iKuprīši • IR.lv

iKuprīši

28
NULL

 

Mobilajiem datoriem ar skārienjūtīgo ekrānu, planšetdatoriem un klēpja datoriem nav labuma bez savas devas ļaunuma. Par to arvien vairāk pārliecinās mediķi. Un tās nav tikai redzes problēmas no pārāk ilgas lūkošanās spožajos un sīkajos ekrānos. Līdz šim visvairāk pētījumu veikts Amerikā

Kiberslimība (Kinetosis)

Ekrānos redzamie trīs dimensiju attēli, kur tālumā esoši objekti kustās lēnāk, nekā priekšplānā esošie, pārsteidzoši lielai daļai cilvēku rada migrēnas, nelabumu un vertigo.

iStāja (Cervicalgia)

84% jauniešu vecumā no 18 līdz 24 gadiem pēdējā gada laikā ir sūdzējušies par sprandas un muguras sāpēm.

Miega traucējumi

Ekrāna gaisma spēj iztraucēt ierasto miega ciklu, it īpaši ja ekrāns tiek turēts pārāk tuvu acīm vakarstundās – gaisma aizkavē melatonīna (miega hormona) ražošanu un kavē smadzeņu pārslēgšanos uz miera periodu.

Īsziņu īkšķis (Tendinitis)

Pārpūlēti īkšķi no īsziņu rastīšanas. Britu mobilo sakaru operators O2 pat piedāvā 65 gramus smagus atsvarus pirkstu vingrojumiem.

Nomofobija

Šis termins ir saliktenis no vārdiem «no mobile phone phobia», tas ir, “bailes palikt bez mobilā tālruņa”. Kādā nesenā pētījumā ASV šādas bažas pauda 66% aptaujāto. Daži cilvēki pat nespēj aiziet uz tualeti, ja līdzi nav tālruņa.

Spoku vibrācijas sindroms

Gandrīz septiņiem no katriem desmit mobilo tālruņu lietotājiem laiku pa laikam šķiet, ka zvana un vibrē viņu tālrunis, lai gan patiesībā tas nemaz nenotiek. Atsevišķiem cilvēkiem tas var pārvērsties par nomācošu māniju.

Sēklinieku pārkaršana

Siltums samazina vai pat aptur spermatozoīdu ražošanu, un sekas ver būt jūtamas pat pāris mēnešus. Pētījumi liecina, ka klēpī turēts dators stundas laikā spēj palielināt starpenes temperatūru par 3 grādiem.

Klēpja datora ciskas (Erythema ab igne)

Šis tiek dēvēts arī par apcepto kāju sindromu, jo daži aizrāvušies cilvēki nejūt, kad klēpja datora korpuss pārkarst, sasniedzot +43 grādus (bijuši gadījumi, kad dators sakarsis līdz 52 grādiem), un, apdedzinot ādu, maina tās krāsu. Par laimi, šādu incidentu līdz šim bijis maz.

Avots: New York Magazine

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu