RPIVA, iespējams, nelikumīgi piešķirti doktora zinātniskie grādi • IR.lv

RPIVA, iespējams, nelikumīgi piešķirti doktora zinātniskie grādi

19
NULL

Izglītības ministrs uzdod pārbaudīt grādu piešķiršanas likumību arī citās augstskolās

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rīcībā esošo informāciju Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA), izveidojot Pedagoģijas promocijas padomi, iespējams, piešķīrusi doktora zinātniskos grādus, kaut arī akadēmijai šādas tiesības nav deleģētas, vēsta aģentūra LETA.

Patlaban Latvijā tādas tiesības ir piešķirtas 13 augstākās izglītības iestādēm, bet RPIVA šajā sarakstā nav iekļauta. Ministrija ir konstatējusi vismaz astoņus gadījumus, kad RPIVA ir piešķīrusi doktora zinātnisko grādu.

Izglītības ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) uzdevis IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamentam sadarbībā ar Izglītības kvalitātes valsts dienestu veikt pārbaudi par konstatētajiem iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem saistībā ar doktora zinātnisko grādu piešķiršanu RPIVA. Ministrs uzdeva apkopot informāciju par visu Latvijas augstskolu promocijas padomju darbu un doktora zinātnisko grādu piešķiršanas atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Augstskolas, kurām uz doktora studiju programmu akreditācijas laiku tiek deleģētas tiesības piešķirt doktora zinātniskos grādus, ir noteiktas Ministru kabineta noteikumos. Pēc IZM rīcībā esošās informācijas, pašlaik Latvijā ir 91 doktora studiju programma, bet doktora grādus tiesīgas piešķirt 78 promocijas padomes. Vislielākais promocijas padomju skaits – 20 – piešķir doktora zinātniskos grādus jomā “Sociālās zinātnes, komerczinības un tiesību zinātnes”. Pērn doktora zinātnisko grādu ieguva 267 pētnieki.

Ministrs šodien valdības sēdes pārtraukumā žurnālistiem atzina – šī situācija liecina, ka “izglītības telpā iestājusies visatļautības sajūta”. Viņš uzsvēra, ka sekas šai rīcībai varētu būt nopietnas, piemēram, pārkāpums varētu tikt ņemts vērā, lemjot par budžeta vietu sadali. Tiks vērtēta arī iespēja atcelt, iespējams, nelikumīgi piešķirtos zinātniskos grādus.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja RPIVA Zinātņu daļas vadītāja Sanita Madalāne, kura aizvieto zinātņu prorektori, akadēmijai 2010.gada 25.novembrī Latvijas Zinātnes padome piešķīrusi promocijas tiesības. Tolaik akadēmija informējusi, ka tai ir pietiekami liels profesoru skaits, un saskaņā ar likumu lūdza šādas tiesības deleģēt, kas tika piešķirtas. Akadēmijai 2012.gada beigās bija pirmais doktorants, kurš absolvēja, bija izpildījis programmu un iesniedzis promocijas darbu, tad arī Promocijas padome sākusi savu darbību.

“Visi astoņi promocijas darbi, kas līdz šim caur šo promocijas padomi ir izgājuši, izgājuši cauri Zinātņu akadēmijai, pilnīgi oficiāli ir apstiprināti, līdz ar to nav nekāda pamata domāt, ka mums nav šādu tiesību. Mums ir oficiāla vēstule no Latvijas Zinātņu padomes, un visa procedūra vienmēr ir tikusi organizēta saskaņā ar Latvijā pastāvošo likumdošanu, tāpēc nav pamata šaubām,” uzsver RPIVA pārstāve.

Augstskola uzskata, ka tai dokumentācija ir kārtībā. RPIVA patlaban nav informācijas no ministrijas saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem, taču tā ar IZM sazināsies saistībā ar, viņuprāt, nepamatoto aizrādījumu.

Komentāri (19)

Janis 20.08.2013. 18.40

Nu re, Vj. Dombrovskis gribēja pa labam, bet pa labam vienkārši nav iespējams ar šito “sistēmu” – agri vai vēlu puvuma smaku nevarēs vairs ignorēt.

+6
-1
Atbildēt

1

    Kristīne > Janis 21.08.2013. 00.23

    Liekas,ka RPIVA argumenti ir diezgan labi.
    ==
    Nebūt neesmu īpašā starā par šo nodrošinātās izglītības kvalitāti (subjektīvs, no stāstiem iegūts viedoklis).

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu