Laimīgu Jauno gadu! • IR.lv

Laimīgu Jauno gadu!

54
Foto: Emīls Desjatņikovs, F64
Dagmāra Beitnere-Le Galla

Bijām veiksmīgi un būsim atkal, ja apzināsimies savu valsti kā vērtību

Gadu mija ir klāt. Mēs atskatāmies uz aizgājušo gadu un atsaucam atmiņā tā notikumus.

Šajā laikā gan mēs katrs personīgi vērtējam 2013.gadu, gan kā sabiedrība un pilsoniska kopība pieminam sāpes un ciešanas, ko atnesa novembris. Ar skaudro atgādinājumu par dzīves un cilvēka dzīvības trauslumu un dažbrīd neaizsargātību pret neparedzamo lietu un notikumu virknējumu. Novembris liek atcerēties, ka mēs riskējam katrs katru dienu, un tikai precizitāte, atbildību un rūpes par citiem spēj mazināt neskaitāmos riskus.

Doma par nedrošību kā dzīves dziļāko būtību mudina atcerēties, ka katra attieksme pret savu dzīvi, līdzcilvēkiem un savu darbu var mazināt nelaimes, kas tik nemanāmi pārvēršas par ļaunumu.

Gribu ticēt, ka dzīvē darbojas likums – ļaunumam ir tieksme ar laiku iznīcināt pašam sevi.

Tieši tāpēc mūsu dzīvē svarīga ir ticība – ticība sev, saviem tuvākajiem, arī savai valstij. Ir viegli pakļauties lejupkrītošām intonācijām, cinismam, noliegumam un neauglīgām šaubām. Ir grūtāk uzturēt ticību sevī un uzturēt gribu redzēt perspektīvu savā un valsts attīstībā.

Visi kopā mēģināsim gudri analizēt situācijas, ieklausīties un cienīt intelektuālas un morālas stājas paudējus. Ar savu klātbūtni un attieksmi attiecināt notiekošos procesus uz sevi. Piedzīvot un sajust, ka esam savienoti cits ar citu un vēl daudziem neredzamām saitēm. Ne tikai Latvija, visa pasaule mācās ieraudzīt, cik esam tuvu viens otram, katrs notikums jebkur citur it kā tālāk pasaulē var atsaukties uz mūsu dzīvi visnegaidītākajā veidā.

Par to mums māca arī Latvijas vēsture – ik reizi, kad latvieši apvienojās, tie iespēja sasniegt lielas virsotnes – arī savu valsti. Tāpēc šodien svarīgi ir valsti nosargāt.

Un pirmais, kā varam palīdzēt Latvijai, ir ticēt tās nākotnei. Mūsu valstiskuma apziņa ir jauna, tā ir trausla un ievainojama, tāpēc to stiprināsim katrs ar savu pašapziņu. Laba pašapziņa izaug no sirdsgudrības, kas savienota ar prātu. Atcerēsimies, ka bijām veiksmīgi un būsim atkal, ja apzināsimies savu valstis kā vērtību. Pilsonība nav tikai pase, pilsonība ir dziļas piederības jūtas un ticība savai tautai.

Esam jauna nācijai, kurai īpaši jāsargā sociālā atmiņa. Svarīgi nezaudēt visus stāstus – gan uzvaras, gan zaudējumu kļūdas. Pēdējo apzināšana un arī atzīšana ir lielākais spēks, kas virza nācijas izaugsmi.

Latviešu tautas mentalitātē izteiktāka ir likumpaklausība, kas mūsdienās pārvērtusies par prāta dominēšanu – likumi un noteikumi saveidoti tik daudz, ka valsts pārvalde ir aizmaldījusies birokrātijas labirintā.

Vēlēsim, lai valsts pārvalde ar darbiem apliecina, ka Latvijas lielākā bagātība ir cilvēki un ir svarīgāki par skaitļiem.

Aizejošais gads ir lielu zaudējumu gads. Dabas likums saka, ka nākotnes veiksmes pamatā ir lieli zaudējumi. Vēlēsim, lai Jaunā gadā sabiedrība nonāktu pie iespējami lielākas vienprātības svarīgos valsts dzīves jautājumos un dažādām sabiedrības grupām pieņemamākā varianta. Demokrātija ir strīdu kultūrā. Vēlēsim, lai apgūstam šo tik nepieciešamo dialoga un arī strīdu kultūru!

Dziesmusvētku gads ir centrējis mūsu pašizpratni – esam dziedātāju, dejotāju, mākslinieku un dzejnieku nācija. Vēlēsim, lai Jaunā gadā mums izdotos kaut lēnām, bet veidot savu pašizpratni kā intelektuāla – zinātnē un pētniecībā ieinteresēta – sabiedrība. Sargāsim un lolosim zinātnē un pētniecībā iesaistīto jauno paaudzi!

Gadu mija ir labu vēlējumu un sapņu laiks. Lai mūsu sapņiem ir lieli spārni, bet lai nekļūstam par sapņu vergiem. No domām un runām pie rīcības, kas attīsta valsti!

Jo tikai tad, kad mūsu rīcība ir vērta kopīgam labumam, mūsu valstij, tikai tad mūsu dzīve iegūst jēgu. Lai piekļūtu jēgai, ir jāpiešķir nozīme tam, ko darām, domājam, vērtējam.

Vēlēsim, lai Saeima pieņem Satversmes preambulu, lai uz visiem laikiem nodrošinātu latviešu tautas valstiskumu. Tā ir mūsu kārtējā kauja par Latviju! Mēs dzīvojam pārāk ekskluzīvā vietā, lai atkal kādā vēsturiskā nogrieznī „aizmigtu” un atkal ilgotos pēc atmodas. Preambula ir dokuments, kas pašiem latviešiem atgādinātu, kāpēc mums ir vajadzīga mūsu valsts! Neļaujiet nevienam sevi maldināt – Latvija tika dibināta kā latviešu valsts.

Gadu mija – laba vēlējumu laiks.

Mēs veidojam vārdus un vārdi veido mūs.

Svarīgi ir ne tikai tos izteikt, bet arī pastāvēt par tiem.

Autore ir kultūras socioloģe

 

Komentāri (54)

Ieva 31.12.2013. 13.33

Visiem Laimīgu Jauno gadu!

Nevaidēt, bet darīt, neķengāt, nelamāt valsti, bet dot tai kaut kripatiņu, – to jums novēlu!

Ja mācīties, neatlaidīsieties, neslinkosiet, darīsiet, iesiet, runāsiet, darbosieties- būs viss, ja sēdēsiet mājās un žēlosities, ka jums nenodrošina, nedod, neapgādā- tad tur arī paliksiet!

Un speciāli visiem IR komentētājiem- esiet tolerantāki, iecietīgāki, pieklājīgāki, kritizējiet raksta saturu, ne autora personību, un jūs paši kļūsiet labāki. labāk klusējiet, ja nav ko teikt, un mēģiniet sevī likvidēt žultsgāšanas bacili pat iedīgļa stadijā.

2013. gads Latvijai nebija slikts.

Lai 2014. ir labāks!

Kaut par kripatiņu!

Baidos saukt vārdus, ko esmu šeit iepazinis- ka kādu neizlaižu, bet labi atceros tos, kuru komentāri ir pa lietu, kuros ieraugu kādu svaigu domu, tos, kuri dod alternatīvu viedokli. Paldies visiem!

+17
-4
Atbildēt

5

    Ieva Aile > Ieva 31.12.2013. 15.57

    Otrdienas rītā policisti Babītes ezerā aizturējuši trīs maluzvejniekus. Divi no aizturētajiem ir tie paši, kas jau tika notverti pirms divām nedēļām Babītes ezerā ar desmit gados lielāko lomu – 405 kilogramiem zivju, portālu “Delfi” informēja policijā.

    Aizturēšana notikusi sadarbībā ar Vides aizsardzības asociācijas pārstāvjiem pēc aptuveni nedēļu ilgušas ezera novērošanas.

    Novērošana notika, jo Valsts policija konstatēja, ka pirms divām nedēļām aizturētie vīrieši jau trīs dienas pēc aizturēšanas atsāka nodarboties ar nelikumīgo zveju.

    http://www.delfi.lv/news/national/criminal/babites-ezera-atkal-aiztureti-nesen-ar-milzu-lomu-jau-notvertie-maluzvejnieki.d?id=43998606#ixzz2p3pHkNRB

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Ieva 31.12.2013. 15.53

    Taisnība,vajag darīt un iet,lai kas būtu.Tā kā Talsu NAI,kas gāja un piedraudēja gaļas kombinātam ar inspekcijām,ja šie turpinās attīrīšanas iekārtas appludināt ar taukvielām.Un ko domā – līdzēja!Gaļas kombināts sapirkās ķīmiju,taukus izšķīdināja un salaida kanalizācijā.Tauku vairs nebija.Tiesa,nosprāga aktīvās dūņas un ūdens vairs neattīrās,tas smirdīgs plūst upē,bet efekts ir panākts.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Ieva 01.01.2014. 05.00

    NAI līgumus parasti neslēdz,to dara jumtorganizācijas;tādas kā dažādu apdzīvotu vietu ūdeņi,namsaimnieki,siltumnieki utt.Analīzes ir dārgas,katru dienu nepārtraukti pie rūpniecības uzņēmumu iztekām neviens analīzes neņem,kas par tām maksās?bet citādi uzņēmumu pie rokas nepieķersi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Ieva 31.12.2013. 15.50

    Es vairs nedaru, pametu otru darbu, jo sanāk vairāk strādāt uz valdību, nekā uz sevi.

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Ieva 31.12.2013. 20.47

    Vajag pareizi slēgt līgumu un laicīgi ņemt analīzes, par to, ka upē tek mēsli, atbildēs NAI, nevis kombināts.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 31.12.2013. 12.48

…Gribu ticēt, ka dzīvē darbojas likums – ļaunumam ir tieksme ar laiku iznīcināt pašam sevi…

….Vēlēsim, lai Saeima pieņem Satversmes preambulu, lai uz visiem laikiem nodrošinātu latviešu tautas valstiskumu. Tā ir mūsu kārtējā kauja par Latviju!..+++ daudz laba Dagmāras Beitneres-Le Gallas Jaungada vēlējumā, paldies. Bet ir lietas, kuras es līdz galam nesaprotu. Vispirms jau par ļaunumu. Ja pāri pasaulei valdītu likums, kura ietekmē ļaunums iznīcinātu pats sevi, tad mūsu dzīve veidotos pavisam citāda, bez varoņstāstiem, kuros cilvēks, kam gribētu mēs līdzināties, iet bojā cīņā ar šo ļaunumu. Cīņa ar ļaunumu ir mūžīga. Tā ilgst kopš brīža, kad cilvēce sāka sevi apzināties, ļaunums situācijām, kuras radām, mainās līdz, pieņem jaunas formas un atliek tikai novēlēt mūsu tautai šo ļaunumu laikus atpazīt un noslaucīt no sava ceļa, kamēr tas vēl ir iespējams. Pārstāsim cīnīties ar ļaunumu, aiziesim bojā.

+16
-6
Atbildēt

1

    ligakalnina > buchamona 31.12.2013. 22.50

    Aizmirsu, kurš, teica – principā, labu cilvēku ir vairāk, nekā ļaunu cilvēku, bet, ļaunie spēj labāk apvienoties, ir daudz bezprincipiālāki, nekaunīgāki, un neievēro nekādus noteikumus, tiem nav nekādas morālas bremzes, un tie izmanto visas cilvēciskās vājības un netikumus.

    Tāpēc, cīņa ar ļaunumu ir smaga, ja tikai nenolaižas līdz viņu līmenim, bet, tad jau izzūdot robeža starp ļauno un labo.Un, daļēji, tam visam var piekrist.

    Kaut, no otras puses, budisti uzskata, ka ļaunums kā tāds abstrakts lielums vispār neeksistē, jo ļauns vai vēl kāds var būt tikai atsevišķs cilvēks, t.i. cilvēks ir tas pats visums, kurā koncetrēts pilnīgi viss, tāpēc runāt ka kaut kas ir labi vari slikti ir bezjēdzīgi, var runāt tikai par cilvēciskām īpašībām, pret kurām var cīnīties tikai pats cilvēks.

    Un arī tam daļēji var piekrist.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Jānis Derkusovs 31.12.2013. 22.20

Laimīgu Jauno gadu visiem!

Lai miers, pārticība un mīlestība jūsu mājās!

p.s. nu nav portāls slikts. Man šķiet tīri omulīgi.

+11
-1
Atbildēt

3

    garausiitis > Jānis Derkusovs 01.01.2014. 01.00

    Tad nu līdz rītam noturēties !!! Un laimigi :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > Jānis Derkusovs 31.12.2013. 23.05

    Tev arī skaistus rītus,ražīgas dienas un lieliskus vakarus, Ino!

    Lai Tev viss izdodas!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Jānis Derkusovs 31.12.2013. 22.25

    jautājums_4. Arī Tev panākumiem bagātu Jauno gadu! Lai Tev laba veselība un daudz darba:)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu