Cienīt sevi, savu ceļu • IR.lv

Cienīt sevi, savu ceļu

4
Foto — Dmitrijs Suļžics, F64
Anda Burve-Rozīte

Psihoterapeits Ansis Stabingis stāsta, kā jaunajā gadā veiksmīgi apiet bedres un nemeklēt glābiņu politiķos un eiro

Psihoterapeits Ansis Stabingis bija viens no tiem, kuri novembrī iesaistījās psiholoģiskās palīdzības darbā pēc Zolitūdes traģēdijas. Kā psihoterapeits strādā ar cilvēkiem, izmantojot eksistenciālo psihoterapiju, psihoorganisko un Junga analīzi. Eksistenciālā terapija pievēršas tādām vispārīgām un universālām cilvēka dzīves jomām kā brīvība, izvēle, dzīves jēga un bezjēdzība, atbildība un nāve, šīs terapijas uzmanības lokā ir cilvēka dzīve – kā viņš pats to veido, pieredz, piedzīvo.

Pašlaik Stabingis turpina pilnveidošanos psihoterapijas doktorantūrā Zigmunda Freida Universitātē Vīnē. Pavisam nesen izveidojis jaunu psihoterapijas prakses vietu Rīgā, ko nodēvējis par Apzinātības un miera praksi. Psihoterapeits ir lasījis publiskās lekcijas par attieksmi un tās maiņu cilvēka dzīvē, gribasspēku un laimi. Tas šķita labs iemesls, lai jaunā gada sākumā ar viņu pārrunātu, kā dzīvot labāk, laimīgāk.

Ko vēl bez Laimes lāča, kas atnāks un visu izmainīs, cilvēki grib sagaidīt jauna gada sākumā?

Sākt jaunu dzīvi. Šī doma ir gan pacilājoša, gan mānoša. Viegli pievilties. Ceļošais ir tas, ka tiešām katru dienu sākam visu no jauna, katru gadu arī. No otras puses, ir cerība, ka jaunais laiks, jaunais gads, jaunā valdība, jaunais prezidents, jaunā sieva – jebkas jaunais, kas iestājas, atnāks un visu pārveidos. Tā nav. Pārmaiņas var notikt tikai cilvēkā pašā. Nav vērts gaidīt kādu no ārpuses, vienalga, vai tas ir Laimes lācis, vai jauns prezidents, vai jauna valdība, vai eiro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu