Valsts apbalvojumus saņem 70 diasporas izglītības darbinieki • IR.lv

Valsts apbalvojumus saņem 70 diasporas izglītības darbinieki

20
Lāčplēša dienā Daugavmalā. Foto: Edijs Pālens, LETA

IZM apbalvojumi pasniegti par nozīmīgu ieguldījumu latviskās izglītības veicināšanā

Par nozīmīgu ieguldījumu latviskās izglītības veicināšanā diasporā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Atzinības rakstu šogad saņēmuši 69 diasporas skolotāji un sabiedriskie darbinieki, kā arī viens ārvalstu augstskolas lektors, aģentūru LETA informēja Latviešu valodas aģentūras diasporas projektu koordinatore Aija Otomere.

Viņa norādīja, ka šie cilvēki bieži vien bez atlīdzības nerimstoši darbojas latviskās identitātes uzturēšanā un saglabāšanā ārpus Latvijas.

Atzinības rakstu saņēmuši Latviešu bērnu skolas Austrijā skolotāji Sintija Oškalne, Dzintars Bilsēns, Ruta Plauka, Everita Žuga, Pasaules Brīvo latviešu apvienības pārstāve Dace Mažeika, Bostonas Latviešu skolas pārzine un skolotāja Krisīte Skare, Latviešu centra “Garezers” padomes locekle un izglītības programmu pārzine Anda Vizule, Mineapoles un Sentpolas Latviešu skolas pārzine un skolotāja Laila Švalbe, Vašingtonas Evaņģēliski luteriskās latviešu draudzes pamatskolas skolotāja Daina Bloka, kā arī Melburnas Latviešu biedrības skolas “Daugava” ģeogrāfijas un vēstures skolotājs Pēteris Dārziņš un šīs skolas padomes darbiniece Linda Drēziņa.

Tāpat ar atzinības rakstu šogad apbalvoti Sidnejas Latviešu biedrības pamatskolas pārzine Māra Moore un skolotāja Ingrīda Veidnere, Novaodesas Latviešu nedēļas nogales skolas vadītājs un skolotājs Alfrēds Kārlis Peterlevics, Čārlvilas Latviešu nedēļas nogales skolas dibinātāja un skolotāja Daina Konstantinova-Škurova, Droghedas latviešu nedēļas nogales skolas “Burtiņš” skolotājas Teiksma Kuzņecova un Inga Tairova Īrijā, Dublinas Bērnu deju kolektīva skolotājas Digna Miščenko un Solveiga Slaidiņa, Dublinas mūzikas studijas-skolas “Mazais letiņš” skolotāja Zane Lamberte u.c.

Latviešu valodu ārpus Latvijas var apgūt 21 valstī aptuveni 100 formālās un neformālās izglītības mācību iestādēs – bērnudārzos un spēļu grupās, nedēļas nogales skolās un vasaras vidusskolās, kā arī vietējo pašvaldību finansētās valodas skolās.

Latviešu valodas aģentūra vispusīgi atbalsta latviešu valodas apguvi diasporā, nodrošinot elektronisku mācību līdzekļu izveidi, diasporas nedēļas nogales skolu finansiālu atbalstu, kā arī pedagogu profesionālās pilnveides kursu organizēšanu.

Latviešu valodas aģentūra izveidota 2009.gada 1.jūlijā, apvienojot Valsts valodas aģentūru un Latviešu valodas apguves valsts aģentūru. Tās mērķis ir nostiprināt latviešu valodas statusu un sekmēt ilgtspējīgu attīstību. Viena no Latviešu valodas aģentūras funkcijām ir sniegt atbalstu latviešu diasporai ārvalstīs latviešu valodas apguvē un valodas saglabāšanā.

 

Komentāri (20)

ivetao2007 12.11.2013. 12.23

Latviesī atkal sevi parādijuši kā neprašas un skopuļi. Katram no šiem latvietābas sargiem pasaulē vajadzēja pieškirt TZO zelta, sudraba vai bronzas medaļas. Navis kādu papīra gabalu. Ordeņu medaļas būtu jāsaņams katram skolotājam, kurs savu grūto darbu spējis nostrā’dāt 25 vai vairāk gadu, Un psšus ordeņus ar nevajadētu taupīt. Vai Latvija turpmāk vispar būs vērā ņemama, viss skolotāju rokās. Ne čekas ģinamo vai oligarhu ķetnās.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu