Skaņu arheologs • IR.lv

Skaņu arheologs

4
Foto — Reinis Hofmanis, F64
Ieva Puķe

Eksperimentālais mākslinieks Voldemārs Johansons (33), kas piedalīsies piecos Rīga 2014 pasākumos, gan raksta mūziku, gan, piemēram, ļauj saklausīt radioaktīvo daļiņu izlādes. «Noteikts skaits notikumu laika vienībā. Mani interesē šis ritms»

Kad nedēļas nogalē operas Rienci. Triumfs un sakāve otrās daļas sākumā uz skatuves uznāks balerīnas klasiski baltos, gaisīgos svārciņos, lai majestāstiski un lēni dejotu fragmentu no slavenās Mariusa Petipā horeogrāfijas baletam Bajadēra, tam fonā skanēs Voldemāra Johansona alternatīvā elektroniskā mūzika. «Astoņas minūtes,» viņš saka. «Centos veidot «audumu», kas kontrastē ar Riharda Vāgnera mūzikas pasauli. Tā nav baleta mūzika klasiskā nozīmē, vairāk ideja, kā sasiet kopā dažādus notikumu slāņus. No vienas puses, ļoti niansēta, no otras, vienkārša mūzika, elektroniskās mūzikas skulptūra, tāds kā sapnis.»

Vienā izstādē ar Joko Ono

Rienci režisore, dāņu avangarda spilgtā parādība Kirstena Dēlholma, kas Latvijas Nacionālajā operā jau ir iestudējusi izrādes Operācija: Orfejs un Kara daba, Voldemāram Johansonam aci uzlikusi nevis Rīgā, bet 2008.gadā Zviedrijā, Malmo Konsthall izstādē Electrohype ieraudzīdama viņa ūdens, skaņas un gaismas instalāciju Aero Torrents. «Mēs nejauši satikāmies, satikāmies caur mākslu. Kad Kirstena bija līdzautore ar ūdeni saistītai izstādei Randers Kuntsmuseum Dānijā, viņa tur iekļāva manu darbu – labā kompānijā kopā ar [slaveno amerikāņu videomākslinieku] Bilu Violu un Joko Ono,» pasmaida Johansons.

Inteliģents, lakonisks gan uzvedībā, gan runas manierē, Voldemārs sarunā un telpā atstāj vietu noslēpumam. Kultūras procesu pārzinātāji sakās viņu zinām, bet īsti nepazīstam. Taču – bluikš! – Johansona vārds pēkšņi ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā paredzētās Rīga 2014 latviešu avangarda parādes, izstādes Vizionārās struktūras. No Johansona līdz Johansonam galvgalī. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu