Zinātnes satelīts beidzis savu darbu, sadegot Zemes atmosfērā (papild.) • IR.lv

Zinātnes satelīts beidzis savu darbu, sadegot Zemes atmosfērā (papild.)

23
Attēls no www.delta.tudelft.nl

Satelīta nogāšanās uz Zemes nav radījusi postījumus

Eiropas zinātniskais satelīts GOCE beidzis savu darbību, sadegot Zemes atmosfērā, ziņo Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA).

Satelīts, kurš svēris vairāk nekā tonnu, iegājis Zemes atmosfēras slāņos kaut kur virs Sibīrijas, Klusā okeāna rietumu daļas, Indijas okeāna austrumdaļas un Antarktīdas, stāsta ESA darbinieks Hainers Klinkrads. Viņš arī uzsver, ka visā kosmosa iepazīšanas vēsturē nav bijis gadījuma, kad no kosmisko kuģu atlūzām, kas nokrīt uz Zemes, būtu cietuši cilvēki.

No tonnu smagās gravitācijas lauka un okeānu cirkulācijas pētījumu zondes (GOCE) aptuveni 25% sasniedza Zemes virsmu, taču nekādi postījumi īpašumiem nav nodarīti, teikts paziņojumā. ESA nepaskaidroja, kur tieši satelīta atlūzas nokritušas.

GOCE veido tikai niecīgu daļu no aptuveni 100-150 tonnām cilvēku radītu kosmisko objektu, kas katru gadu ieiet Zemes atmosfērā, skaidroja Klinkrads.

Jau ziņots, ka ESA brīdināja – svētdienas vakarā vai pirmdienas rītā uz Zemes nogāzīsies tonnu smaga savu laiku nokalpojuša zinātniskā satelīta fragmenti, vēstīja LETA/AFP.

Datoros izstrādātie scenāriji rādīja, ka Zemi nesadegušā veidā varētu sasniegt fragmenti, kuru kopējā masa sasniegtu ap 200 kilogramiem.

Gravitācijas lauka un okeānu cirkulācijas pētījumu zonde (GOCE) tika palaista kosmosā 2009.gadā un fiksēja katrā minūtē notikušās variācijas ar gravitācijas iespaidu uz planētu. Tās sniegtie dati zinātniekiem bija nepieciešami, lai uzlabotu izpratni par okeānu kustībām.

GOCE sākotnēji strādāja 260 kilometru augstumā, bet pēc tam tā orbīta tika samazināta līdz 224 kilometriem, kas bija jebkad zemākā zinātniskā satelīta orbīta.

350 miljonus eiro vērtā misija bija paredzēta uz 20 mēnešiem, taču GOCE nokalpoja divreiz vairāk par sākotnēji ieplānoto termiņu.

Kā pirms satelīta nogādāšanas kosmosā izteicās zinātnieki, tas īpaši izcēlās ar savu ārējo izskatu. Lielākā daļa pavadoņu ir neglītas kastes, bet GOCE zinātnieki dēvēja par visskaistāko jebkad uzbūvēto satelītu.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

Komentāri (23)

kkristaps 09.11.2013. 21.54

Krievijas mēsls Ločmelis piesārņo portālu, būtu vispareizāk rakstīt.

+15
-9
Atbildēt

0

kkristaps 10.11.2013. 05.33

Turpretī Dievs nolād visus bērnus, kas nepareizi ar maucību tiek meklēti: nevienam maukas bērnam nebūs nākt tā Kunga draudzē. Laulības pārkāpšanā ieņemtie dziļi nesakņojas un cieti neieaugs. [Sal.Gud.3:3]
Taisni par Tevi, krusttēv, vai ne?

+4
-5
Atbildēt

1

    janazakovica > kkristaps 10.11.2013. 18.55

    par rakstu zaimosnu vel dabusi pa purnu..un ne tev ir vesalas smadzenes ne Svetajos Rakstos ir kas tads rakstits..

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

Juris 10.11.2013. 10.52

Nav tā ka šī ziņa būtu baigi iepriecinātu, atkal tiek piesārņota planēta.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu