RPIVA par pārkāpumiem atbrīvo prorektori Marnauzu • IR.lv

RPIVA par pārkāpumiem atbrīvo prorektori Marnauzu

28
Māra Marnauza. Foto: Ieva Lūka, LETA

Marnauza ir vienīgā, kas atlaista par pārkārpumiem doktora zinātniskā grāda piešķiršanā

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA) no darba atlaidusi zinātņu prorektori Māru Marnauzu par rupjiem pārkāpumiem viņas darbībā saistībā ar doktora zinātniskā grāda piešķiršanu, aģentūrai LETA apstiprināja augstskolas Sabiedrisko attiecību un informācijas daļas vadītāja Ligita Āzena.

Augstskolas rektore Dace Markus pieņēmusi lēmumu Marnauzu atbrīvot no darba, un RPIVA Senāts pirmdien to vienbalsīgi atbalstījis, līdz ar to zinātņu prorektore kopš vakardienas ir atlaista.

Marnauza lēmumu pārsūdzēs, jo uzskata, ka tā ir rektores taktika, lai pati “izietu sveikā”, Latvijas radio teica Marnauza.

Augstskola atzina likumpārkāpumu zinātņu prorektora un Zinātņu daļas rīcībā, kā arī to, ka doktora diplomi tika izsniegti, pārkāpjot normatīvo aktu prasības. Iekšējā dienesta pārbaudes komisija konstatēja pietiekamu profesionālo spēju neesamību, prettiesisku rīcību, pārmērīgu pašpaļāvību un rekomendēja atbrīvot no amata vairākas augstas amatpersonas.

Āzena apliecināja, ka Marnauza ir vienīgā, kas tika atlaista par pārkāpumiem, kas noveduši pie pašreizējās situācijas.

RPIVA ir vērsusies IZM ar lūgumu deleģēt tai doktora zinātniskā grāda piešķiršanas tiesības pedagoģijā. Tā kā RPIVA nav to augstskolu vidū, kas minētas Ministru kabineta (MK) noteikumos par “doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesību deleģēšanu augstskolām”, tā aicinājusi ministriju virzīt grozījumus noteikumos, lai augstskolai šādas tiesības tiktu piešķirtas.

Pozitīva rezultāta gadījumā RPIVA studentiem varēs izsniegt valsts atzītus diplomus par doktora grāda iegūšanu. Turklāt studentiem nebūs diplomdarbs jāaizstāv no jauna, jo viss iepriekšējais process noritēja normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, tikai RPIVA nebija minēta MK noteikumos.

Starp astoņiem nelikumīgā doktora grāda ieguvējiem RPIVA ir arī Rīgas domes deputāte Baiba Brigmane (Vienotība), liecina informācija augstskolas mājas lapā. Brigmane aizstāvējusi promocijas darbu “Pieaugušo pašpieredzes veidošanās mācīšanās procesā” un ieguvusi doktora grādu pieaugušo pedagoģijā.

Tāpat grāda ieguvēju vidū ir arī Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Gunta Bāliņa, kura aizstāvēja promocijas darbu “Liepājas muzikāli dramatiskā teātra baleta pedagoģiskā un mākslinieciskā vērtība Latvijas kultūrā”.

Savukārt četri ir RPIVA docētāji – Sandra Vītola ar aizstāvēto promocijas darbu “Interpretācijas prasmes veidošanās deju skolotājiem studiju kursa “Klasiskā deja” apguves procesā”, Anda Kauliņa – “Integratīva mācību metodika sākumskolēnu specifisku lasīšanas traucējumu mazināšanai”, Andris Pundurs – “Kordiriģenta muzikālās dzirdes attīstība studiju procesā” un Jānis Misiņš “Topošo mūzikas skolotāju dziedāšanas kompetences pilnveidošanās studiju procesā”.

Savukārt promocijas darbu “Jauniešu mērķtiecības un sasniegumu veidošanās mijsakarības dzīvesdarbībā” aizstāvējusi un doktora grādu ieguvusi arī Māra Bernande un profesionāls dejotājs, “Veizāna deju skolas” dibinātājs Edmunds Veizāns ar darbu “Pusaudžu vērtību attīstība hip-hop kultūras deju skolā”.

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) veiktajās pārbaudēs secinājis, ka RPIVA nebija tiesīga sākt Pedagoģijas promocijas padomes darbību, tai skaitā izveidot Pedagoģijas promocijas padomi un apstiprināt tās nolikumu. “Šādā situācijā arī RPIVA Pedagoģijas promocijas padomes pieņemtie lēmumi atzīstami par neleģitīmiem,” akcentē IKVD.

Vienlaikus RPIVA sniegtā informācija un uzrādītie dokumenti liecina, ka RPIVA Pedagoģijas promocijas padome doktora zinātniskā grāda piešķiršanas procesā bez attiecīgā deleģējuma saņemšanas faktiski ir piemērota Ministru kabineta noteikumos “Doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) kārtība un kritēriji” noteiktā doktora zinātniskā grāda piešķiršanas kārtība un kritēriji, atzīmē IKVD.

 

Komentāri (28)

Aivars Krauklis 01.10.2013. 20.51

Par RPIVA piešķirto doktora grādu vērtību ilūziju nav vairāk, kā par pārējo šīs izcilās augst(palīg?)skolas veikumu. Tomēr veiktais ieguldījums zinātnieku izaugsmē nebūtu iespējams bez viena vai vairāku IZM darbinieku nesavtīga atbalsta. Nu kaut vai – kas izdeva stingri uzskatāmās doktora diplomu veidlapas skaidri zinot, kam tās nepienākas? Ā, tā tak piekasīšanās, ne velti cietušās aizstāvībai jau cēlusies varenā un bezgala taisnīgā arodbiedrība. Pamatoti, izdosim vienu savējo, neviens vairs nevarēs justies droši.
Diemžēl doktoru cepšanā šī nav vienīgā ķeza – nu kaut vai palasām tepat rakstā minētās promocijas darbu tēmas. Vismaz daļai no tām aizstāvēšanas procedūrai nav iespējams atrast nevienu kompetentu oponentu ārpus Latvijas, tātad pārliecinoši taisām vietējās nozīmes zinātni ar vietējiem doktoriem. Tādas pērles kā “Liepājas muzikāli dramatiskā teātra baleta pedagoģiskā un mākslinieciskā vērtība Latvijas kultūrā” nozīmi pasaules zinātnē neviens nepiederošais neapšaubīs.

+2
0
Atbildēt

0

dzintarz 02.10.2013. 11.07

Veikli bļēdīgā (apakšveļa upmalā) stabiņjura mantojums.

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 01.10.2013. 14.19

kas atlaidis visu izglitibas sistemu..?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu