Iznākusi grāmata "Šamaņu pusē" • IR.lv

Iznākusi grāmata “Šamaņu pusē”

25
NULL

Grāmatas autori ir fotogrāfs Andrejs Grants un žurnāla “Rīgas laiks” redaktors Uldis Tīrons

Grāmatā „Šamaņu pusē” apkopotas Andreja Granta fotogrāfijas un Ulda Tīrona pieraksti, kas izdarīti deviņdesmito gadu sākumā Tuvā, tos papildinot ar vizuālo un teksta materiālu, kas tapis šā gada jūnijā ekspedīcijas laikā Tuvā. Grāmatas teksta autors Uldis Tīrons uzskata, ka „šī grāmata ir kaut kas līdzīgs izmainītam apziņas stāvoklim, kur uz kādreizējām ainavām un cilvēkiem skatās šī laika acīm, kad tāpat kā šamaņa ceļojumā uz citurieni pazīstamās ainavas nomainās ar dīvainām, bet dīvainās – ar pavisam neparastām, kas tiek uztvertas jau citām acīm un kur iespējami jau citi notikumi.”

Grāmata ir reizē saistoša lasāmviela un Andreja Granta fotogrāfiju albums, par attēlu kvalitāti grāmatā ir īpaši domāts. Grāmatā izmantotas gan divdesmit gadus vecas fotogrāfijas, gan tādas, kuras Tuvā uzņemtas šā gada jūnijā; līdzīgā veidā papildinātas arī sarunas ar šamaņiem.

Lielākā daļa cilvēku, kas fotografēti astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito gadu sākumā, jau vairs nav starp dzīvajiem; pa šo laiku Tuvā tāpat kā Latvijā mainījusies valsts iekārta un attieksme pret šamanismu: tagad Tuvā tas blakus budismam ir valsts reliģija.

Grāmata ir rietumnieku skats uz tālu zemi, bet tai piemīt arī pavisam konkrēta antropoloģiska vērtība: tā iekļauj informāciju par Tuvas šamaņiem, par viņu rituāliem; kā arī iespaidīgus materiālus par šamaņu apglabāšanas tradīciju virszemes sarkofāgos.

Grāmatu izdevis apgāds “Neputns”. Grāmatas cena interneta veikalā www.neputns.lv un „Neputna galerijā” Tērbatas ielā 49/51 – Ls 20.

Kalnciema kvartālā apskatāma Andreja Granta foto izstāde “Šamaņu pusē”, kurā aplūkojami divdesmit gdu laikā tapušie fotomeistara darbi. Vairāk informācijas Kalnciema kvartāla mājas lapā

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu