Vācijas sociāldemokrāti vienojas par koalīcijas sarunu sākšanu • IR.lv

Vācijas sociāldemokrāti vienojas par koalīcijas sarunu sākšanu

22
SPD līderis Zigmārs Gabriēls. Foto: EPA/LETA

SPD sarunas risinās smagi, lai procesa beigās būtu rīcībspējīga valdība

Vācijas sociāldemokrātu partijas (SPD) vadība svētdien vienojusies par oficiālu koalīcijas sarunu sākšanu ar kancleri Angelu Merkeli, ziņo LETA/AFP/BBC.

Partijas forumā svētdien lielais vairums 200 SPD biedru atbalstīja līderu ierosinājumu par oficiālu koalīcijas sarunu sākšanu ar Merkeles kristīgajiem demokrātiem un kristīgajiem sociālistiem (CDU/CSU).

“Mēs esam vienojušies sākt koalīcijas sarunas, un mēs esam izvirzījuši mērķi – risināt tās ar panākumiem,” sacīja SPD līderis Zigmārs Gabriēls. “Mēs sarunas risināsim smagi, lai procesa beigās mums būtu rīcībspējīga valdība. Lai tas notiktu, ir nepieciešami kompromisi.”

SPD līderi svētdienas forumā partijas biedriem solīja panākt sarunu partneru piekāpšanos, arī jautājumā par minimālo algu.

Merkeles konservatīvie saņēma visvairāk balsu Bundestāga vēlēšanās, tomēr neizcīnīja parlamentā absolūto vairākumu.

Iekšējā SPD dokumentā minēti desmit jautājumi, kuros partija nav gatava piekāpties. To vidū ir minimālās algas noteikšana 8,5 eiro stundā, vienlīdzīga samaksa vīriešiem un sievietēm, lielākas investīcijas infrastruktūrā un izglītībā, vienota stratēģija, lai sekmētu izaugsmi eirozonā un nodarbinātību.

Partija arī pieprasīs vienādu pensiju noteikšanu valsts austrumos un rietumos, kā arī pasākumu īstenošanu, lai iedzīvotājiem būtu vieglāk apvienot darba un ģimenes dzīvi.

Dokumentā nekas nav minēts par nodokļu palielināšanu bagātniekiem, kas bija viens no tematiem SPD priekšvēlēšanu kampaņā.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu