins / I, Frankenstein. Patosa un pārspīlētas nopietnības šajā gotiskajā fantāzijas farsā netrūkst – to atradīsit gan personāžu deklamētajos dialogos, gan netrūkstošajā «episkumā» – Frankenšteina atdzīvinātais mironis šoreiz pieņem Holivudas labākajās tradīcijās uzskaistinātu cilvēces glābēja veidolu.  Scenārista Stjuarta Bītija (Karību jūras pirāti un Austrālija) uzņemtajā un komiksa iedvesmotajā lentē atradīsit vēl lērumu komēdisku radību – dēmonus (par «baisumu» jāpateicas neprofesionāli pastrādājušiem grima māksliniekiem) un gargulas jeb atdzīvinātas un ar biblisku nozīmību apveltītas gotiskās arhitektūras notekcaurules (angliski gargoyle). No 24.janvāra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu