Kas nemeklē, tas neatrod • IR.lv

Kas nemeklē, tas neatrod

77
LTF avīzes "Atmoda" krievu valodā logo.
Dainis Īvāns

Kāpēc es atvainojos LTV “Panorāmas” vietā

Latvijas Televīzijas “Panorāmas” žurnāliste Zanda Ozola Balode nesen taisnojusies, ka 5.oktobra sižetā par LTF laikrakstu “Atmoda” intervējusi odiozo Saeimas deputātu Nikolaju Kabanovu tādēļ vien, ka īstais “Atmodas” krievu izdevuma redaktors dzīvojot ārzemēs un „neesot atrodams”, bet Kabanovs arī uzskatāms par vienu no “Atmodas” veidotājiem tāpat kā ekstrēmists Vladimirs Lindermans, ko intervējuši viņas kolēģi LTV krievu ziņās. 

Augstākās padomes Latvijas Tautas frontes frakcijas deputāts un kādreiz visā Padomju Savienībā slavenā izdevuma “Atmoda/Probuždenije” vadītājs Aleksis Grigorjevs patiešām vairākus gadus pavadījis ASV, taču ne jau palikdams neaizsniedzams. Viņa kontaktadreses allaž bijušas pieejamas 4.maija deputātu kluba birojā.

Turklāt Aleksis labu laiciņu jau kā atgriezies Latvijā un piedalījies vai visos LTF 25.gadskārtas sarīkojumos, ieskaitot televīzijā translēto 4.oktobra konferenci Saeimā, kur, manuprāt, intervēt viņu būtu bijis daudz vienkāršāk nekā uz ielas tvarstīt Trešās atmodas nejaušības un margināļus Kabanovu ar Lindermanu.

Vai Latvijas Televīzijas ziņu dienests šai gadījumā apzināti vēlējās mainīt vēstures akcentus, tā pakalpodams čekistu maigās varas propagandai par Latvijas Trešo atmodu kā pārpratumu, vai bija vienkārši paviršs?

Kāda starpība! Rezultāts ir maldinoša, degradējoša informācija par laiku, notikumiem, parādībām un cilvēkiem, ar ko Latvijai būtu jālepojas. 

Ja Kabanovs ar Lindermanu toreiz bija mazpazīstami tipāži, kam krievu “Atmodas” satura veidošanā nebija sevišķu nopelnu, tad šodienas žurnālistiem „neatrodamais” Aleksis Grigorjevs drosmīgi uzņēmās milzu atbildību un risku PSRS represīvo dienestu un cenzūras žņaugtajā Padomju savienībā vadīt pirmo īsto opozīcijas avīzi, kas iedvesmoja visas impērijas demokrātus un tika zibenīgi izķerta pat tās galvaspilsētā Maskavā.

Krievu “Atmodai” padomju komunisti nikni pārmeta gan „revolūcijas eksportu”, gan draudēja ar izrēķināšanos.

Un ja es zinu, ka filologs Aleksis Grigorjevs ir ar dziļām zināšanām, tālredzību un analītisku domāšanu apveltīta personība, mūsu atgūtās valsts patriots, tad man grūti saprast, kādēļ jubilejas reizē viņa vietā nacionālā televīzija deva vārdu politiskiem ākstiem, kas Tautas frontes sasniegto, ieskaitot Latvijas brīvību, galvenokārt nievā, noliedz un apņirdz.

Līdzsvarota akcentu salikšana tomēr ir brīvas un demokrātiskas žurnālistikas pienākums.

Maz, ka kļūmīgais “Panorāmas” sižetiņš neviļus izlīdzējis tādiem „vēsturniekiem” kā Viktors Guščins, kuri arī šais dienās to vien darījuši kā mēģinājuši falsificēt neseno pagātni, pierādīt LTF „nodevību” un tai piedēvēt „nacionālistisku”, ja ne „fašistisku” ideoloģiju.

Maz, ka tas saskanīgi iekļāvies Kabanova partijas biedra Borisa Cileviča augstprātīgajos spriedelējumos par LTF „graujošo darbību” un barbarisko „cittautiešu atstumšanu”, ko tik lieliski taču ilustrē „brīvības cīnītāja” Lindermaņa autsaiderisms.

Sliktākais, ka notikusī akcentu pārbīde galu galā var būt aizvainojoša tādiem Latvijas nelatviešiem kā Aleksis Grigorjevs un citiem, kuri atšķirībā no Lindermaņa vai Kabanova rokrokā ar latviešiem stāvējuši un stāv gan par neatkarīgu Latviju, gan latviešu tiesībām tajā.

Par to es gribētu viņiem “Panorāmas” vietā atvainoties.

Autors ir LTF pirmais priekšsēdētājs, publicists

 

Komentāri (77)

lauradrr 15.10.2013. 10.27

Liels paldies Īvānam par labo rakstu. Nav nedz ko pielikt nedz atņemt.

+22
0
Atbildēt

0

ligakalnina 15.10.2013. 08.45

Pirmkārt, piekrītu DD1.
It sevišķi, Īvana raksturojumam.
Tie, kaas tagad atļaujas apvainot TF dažādos “noziegumos”, tas bija nepareizi, un tas bija ne tā, un vajadzēja rīkoties radikālāk, pārsvarā, ir cilvēki, kas vai nu Atmodas laikos vēl kājām zem galda staigāja, vai nu vispār nebija TF iekšā.
Protams, ka tagad jau viegli noliegt visu, kas sasniegts taisni Atmodas un TF laikos, kas nekaiš izmantot visas brīvības, ko īvānam līdzīgi cilvēki ir izcīnījuši, noliedzot to nopelnus, ja par to it nekas nedraud.
Starp citu, arī metro būve Rīgā, Rubika projekts, tikai novērsta arī pateicoties īvānam, kā domā, cik tūkstoši plašās Krievijas pilsoņu šeit būtu ieceļojuši kā darbaspēks, ja tas netiktu novērsts?

Un pēc tās LTV provokācijas ar Kabanova un Lindermaņa piedalīšanos būtu jālido ne tikai tiem, kas veidoja šos raidījumus, bet, arī daudziem augstākiem “kungiem”.
Kaut, saprotams, ka Latvija, dabiski, nav Lietuva, mēs te varam atļaut apliet sevi ar samazgām katram stulbenim, un tikai aplaizīsimies, un visiem vienalga, nožēlojami.

+24
-4
Atbildēt

4

    efeja60 > ligakalnina 15.10.2013. 11.22

    Dzeri, komuņagas, kam pieder ekonomiskā un mediju vara Latvijā, 20 gadus ir lējuši dubļus uz Īvānu un citiem Atmodas aktīvistiem, tāpēc nebūtu jābrīnās, ka šodien liela daļa tautas Īvānu un pārējos uzskata par tādiem pašiem neliešiem kā komjaunatnes prihvatizatorus. Bet arī Lindermana un Kabanova uzskatus ir interesanti un arī nepieciešams uzzināt, lai mums, lasītājiem un skatītājiem, būtu pēc iespējas krāsaināka bilde.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 15.10.2013. 12.10

    Cilvēki mainās. Diemžēl un/vai par laimi. Kā nu kuro reizi.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 15.10.2013. 09.54

    Izteicies īpatnēji, bet, neskatoties uz to, domu sapratu, un tai piekrītu.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 15.10.2013. 09.34

    Piekrītu dzerim, tajos laikos atsevišķām organizācijām, kā LTF, LNNK, PK u.c. virzības un politiskās cīņas vektori bija gandrīz vienā virzienā vērsti, lai gan dažāda garuma. Tiem, kas kaut ko saprot no vektoru saskaitīšanas būs skaidrs, ka visi šie vektori tādējādi palielina summāro vektoru.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

Alise 15.10.2013. 08.59

Īvāns pēdējā laikā pozitīvi pārsteidz. Daudz korektu domu izteicis vairākās pēdējās intervijās. Sācis stipri praktiskāk uz dzīvi skatīties.

Bet LTV drīz laikam būs PBK filiāle.

+22
-3
Atbildēt

2

    efeja60 > Alise 15.10.2013. 11.24

    Man gan liekas , ka PBK ir Drošības policijas kompetence.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva > Alise 15.10.2013. 09.32

    Īvāns vienu brīdi bija kļuvis par “burkšētāju aiz stūra” – biju jau viņu norakstījis.

    Tagad tiešam prieks- Īvāns atgriezies, redz ne tikai trūkumus, bet arī to pozitīvo, ko pa šiem gadiem ir izdevies sasniegt.

    Savukārt par viņa nopelniem – tur pat diskusija ir nevietā

    Bet par PBK izskatās, ka taisnība. Belte jau no turienes atnāca, un nu “reformē” , Dimants ar Grūbi jau sāk tekstus par demokrātiju, likumību, mediju brīvību, sāk pamatot, ka neko nedarīs – tas nozīmē, ka par lietuviešu gānīšanu soda nebūs vai tas būs simbolisks…

    +19
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu