Tumšā matērija • IR.lv

Tumšā matērija

2
Olga Dragiļeva

Tūkstošiem brīvprātīgo iesaistīšanās priekšvēlēšanu kampaņā ir Krievijai neraksturīga, taču – vai tā izšķirs valsts nākotni?

Krievijas mediju vidē sen nepieredzēts notikums – Maskavas mēra kandidātu debates pirms vēlēšanām septembrī. Sterili spoža studija, uz stikla skatuves pieci vīrieši uzvalkos. Politiķi izskatās bāli, runā bez aizrautības un, šķiet, vispār īsti negrib te atrasties. Populārākais kandidāts, pašreizējais pilsētas galva Sergejs Sobjaņins nepiedalās. Uz šā drūmā fona pēc īsta politiķa izskatās tikai opozīcijas kandidāts Aleksejs Navaļnijs. Viņš ir manāmi noguris, taču turpina enerģiski spriest par korupciju un negodīgiem elektrības tarifiem, stāstīt par paša izveidotām nevalstiskām organizācijām. Izskatās, ka viņš patiešām cer – debates un aģitācija var ietekmēt vēlēšanu rezultātu.

Šīs «ķeksīša dēļ» organizētās debates labi atspoguļo kopējo iespaidu par Maskavas mēra priekšvēlēšanu kampaņu, kuras rezultāti varētu kļūt par spriedumu protesta kustībai. Navaļnija štābs ir vienīgā organizācija, kura nodarbojas ar politiku Rietumu izpratnē – pulcē ap sevi simtiem tūkstošu līdzīgi domājošo, kas ir gatavi ieguldīt darbu un laiku, lai panāktu izmaiņas valstī. Krievijā tas ir neierasti, jo cilvēkos sen jau iesakņojies iespaids, ka politika ir «netīra», nekam nevajadzīga «to tur augšā» nodarbošanās.

Grūti spriest, cik ilgi Navaļnijs baudīs šo uzticēšanos. Pirmkārt, viņš joprojām ir apsūdzēts ekonomiskajos noziegumos un kuru katru brīdi var tikt ieslodzīts uz pieciem gadiem. Ir grūti paredzēt, kā tas ietekmēs viņa personību un popularitāti. Otrkārt, Navaļnijs nebūt nav vārda brīvības cienītājs. Liekas, ka žurnālisti viņa izpratnē nav ceturtā vara, bet rupors sava viedokļa paušanai. «Mēs nerunāsim ar ārzemju medijiem, jo tie mums nav vajadzīgi,» man teica Navaļnija štāba vadītājs Leonīds Volkovs, kad nesen Maskavā veidoju reportāžas par politisko situāciju. Tagad to sāk saprast paši ārzemju žurnālisti un tie Krievijas kolēģi, kuri atrodas ārpus Navaļnijam lojālo mediju loka.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu