Dažādas muļķības • IR.lv

Dažādas muļķības

29
Foto: Gints Ivuškāns, F64
Gunārs Nāgels

„Vecie, labie padomju laiki…”

Kad visiem bija darbs, katrs saņēma pienācīgu algu, veikali bija pilni… Skolās mācīja patiesību par mūsu pagātni, bērni varēja brīvi lepoties klasē par bagāto onkuli Amerikā… Veikalos pārdevēji-iebraucēji laipni apkalpoja pircējus šīs zemes valodā… Visi tik sapņoja par iespēju saņemt pazemīgu aicinājumu apciemot palīdzīgos kungus Stūra mājā… Latviešu zēniem bija vienreizēja iespēja kļūt par īstiem vīriem Afganistānā… Tautieši sacentās cits ar citu par iespēju Gulagā sabiedriskā kārtā „celt plašās dzimtenes labklājību”…

Ir grūti rakstīt šādas muļķības, bet, laikam, pārāk daudzi ir aizmirsuši padomju laiku realitāti. Mūsu zemē brutāli iebruka, mūs izlaupīji, spīdzināja un slepkavoja. Un bija visu laiku jāpateicas mūsu “atbrīvotājiem” par viņu pūlēm iekārtoties mūsu zemē, mūsu mājās (nez kāpēc tik daudzas stāvēja tukšas), mūsu skolās.

Bet varbūt tagad ir pienākuši tādi laiki. Cilvēki var runāt viskautko, un mēs neuzdrošināmies tos apturēt ar vienkāršo, pārmetošo vārdu: „Muļķības”.

Pēdējās nedēļas laikā varējām lasīt tādus brīnumus, ka „nekustamais īpašums ir viens no labākajiem eksportiem” (Ainārs Šlesers). Arī tikām mācīti, ka visas runas par atšķirīgām maksām rīdziniekiem un nerīdziniekiem par sabiedrisko transportu Rīgā esot maldi, jo „visiem ir noteikta vienāda maksa: 1,20 eiro” un ka Rīga tikai piedāvā „par rīdzinieku pašu sarūpētajiem nodokļiem segt viņiem daļu no šīs maksas” (Ivars Zariņš).

Tīri filozofiski aplūkojot izteicienu par nekustamo īpašumu kā eksportu, varam nonākt pie interesanta secinājuma. Nekustamais īpašums definīcijas kārtā (vismaz man tā liekas) ir nekustams. Eksports ir kaut kāda prece vai pakalpojums, kas no mūsu valsts pārceļas uz citu valsti.

Bet, tā kā nekustamo īpašumu nevaram kustināt, tad vienīgais veids, kā to pārvietot no mūsu valsts uz citu, ir mainīt mūsu valsts robežas, lai minētais īpašums pēc “eksporta” vairs nebūtu daļa no mūsu valsts.

Loģiskais secinājums ir tāds, ka kampaņa “eksportēt” Latvijas nekustamo īpašumu ir reizē kampaņa saraut Latvijas valsts robežas. Kad būsim sekmīgi “eksportējuši” visu savu nekustamo īpašumu, tad Latvijas valsts arī būs beigusi eksistēt.

Vai mēs patiešām to gribam?

Autors ir laikraksta “Latvietis” redactors Austrālijā

 

Komentāri (29)

dace_ampermane 18.11.2013. 14.11

Alexandram Kuprinam ir apraksts par Somiju. Tur pieminēts gadījums kad krievi iebraukuši Somijā un kādā somu dzelzceļa stacijā bijuši pārsteigti par tīrību, siltumu un uzklātu uzcienājuma galdu. Kāds no šiem ir sašutis esot nobrēcies : “anafem razveļi!”. Lūkojoties rakstos, padomju izdevumā, krieviski lasīju :)

Arī krieviski lasīju. F. Dostojevska sieva rakstīja. Feģa esot saniknojies skatoties vācu parka sakārtotību. Netīk krievu dvēselei pārmērīga tīrība, kārtība.

+15
-1
Atbildēt

6

    Inese > dace_ampermane 18.11.2013. 15.41

    Un? Tas tikai raksturo somietes ne no tās labākās puses.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > dace_ampermane 18.11.2013. 14.37

    Nu nu. No tā paša stāsta par Somiju:

    Но что особенно поражает своею странностью российских козерогов, так это женщины, услуживающие в банях, не только женских, в мужских.

    (…)

    Говорят, что миловидные фрекен из ресторанов и кофеен не отличаются чрезмерной строгостью нравов. Мне рассказывал об этом русский офицер, служивший в Финляндии, по-видимому, большой сердцеед, но и он утверждал, что благосклонность этих девиц не имеет расчетливого характера и в худшем случае вознаграждается духами, конфетами, перчатками, шляпкой или платьем.

    Тот же офицер говорил, что в Гельсингфорсе, однако, существует тайная проституция, но довольно странного характера – дневная. Ищут встреч на улицах и в воротах домов в самый разгар городской жизни – в три-четыре часа пополудни

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    janis17 > dace_ampermane 18.11.2013. 23.19

    Sirtaki, Sveiciens Tev arī! Tev taisnība, jo mazāk to sūdu kustinās, jo mazāk smirdēs :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > dace_ampermane 18.11.2013. 15.16

    Ločmeli, idiot, tas taču divgalvu kroplā tītara impērijas laika apraksts :))

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    janis17 > dace_ampermane 18.11.2013. 21.30

    Kur tur tajā tekstā teikts, ka tās ir somietes? Tā jau var aizrunāties un pateikt, ka Rīgas maukas ir latvietes :)))

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > dace_ampermane 18.11.2013. 22.50

    aivarsk. Sveiciens svētkos!
    P.S. Kāpēc nelieto pogu “ignore”, bet iesaisties diskusijās ar mēsliem?

    +7
    0
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 18.11.2013. 09.11

Sirsnīgi sveicieni visiem Latvijas Valsts svētkos!

+12
0
Atbildēt

0

lindukjis 18.11.2013. 11.59

Tieši tā! Ja mūsu tautas lielākā daļa īsti nav sapratusi un nesaprot, kur mūs ievilina šī Šīna/Šlesera kampaņa, tad pašiem kampaņas uzsācējiem un viņu “saimniekiem”, un līdzskrējējiem viss ir ļoti skaidrs – papildināt esošo 5. kolonnu ar vēl lielāku armiju svešzemnieku, kas rezultēsies pie tā ka kādu “jauku” dienu mūsu “demokrātiskajai” kaimiņ”liel”valstij būs pamats ievest savus bruņotos spēkus, lai tos pasargātu no vietējo “bauru” varas; līdzīgs scenārijs ir pieredzēts Gruzijas gadījumā.

+13
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu