Tiesa kā veikals? • IR.lv

Tiesa kā veikals?

3
Ilustrācija — Dreamstime
Indra Sprance

Lai gan Nacionālajai apvienībai neizdevās atcelt no amata ministru Jāni Bordānu, kas pieteicis karu «sasodītai noziedzībai» tieslietu sistēmā, līdz ar valdības krišanu arī Bordāna dienas amatā tomēr ir skaitītas. Kā darbojas sistēma, kurā ietekmīgi maksātnespējas administratori spēj panākt klientiem vēlamu rezultātu vairākās tiesās, un kāpēc viens no Bordāna «kara» galvenajiem cīņas laukiem ir Latvijas lielākā tiesa – Rīgas apgabaltiesa?

Bukulti, kas atrodas aptuveni divus kilometrus no Rīgas, atgādina vasarnīcu kooperatīvu, kur siltinātas dārza mājiņas mijas ar jaunbūvēm. Taču pašā Baltezera un Juglas kanāla malā atrodas slēgta teritorija, šeit trekno gadu plaukumā uzcelts vērienīgs būvobjekts. Piekļuvi mājām aizšķērso sēta, uz tās uzraksts: nepiederošiem ieeja liegta. Netālu izkārtne vēsta, ka īpašumus tirgo Ober Haus. Firmas mājaslapā lasu – septiņās Baltezera terases mājās ir 72 dzīvokļi. Katram unikāls plānojums un apdare, no katra paveras skats uz apkārtējo teritoriju un ūdeņiem, bet labiekārtotajā teritorijā ir bērnu rotaļlaukums, tenisa korti un laivu piestātne. Turklāt šiem īpašumiem Nordea banka piedāvā īpaši labvēlīgus kredīta nosacījumus.

Tomēr mana apmeklējuma laikā lielākā daļa māju šķiet neapdzīvota. Arī interneta sludinājumos redzams, ka daudzi dzīvokļi joprojām gaida īpašnieku. Norādītās cenas svārstās no 90 līdz 159 tūkstošiem eiro.

Šis ir viens no projektiem, kas attīstīts par aizņemtiem miljoniem, bet pēc nekustamo īpašumu burbuļa plīšanas nonācis zem ūtrupes āmura. It kā nekā pārsteidzoša. Ja vien uzņēmuma Baltezera terases maksātnespējas process neatklātu tik daudz sakritību un nejaušību, ka to kopums vedina domāt par labi eļļotu mehānismu, kas ļauj ātri un «droši» caur tiesu sistēmu panākt naudīgam klientam vēlamo rezultātu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu