Rīgas Mākslas telpā atklās vērienīgu laikmetīgās mākslas izstādi • IR.lv

Rīgas Mākslas telpā atklās vērienīgu laikmetīgās mākslas izstādi

30
Par izstādes centrālo darbu izvēlēta Antana Sutkus fotogrāfija, kurā redzams franču filozofs Žans Pols Sartrs Nidā. Sekojot Sartra teiktajam: “lai visparastākais notikums pārvērstos par piedzīvojumu, vajag sākt to atstāstīt", tapusi arī izstādes konceptuālā ass un nosaukums

Izstādi papildina mūsdienu tehnoloģijās balstīta izglītojoša spēle, kas vidusskolēniem ļaus laikmetīgās mākslas darbus saistīt ar fizikas, ķīmijas, vēstures, matemātikas un citām zināšanām

Rīgas Mākslas telpā šodien plkst.18 tiks atklāta izstāde “…lai gadījums kļūtu par notikumu…”, kas pirmo reizi plašākai publikai ļaus iepazīties ar “ABLV Bank” veidoto kolekciju topošajam Laikmetīgās mākslas muzejam, raksta aģentūra LETA. Savukārt pirms tam, plkst.16.30, notiks izstādei veltīta preses konference.

Izstādē “…lai gadījums kļūtu par notikumu…” būs apskatāmi vairāk nekā 30 izcilu mākslinieku darbi, tostarp kolekcijas jaunieguvumi – Katrīnas Neiburgas, Kriša Salmaņa, Evelīnas Deičmanes, Dmitrija Gutova un mākslinieku grupas “Zilie deguni” mākslas darbi. Izstādi papildinās izrāde kā laikmetīgās mākslas izpausme teātra valodā. Vienošanās ar Kultūras ministriju paredz, ka “ABLV Bank” kolekcijas veidošanā desmit gadu laikā ieguldīs 1 miljonu latu un tā kļūs par topošā Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijas sastāvdaļu.

Kolekciju jau kopš 2005.gada palīdz veidot starptautiska profesionāļu žūrija, izvēloties izcilus Latvijas mākslinieku, kā arī nozīmīgu tuvējā reģiona mākslinieku darbus. Pirmo apjomīgo kolekcijas izstādi veidot uzaicināta kuratore, Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese. 

“Izstādes nosaukums ir atsauce uz franču filozofa Žana Pola Sartra teikto: “Lai visparastākais notikums pārvērstos par piedzīvojumu, vajag – un ar to pietiek – sākt to atstāstīt.” Lai mākslas darbs kļūtu par piedzīvojumu, to ir nepieciešams izstāstīt, iekļaujot izstādē, kolekcijā, iznesot publiskā telpā. Mainot šos ietvara nosacījumus, veidojot jaunu kontekstu, mēs katru reizi varam iegūt citu stāstu un iespēju mākslas darbu tulkot atšķirīgi, atklājot arvien jaunus nozīmes slāņus. Šoreiz stāsti kļūst par izstādes pavedienu, atklājot mākslas darbu aizkadra norises, izceļot autoru zemsvītras piezīmes, sarunu fragmentus, zīmīgus gadījumus, laikmeta nospiedumus – faktus, hipotēzes, baumas un minējumus, kas bieži vien pievieno negaidītu kontekstu mākslas darbam un ļauj to izprast un tulkot daudz garšīgāk,” par izstādes koncepciju izsakās Krese. 

Rīgas Mākslas telpā būs aplūkojami Ērika Apaļā, Jura Araka, Jāņa Avotiņa, Arņa Balčus, Aigara Bikšes, Jura Boiko, Māras Brašmanes, Evelīnas Deičmanes, Andra Eglīša, Ginta Gabrāna, Barbaras Gailes, Andra Granta, Dmitrija Gutova, Kristapa Ģelža, Ievas Iltneres, Kaido Oles, Oļega Kuļika, Maijas Kurševas, Leonarda Laganovska, Imanta Lancmaņa, Pauļa Liepas, Katrīnas Neiburgas, Viganta Paukšta, Miervalža Poļa, Intas Rukas, Kriša Salmaņa, Aļņa Stakles, Antana Sutkus, Andresa Tolta, Aijas Zariņas un “Zilo degunu” darbi.

 “ABLV Bank” Laikmetīgās mākslas kolekcija tiek regulāri papildināta, un patlaban to veido 31 mākslinieka 204 darbi. Kolekcijas jaunieguvumu skaitā ir krievu mākslinieku grupas “Zilie deguni” skandalozākais darbs “Žēlsirdības laiks” – fotogrāfija, kurā redzami skūpstā savienojušies vīrieši milicijas formas tērpos. Lai gan veltīts ārzemju idiomu burtiskai vizualizācijai, izstādīts Venēcijas biennālē un citviet, mākslas darbs papildu uzmanību piesaistīja pēc Krievijas Kultūras ministra aizlieguma “Zilo degunu” darbu izstādīt Parīzē, nodēvējot to par pornogrāfisku un Krieviju apkaunojošu. 

“ABLV Bank” kolekcija papildināta arī ar Neiburgas darbu “Solitude”, par kuru māksliniece 2009.gadā saņēma Purvīša balvu. Kolekcijas jaunieguvumu skaitā ir arī Salmaņa, Deičmanes un Gutova darbi. Izstādi “…lai gadījums kļūtu par notikumu…” papildinās izrāde kā laikmetīgās mākslas izpausme teātra valodā, ko veidojusi Inese Mičule, Juris Djakonovs, Ģirts Šolis, Vilnis Vējš, Kārlis Freimanis, Laila Baumane u.c., kā arī mūsdienu tehnoloģijās balstīta izglītojoša spēle, kas 9.-12.klases skolēniem ļaus laikmetīgās mākslas darbus saistīt ar fizikas, ķīmijas, vēstures, matemātikas un citām zināšanām. Izstāde Rīgas Mākslas telpā būs apskatāma no 20.septembra līdz 27.oktobrim, bet izrādes paredzētas 2.oktobrī, 9.oktobrī, 11.oktobrī un 25.oktobrī.

Vairāk informācijas Rīgas Mākslas telpas mājas lapā

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu