Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

7
Savā pirmajā izmēģinājuma braucienā devies gigantiskais kuģis Prelude, ko Nīderlandes un britu firma Royal Dytch Shell izmantos dabasgāzes ieguvei. Kuģis sver 600 000 tonnu, bet tā garums ir aptuveni 490 metri, kas to padara garāku par lielāko daļu pasaules debesskrāpju. Prelude izmaksas tiek lēstas ap 15 miljardiem ASV dolāru.

Nedēļas notikumi pasaulē

Ukraina asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību tomēr varētu parakstīt nākamgad martā. Ukrainas delegācija dosies uz Briseli, lai apspriestu sadarbības līgumu ar ES, tiekoties ar valsts bijušajiem prezidentiem, paziņojis Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs. Viņš arī nosodījis opozīcijas aicinājumus uz revolūciju, norādot, ka tie ir «draudi nacionālajai drošībai». Otrdien Janukovičs pie «apaļā galda», kurā nepiedalījās protestētāji, solījis atbrīvot tos demonstrantus, kas aizturēti pēc 1.decembra. Protesti Ukrainā turpinās jau kopš 21.novembra. Nule protestētāji Kijevā un Odesas apgabalā nogāzuši Ļeņina pieminekļus.

95 gadu vecumā miris bijušais Dienvidāfrikas prezidents Nelsons Mandela. Viņš ir pasaulē pazīstamākais cīnītājs pret aparteīdu. 1994.gadā Mandela kļuva par pirmo tumšādaino DĀR prezidentu un vadīja valsti līdz 1999.gadam. Mandela cietumā pavadīja 27 gadus, taču 1990.gadā, iznākot brīvībā, viņš joprojām bija uzticīgs demokrātijas principiem un spēja panākt vienošanos par vispārēju vēlēšanu tiesību atzīšanu.

ES par karteļa vienošanos, manipulējot ar procentu limēm, sodījusi astoņas bankas, tām piemērojot rekordlielu naudas sodu – 1,7 miljardus eiro. Bankas manipulējušas ar Euribor un Japānas jenas Tibor procentu likmēm. Deutsche Bank bija iesaistīta abu procentu likmju manipulēšanā, tāpēc tai piemērota 725 miljonu eiro soda nauda, bet Francijas bankai Societe Generale jāmaksā 446 miljonu eiro liels naudas sods. Britu banka Royal Bank of Scotland sodīta ar 391 miljonu eiro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu