Uzvaras gājiens • IR.lv

Uzvaras gājiens

6
«Ziemā mazliet iedzer — tā ir kā vasaras saule,» sākot gatavot sidru nu jau nākamajai, 2014./2015.gada sezonai, pasmaida smiltenietis Jānis Matvejs (attēlā pa kreisi līdzās kolēģim Normundam Štolceram).
Ieva Puķe

Latvijā brūvējas ābolu sidra bums: trīs gadu laikā – vairāki nopietni dzēriena meistari, pilni restorāni un delikatešu veikali

Sulas raudzēšanai lielos daudzumos viņi dabūja norakstītas vietējās pienotavas nerūsējošā tērauda cisternas. Ābolu samalšanai – bijušo kolhoza biešu smalcināmo mašīnu. Labāku vietu, kur ienākties viņu ražojumam, gan visā Smiltenē neatrast: muižas spirta un alus brūža pagrabi pilsētas parka vidū, Abula upes līkumā, virs kuriem tagad atrodas pilsētas glaunākā viesnīca Brūzis.

«Vecākā sidra darītava Latvijā. Trīs gadi,» ar humoru paziņo Jānis Matvejs. Ģeodēzists, ko maizes darbs saista ar Rīgu, tomēr ar vienu kāju stāv dzimtajā Smiltenē: jāuzrauga sidrs. Mēs viņu satiekam 2013.gada rudens ražas dzēriena tapšanas izejas pozīcijā. Ar kompanjonu Normundu Štolceru, smiltenieti, kurš pusi gada pavada Norvēģijas lašaudzētavās, Jānis oktobra beigās jau trešo dienu spiež bagātīgos vēlo rudens un ziemas ābolu krājumus. Sula vairākas nedēļas fermentēsies cisternās, pēc tam četrus – piecus mēnešus rūgs pudelēs. Pagājušā gada bruts un pussausais sidrs ar 6,7% alkohola, svaigs un dabīgi dzirkstošs, raudzēts pēc Šampaņas ‘methode traditionelle‘, nepievienojot ūdeni un cukuru, jau gandrīz izdzerts – plauktā guļ tikai kāds ducis pudeļu. Līdz ar pirmajiem ābeļziediem gatavam jābūt šīs sezonas brūvējumam.

Īsto ābeli meklējot

«Ir tāda sajūta cilvēkam,- kaut kas jāraudzē,» smaida Jānis. Mājas vīnu uztaisīt mēģinājis jau vidusskolas pēdējā klasē, pirmo sidru viņš ielicis pirms 11 gadiem, «ceļojumu iespaidā.» Latvijas Universitātes ģeogrāfijas studentu vasaras nebija iedomājamas bez stopēšanas un gastronomiskas bohēmas. «Francijas lētie sidri, Spānijas etiķainie…» Pamazām smiltenietis sācis atšķirt gan dažādas metodes, gan īstu mantu: vai sidrs ir dabīgi vai mākslīgi uzgāzēts, sacukurots. Patrenējies ar mazāku ābolu dzērienu daudzumu gatavošanu, pirms trim gadiem Jānis pienotavas cisternās, kam nu jau klāt nākuši arī moderni dzērienu raudzēšanas rezervuāri ar tā dēvēto «peldošo vāku», uzdrošinājies ielikt vairāk. Pirmais brūvējums – viena tonna jeb 1300 pudeles ar 0,75 l tilpumu, sanācis itin labs. «Viegli dzirkstošs, pilnībā sauss, saules krāsā, ar vēla rudens lapu un savītuša ābola notīm, tiešs,» internetā vēl glabājas Smiltenes sidra darītavas 2010.gada rudens ražojuma apraksts. Pagājušā gadā jau tapušas divas tonnas sidra. Kaņepes kultūras centra bufetē, iDille ekoveikalos Rīgā, Valmieras Cafe Riga un Valmiermuižas kafejnīcā tas aizgājis uz urrā. Šogad Matvejs un Štolcers cer sarūpēt divreiz vairāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu