Kā valsts var stimulēt dzimstību • IR.lv

Kā valsts var stimulēt dzimstību

41
Tēvs ar dēlu Tēva dienā. Foto: Ieva Lūka, LETA
Ieva Use-Cimermane

Kopsavilkums pētījumam “Valsts finansiālā atbalsta ģimenēm ar bērniem ietekme uz ģimenes budžetu un dzimstību valstī”

Pēdējos gadus Latvijā dzimuši par aptuveni 20% mazāk bērnu, salīdzinot ar to, kā tas bija pirms pieciem gadiem. Daļēji dzimstības samazinājumu noteicis mazāks reproduktīvā vecumā esošo sieviešu skaits, tomēr šis dzimstības krituma periods sakrīt arī ar laiku, kad būtiski samazinājušies iedzīvotāju ienākumi gan ekonomiskās situācijas dēļ valstī kopumā, gan arī Latvijā īstenotās fiskālās un sociālās politikas dēļ.

Ja ģimene šo finansiālo apstākļu vadīta pieņem lēmumu bērna radīšanu atlikt uz vēlāku laiku vai nolemj nepaplašināt ģimeni, tad ilgtermiņā tas būtiski samazina dzimstību valstī kopumā.

Ienākumu samazinājums ģimenēs

Krīzes gados strādājošo vecāku ienākumi darbaspēka nodokļu palielināšanas dēļ tika samazināti vidēji par 5-6%. Ģimeņu ienākumus vēl vairāk samazināja arī citi ekonomiskie aptākļi, piemēram,

* tika samazinātas algas (vidēji par 24% jeb LVL 46 uz katru personu mājsaimniecībā), 

* pieauga bezdarbs (katrs piektais vīrietis un aptuveni 14-15% sieviešu 2009. un 2010. gadā bija bez darba), 

* tika palielināta PVN likme (no 18% uz 21% 2009. gadā un līdz 22% 2011. gadā) un samazināts pakalpojumu un preču loks, kam tiek piemērota samazinātā PVN likme, 

* tika ieviests nekustamā īpašuma nodoklis dzīvojamām platībām un mājokļiem, 

* tika palielināta auto transporta nodeva.

Valsts atbalsts pabalstu veidā, kas daļēji kompensētu ienākumu kritumu māmiņai vai tētim auklējot bērnu un nestrādājot, 2011. gadā tika samazināts vidēji par 11% (ģimenēs ar zemu ienākumu līmeni par 10%, bet ar augstu ienākumu līmeni – pat par 29%).

Apzinoties, ka, ģimenē ienākot bērnam, pieaugs izdevumi pārtikai, transportam, apģērbam, apaviem un arī citās ģimenes budžeta pozīcijās, vecāki nevarēja paļauties, ka spēs segt visus izdevumus paralēli sarukušajiem ienākumiem un samazinātam valsts atbalstam.

Bērna pieskatīšana un vecāku atgriešanās darba tirgū

Vairāki starptautiski pētījumi liecina, ka dzimstības līmenis ir augstāks valstīs, kurās vecākiem ir viegli savienot darba un profesionālo dzīvi un ir nodrošināti visaptveroši bērnu aprūpes un pieskatīšanas pakalpojumi.

Latvijā vecākiem atgriešanās darbā bieži ir izaicinājums:

* pirmkārt, bērnudārzu garo rindu dēļ, 

* otrkārt, pēc bērna gada vecuma aptuveni par trešdaļu samazinās ģimenes ienākumi, samazinoties pabalstu apjomam, bet bērnudārzs ir pieejams tikai no bērna 1,5 gadu vecuma, 

* treškārt, strādājot kaut dažas stundas nedēļā paralēli bērna auklēšanai, vecāki pilnībā zaudē vecāku pabalstu, kas būtībā aizvieto viņu ienākumus, kamēr nevar pilnībā atgriezties darbā un pelnīt paši, jo auklē zīdaini.

Valsts atbalsta politika

Latvijā ir ļoti plašs sniegto pakalpojumu klāsts vecākiem un bērniem, tomēr to apjomi gandrīz visās pozīcijās ir minimālā apmērā salīdzinot ar Eiropas vidējo līmeni. Statistikas dati. Valsts atvēlētā finansējuma apjoms ģimenēm un bērniem 2010.gadā Latvijā bija 1,5% no IKP, kamēr Eiropā aptuveni 2,7% no IKP valstīs ar augstu dzimstības līmeni (kopumā 15 valstis) un 2% no IKP valstīs ar zemu dzimstības līmeni (kopumā 10 valstis).

Starptautiski pētījumi rezumē: valsts atbalsta politikai ir būtiska loma dzimstības veicināšanā un labāku sociālo apstākļu nodrošināšanā nākamajām paaudzēm. Atbalsta politikai jābūt prognozējamai un stabilai, tā ir kā signāls – būt par vecākiem un audzināt bērnus ir svarīgi un ka vecāku centieni valstī tiks novērtēti.

Stabilizējoties ekonomiskai situācijai Latvijā, arī uz personīgo nākotni un ģimenes iespējamo paplašināšanos potenciālie vecāki var raudzīties pozitīvāk. Ja vadās no starptautisko organizāciju ieteikumiem, valsts var stimulēt laiku, kad ģimene pieņem lēmumu radīt bērnu, nodrošinot pietiekamu atbalstu iespējami tuvāk bērna dzimšanai (grūtniecības laiks un bērna pirmais dzīves gads). Līdzīgs efekts ir arī pilnībā apmaksātu bērna pieskatīšanas pakalpojumu nodrošināšanai valstī. Valsts atbalsts, kas tiek sniegts ilgtermiņā pabalstu veidā, dod pozitīvu, tomēr salīdzioši nelielu ietekmi uz dzimstības līmeni valstī attiecīgajā periodā.

Kopsavilkuma secinājumi

Ņemot vērā būtisko iedzīvotāju ienākumu samazinājumu Latvijā un izdevumu pieaugumu, ģimenē ienākot bērnam, valsts finansiālam atbalstam un noteiktu valsts apmaksātu pakalpojumu nodrošināšanai ģimenēm ar bērniem ir nozīmīga loma dzimstības veicināšanā.

Pētījumā tika secināts, ka ģimenes ienākumi būtiski samazinās bērna dzīves otrajā gadā. No finansiālā aspekta tieši ģimenēs ar zemu ienākumu līmeni situācija kļūst īpaši sarežģīta, jo ģimene nevar atļauties noalgot auklīti mazuļa pieskatīšanai un vienlaikus – nevar ilgstoši atļauties dzīvot vairāk cilvēku ģimenē ar mazākiem kopējiem ienākumiem. Ja valsts finansiāls atbalsts noteiktā apjomā tiktu saglabāts arī bērnam no 1 līdz 1,5 gadu vecumam, tas vecākiem dotu iespēju veiksmīgāk atgriezties darba tirgū un nodrošināt ienākumus pašiem.

Otrs secinājums rāda – ja māte kaut uz daļēju slodzi atsāktu darba gaitas līdz bērna gada vecumam (tādējādi pakāpeniski atgriežoties darba tirgū un arī veltot laiku ģimenei un bērna auklēšanai), viņa uzreiz zaudē pilnu vecāku pabalsta summu. Ja vecākiem būtu iespējas izvēlēties proporcionāli darba slodzei saņemt daļu no vecāku pabalsta, tas ne tikai dotu iespēju vecākiem nezaudēt savas profesionālās iemaņas un veiksmīgāk atgriezties darba apritē, bet arī veicinātu legālu nodarbinātību valstī.

Raugoties tālākos bērna dzīves posmos, pētījumā secināts, ka valsts atbalsts ģimenēm ar bērniem Latvijā patlaban ir viens no zemākajiem Eiropā – astoņi lati mēnesī. Ja ģimenes valsts pabalsts tiktu diferencēts atkarībā no bērnu skaita ģimenē (to no 2015.gada paredz likums), ja jau no nākamā gada tiktu būtiski palielināts atvieglojums par apgādībā esošiem bērniem stradājošiem vecākiem un ja bērniem reāli tiktu nodrošināta bezmaksas izglītība skolā un nodrošinātas brīvpusdienas, tas būtu nozīmīgs valsts atbalsta devums ģimenei un arī veicinošs priekšnosacījums nākotnē vieglāk pieņemt lēmumu radīt ne tikai vienu, bet vairākus bērnus.

Autore ir sociālo zinātņu maģistre

 

Komentāri (41)

Elina 17.09.2013. 13.00

Viss, ko autore saka, ir patiesība, bet tā ir samērā maza daļa no kopējās ainas, kas palīdz vecākiem pieņemt lēmumu gribēt variāk bērnus.
Manprāt, ļoti būtiski faktori ir:
– Laulības stabilitāte. Tās garīgā veselība
– Laulāto savstarpēja uzticība un laulību solījuma turēšana arī grūtos laikos
– Mīlestība pret bērniem kopā ar saprātu par bērnu skaitu un vīziju par to, kā tos audzināt
– Spēja ziedoties cita labā

Kas attiecās uz finansiālo pusi, tad tā arī ir ļoti svarīga, bet tikpat svarīga (un par ko vispār nerunā), ir cilvēku gudrība dzīvot atbilstoši saviem līdzekļiem. Manurpāt, tas ir milzīgs disbalanss, ja cilvēks dzīvo deviņstāvenē un visiem ģimenē ir pēdējais Iphone, uz kredīta ir dārgs auto un vīrs autiņā ieliek visu savu algu. Un tā pati ģimene sūdzas par to, ka pietrūkst.

Esmu pārliecināts, ka absolūtais vairakums vīriešu ir spējīgi stradāt tā, lai viņu sieva varētu izvēlēties, vai strādāt vai palikt mājās ar vienu bērnu, vai diviem, trijiem vai vairāk. Skumjākais ir tas, ka lielai daļai sieviešu šada izvēle netiek dota, jo ilgu laiku ir praktizēta dumja ģimenes finansu pārvaldība.

Cik ir nācies sastapties ar šādu situāciju, tad iegrūst savu 1.5 gadīgo bērnu bērnudārzā, kur bērni visu laiku slimo un atgriezties savā darbā, nav pirmā izvēle, ko vairums jauno māmiņu izvēlētos…ja vien būtu iespēja izvēlēties.

+13
-5
Atbildēt

6

    Andis > Elina 18.09.2013. 10.34

    Andri, tevis rakstītais tomēr ir atrauts no reālās dzīves. Uzskaitītie labas gribas (spēja ziedoties, laulāto spēja vienam otru balstīt utml.) pasākumi nav automātiski iekodēti vairumā cilvēku. To var tā teorētiski uzrakstīt un priecāties par skaistiem vārdiem, bet reālajā dzīvē dzīvo reāli cilvēki. Liela daļa spēj savās dzīvēs saņemties uz gadu – diviem. Bet 10 – 15 gadus un ilgāk noturēties vienmēr taisni jebkādās grūtībās… lai akmeni pirmais met tas, kas ir bijis nevainojams, vienmēr smaidīgs, laipns, naudu mājās nepārtraukti nesošs, atbalstošs un iejūtīgs un ar bezgala daudz laika, ko veltīt saviem mīļajiem.

    Vieglākais, protams, ir sēdēt bez bērniem (vai pat ar vienu, diviem) un kritizēt, kā nācija izmirst un kā tie, kam sadzimuši trīs un vairāk, “nav parēķinājuši”, ko tas nozīmē un cik viņi visu nepareizi dara un visu nepareizi saplāno.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > Elina 18.09.2013. 12.16

    Steve Jobs uz darba intervijām gāja tērpies džinsu šortos un
    T krekliņā, viņš bija vīrietis. Kreklu gludināšana un turēšanās pie vieniem brunčiem nav vīrieša galvenā iezīme.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Elina > Elina 18.09.2013. 11.25

    Tu domā šos vīriešus?

    http://www.apollo.lv/zinas/62-000-pieaugusu-viriesu-latvija-dzivo-pie-vecakiem/582602

    Tos, kas nav gatavi izgludināt kreklu ejot uz darba interviju? Tos, kuri nevar palikt uzticīgi vienai sievietei ilgāk kā pāris mēnešus? Tos, kuri nevar atlaist savu mammīti un viņas gatavotās pankūciņas?

    Par tiem es neko nesaku, viņus drīzāk viņu sievas uzturēs.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    oktaavs > Elina 18.09.2013. 11.21

    Andris
    Esmu pārliecināts, ka absolūtais vairakums vīriešu ir spējīgi stradāt tā, lai viņu sieva varētu izvēlēties, vai strādāt vai palikt mājās ar vienu bērnu, vai diviem, trijiem vai vairāk.
    —————–
    Par kuru valsti tu runā ? Amerikāņu filmās redzēji ? Latviju uz kartes pazīsti ? Absolūtais vīriešu vairākums pateiks, ko par to domā šeit .

    Dzīvot vecāku majā, ja tie atļauj , ir normāli. It sevisķi, ja tiem jāpalīdz visādos veidos. Nav jau nekādi ienaidnieki, bet tuvākie cilvēki.
    Latvijā nemaz nav tik daudz vīriešu, kas ir jauni, veseli, nav pietuvināti silei vai kādam kampēju vai kriminālistu baram un spēj nodrošinārt sevi un savu ģimeni pēc augstākajiem standartiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Elina > Elina 18.09.2013. 11.02

    Uzskaitītie labas gribas pasākumi nav automātiski iekodēti vairumā cilvēku. >>> Ja jau tavuprāt vairumam ir iekodēts pretējais, tad kāds vispār ir risinājums? Dzīvot pēc sava koda? Dzīvnieki lai dzīvo pēc sava koda.

    Liela daļa spēj savās dzīvēs saņemties uz gadu – diviem. Bet 10 – 15 gadus un ilgāk noturēties vienmēr taisni jebkādās grūtībās… >>> Kurā brīdī es teicu, ka tas ir viegli un visi to var? Es teicu, ka ja dod laulības solījumu, tad to arī turi un esi kopā ar savu sievu arī grūtības. Un ja nebūsi slinķis, tad ir ļoti liela iespēja, ka grutības mazināsies un beigsies.

    Lai akmeni pirmais met tas, kas ir bijis nevainojams, vienmēr smaidīgs, laipns, naudu mājās nepārtraukti nesošs, atbalstošs un iejūtīgs un ar bezgala daudz laika, ko veltīt saviem mīļajiem. >>>> Domāju, tu esi pārpratis to, ko vēlējos pateikt. Neviens nav tāds, kā tu te nobēri. Tas gan nenozīmē, ka nevar teikt, ka visiem ir jācenšās laboties un uz to tiekties. Un to arī saku.

    Vieglākais, protams, ir sēdēt bez bērniem (vai pat ar vienu, diviem) un kritizēt, kā nācija izmirst un kā tie, kam sadzimuši trīs un vairāk, “nav parēķinājuši”, ko tas nozīmē un cik viņi visu nepareizi dara un visu nepareizi saplāno. >>> Un ko tu ar to gribi teikt? Es patiešām domāju, ka vairums cilvēku vienkārši dzīvo muļķīgi un pāri par savām iespējām un viņiem mūžīgi trūkst. Startp citu, vislielākās pozitīvās izmaiņas manā dzīvē bieži vien seko pēc objektīvas kritikas uzklausīšanas. Tie, kas baidās no kritikas, arī dzīvo pēc sava koda.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Elina 17.09.2013. 15.43

    Paņemam un parēķinam cik ir darba vietu, kur atalgojums ir 1000 ls un uz augšu – tieši tik(+ vēl atņemot procentu cik strādā sieviešu šajos amatos) vīrieši var atļauties strādāt vieni paši un +/- uzturēt savu ģimeni. Muļķības a la varōni ar 600 ls uz ģimeni, utt var nestāstīt, ja vien nedzīvo 1 istabas kartonkā, ēd kartupeļus ar maizi un dzīvo darbs-māja…. Var protams rauties 2 amatos, bet tas piebeidz un arī nav sameklējami tik atalgoti amati… tā kā švaki būs !

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

lebronj2356 17.09.2013. 12.16

Dzimstība nav ne eiro, ne kāda federalizācija vai saplūšana kodolā, ne arī mākslīga cīņa par “tiesiskumu”, kur var skaisti muldēt un neko daudz arī neprasa, tādēļ arī tā ir iestumta ēnā, kaut tieši no tās abūs atkarīga mūsu valsts nākotne ! Diemžēl ir jāsecina, ka mūsu valdības visu šos gadus ir ļoti vieglprātīgi attiekušās pret mūsu valsts nākotni, jau sākot ar sovoku ofiņiem, prihvatizācijas bumu, vēlāk neapdomīgiem gāzi grīdā un tapības žmiegšanu līdz par NĪ atļaujām nav ne mazākā domu grauda, kā tas ietekmēs latviešu tautu….

+8
-2
Atbildēt

0

Pauze 17.09.2013. 15.05

Paldies par neitrālo un izsmeļošo viedokli! Un nav ko strīdēties, kas ir svarīgāk – atbalsts naudā vai prātu iegrozīšana. Dzimstība ir tā joma, kurai šobrīd jāvēlta galvenā uzmanība! Un pilnīgi viss iespējamais atbalsts.

+7
-2
Atbildēt

1

    Inese > Pauze 17.09.2013. 16.41

    No valsts puses ir tieši otrādi – pretdarbība bērnu radīšanā, nevis atbalsts: ((((

    Svētdien, 15.septembrī, Valsts policijā saņemts izsaukums uz Dzirciema ielu Rīgā. Zvanītājs ziņoja, ka parkā vīrietis ar sievieti nepiedienīgi uzvedas – veic publisku dzimumaktu visu garāmgājēju, tajā skaitā bērnu, acu priekšā, vēsta Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Facebook profilā publicētā informācija.

    Saistībā ar publiski veiktajām nepiedienīgajām darbībām pret abiem dzimumaktā iesaistītajiem, 1969.gadā dzimušu vīrieti un 1970.gadā dzimušu sievieti, uzsākta administratīvā lietvedība. Abi mīlnieki var tikt saukti pie administratīvās atbildības par sīko huligānismu.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu