Lemberga lietā iesniedz tiesai slepenu sarunu ierakstus • IR.lv

Lemberga lietā iesniedz tiesai slepenu sarunu ierakstus

83
Aivars Lembergs. Foto: Lauris Vīksne, F64
Baiba Rulle

Prokuratūras iesniegtās liecības atklāj Lemberga ietekmi Kalvīša valdībā un patiesās īpašumtiesības

Prokuratūra šodien atsāktajā Ventspils mēra Aivara Lemberga lietas izskatīšanā iesniedza tiesā jaunus pierādījumus – Kopenhāgenas viesnīcā 2005.gada jūnijā notikušu sarunu ierakstus, kas atklāj gan Lemberga ietekmi Aigara Kalvīša valdībā, gan īpašumtiesības Ventspils uzņēmumos, kompānijās Latvijā, kā arī ārvalstīs reģistrētos uzņēmumos.

Sarunu ierakstus tiesiskās palīdzības ietvaros prokuratūra ieguvusi no Dānijas operatīvās darbības iestādes, to autentiskums apstiprināts ekspertīzē, ar ļoti lielu ticamību norādot, ka sarunās piedalījies Lembergs. Tiesas sēdē tika nolasīts valsts apsūdzības uzturētāja lūgums par papildu pierādījumu pievienošanu krimināllietas materiāliem (skat. ziņas beigās pievienoto audio ierakstu no tiesas sēdes). No tiesas sēdē nolasītā lūguma un tajā iekļautajiem noklausīto sarunu fragmentiem izriet, ka Lembergs uzstājies kā vairāku Ventspils uzņēmumu īpašnieks.

Lūgums noformēts uz 20 lapām, pievienota arī izziņa no Augstākās tiesas, ka tikšanās audio un video ieraksts un noklausīšanās notikusi likumīgi, saskaņā ar tiesneša lēmumu. Var saprast, ka šajā procesā Satversmes aisardzības birojs sadarbojies ar Dānijas partneriestādi, veicot operatīvās darbības ar noklausīšanos, pamatojoties uz lēmumu par Šveices advokāta Rūdolfa Meroni, Aivara Lemberga un Ventspils uzņēmēja miljonāra Olafa Berķa novērošanu, sanāksmes audio un video ierakstīšanu. Ekspertīzē apstiprināts ierakstu autentiskums.

Saņemtie materiāli ir gan audio, gan video ierakstu formātā. Sarunas atšifrētas uz aptuveni 150 lappusēm, audio un video dokumenti papildus iesniegti CD formātā.

Sarunas ierakstītas 2005.gada 16. un 17.jūnijā Kopenhāgenas viesnīcā ”D’Angletere”, tās notikušas starp vairākām personām – apsūdzētajiem Aivaru Lembergu, viņa dēlu Anriju Lembergu un Ansi Sormuli, kā arī Lemberga prāvas lieciniekiem – Šveices advokātu Rūdolfu Meroni, bijušo Lemberga juristu Gintu Laiviņu-Laivenieku, Lemberga meitu Līgu Lembergu, Ventspils uzņēmēju miljonāru Olafu Berķi un citām fiziskām personām.

No atšifrētajiem sarunu fragmentiem var saprast, ka toreiz Kopenhāgenā spriests par darījumiem, kas saistīti ar akciju sabiedrību ”Ventbunkers”, ”Ventspils nafta”, ”Latvijas naftas tranzīts” akcijām, to iespējamo pārdošanu, pirkšanu un iesaistītajiem ofšoriem. Nojaušams, ka sarunu laikā tiek plānota shēma, kā Lembergs un viņa ģimene varētu palielināt ietekmi akciju sabiedrībā ”Ventbunkers”, piemēram, nopērkot daļas no uzņēmēja Jāņa Blažēvica par 50 miljoniem.

No tiesā iesniegtā prokuratūras lūguma izriet, ka sarunu saturam un ierakstiem pievienotajiem dokumentiem ir būtisku pierādījumu nozīme tiesā, jo tie attiecas uz apsūdzētajam Aivaram Lembergam izvirzīto apsūdzību daļā par pilnvaru realizēšanu interešu konflikta situācijā, jo radīts būtisks kaitējums valsts un sabiedrības interesēm, par apzināti nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, sniedzot nepatiesas ziņas par mantu lielā apmērā.

Prokuratūra uzskata, ka sarunu ieraksti papildus pamato pirmstiesas izmeklēšanas laikā pieņemtos lēmumus par aresta uzlaikšanu mantai, jo pierāda apsūdzēto Aivara Lemberga un Anrija Lemberga īpašumtiesības gan Latvijā, gan ārvalstīs reģistrētos uzņēmumos, kā arī pierāda apsūdzētā Lemberga, viņa dēla un Anša Sormuļa subjektīvo attieksmi pret noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu.

Prokuratūras lūgumā minēts, ka noklausīto sarunu saturs un to ieraksti skaidri norāda uz Lemberga ietekmi apsūdzībā ietvertajos Latvijas uzņēmumos un patiesā labuma guvēja tiesību izmantošanu ārzonu kompānijās.

Prokurors Juris Juriss pēc tiesas sēdes atzina, ka sarunu ierakstiem ir ļoti būtiska nozīme lietā, jo tajās Lembergs pirmo reizi ir tik konkrēti uzstājies savā vārdā kā Ventspils uzņēmumu īpašnieks. Jurisa skatījumā, kopā ar izmeklēšanā iepriekš iegūtajiem pierādījumiem un jaunajiem materiāliem veidojas kopaina, kas parāda gan Lemberga patieso ietekmi, gan to, ka viņš izliekas, sakot, ka nesaprot apsūdzību, nezina, ko nozīmē jēdziens ”beneficiārs” vai darījumos nav bijis saistīts ar saviem bērniem.

Tiesas sēdes laikā, kamēr prokurors lasīja lūgumu, varēja novērot, kā mainās Lemberga sejas izteiksme. Līdz lūguma nolasīšanai Lembergs tiesā jutās omulīgi un smaidīja, bet, prokuroram lasot lūgumu, Lemberga sejas izteiksme kļuva drūma un kokaina, domīga un samulsusi. Izskatījās, ka viņš ir stipri piesarcis.

Pēc tiesas sēdes Lembergs bija jau atguvies un medijiem ironizējot teica, ka jaunie materiāli un sarunas, pat ja tās esot notikušas, absolūti neko nemainot, saturiski ”neko tādu” viņš tajās neesot teicis. Lembergs neatzina, ka tiešām būtu piedalījies sanāksmēs Kopenhāgenas viesnīcā.

Tiesa pieņēma prokuratūras lūgumu, un tai tagad jālemj, vai pievienot no jauna saņemtos materiālus kā papildu pierādījumus, pievienojot tos šai lietai. Pec prokurora prognozēm, tas varētu prasīt divas nedēļas, kamēr tiesa ar visu dokuemntu klāstu iepazīsies.

Citāti no, iespējams, Aivara Lemberga runātā fragmentiem, kas iekļauti prokurora tiesas sēdē nolasītajā lūgumā: ”Nu, es pateiktu tā, šodien es nemaksātu ar ofšora naudu pamatkapitālu. Tas nav pareizi, jā, bet es, es pasaku [..] varbūt mums vajadzēja tikties pirms nedēļas, un es būtu stāstījis pilnīgi to pašu, jo šāds risinājums, kad mēs zinām, kā mēs risinām problēmas, man ir mierīga sirds. Tas ir profesionāli. Ja, jo es, Līga ar Anriju slēdz līgumu ar Jāni par 50 miljoniem. Trīs miljoni ir samaksāti, pirmdien samaksās septiņus…”. ”Nu, kur var uztaisīt tik stulbu shēmu! Atkal. Nē, nu sliktākajā gadījumā pārdot un to naudu savākt, un viss.”

Nolasītajos sarunu ierakstos ir vairāki fragmenti, kas atklāj Lemberga ietekmi uz valdību, ko tolaik vadīja Aigars Kalvītis (Tautas partija). No prokurora lasītā izriet, ka Lembergs pa telefonu sazinājies ar toreizējo premjerministru Kalvīti un saskaņojis darījumu, kas saistīts ar ”Ventspils naftas” akciju privatizāciju, kas pēcāk notika 2006.gada rudenī.

Citāts no sarunu fragmentiem: ”[zvana telefons] Es atvainojos, man, man premjers zvana. Sveiks, klausos tevi. Sveiks, nu, paldies tev. Nīkuļojam mazliet. Tu laikam ārpusē, tur Briselē esi. Nu ja, nu ja, nu ja, nu, jā, jā, vo, vo. Nu, tikai tā. Tikai tā. Ļoti pareizi tas ir. Jā. Jā. Jā. Ļoti labi. Labi, ierosinās. Jā. Jā. Es pieslēdzu. Viņš atbalstīs, viņš atbalstīs. Es ar viņu runāju šorīt. Jā, jā, viņi grib, izmantojot savas četras balsis plus vēl tur kādu te piespiedīs ielikt, teiksim, kaut vai divus no otras puses, un kopā seši, un padomē ir vairākums, saproti? Tur tas aprēķins. Viss ir. Nu, varbūt jā, varbūt jā, varbūt jā. Nē, tad būs cauri. Tad tiesāsimies desmit gadu. Ok, vecais, mēs ar arī Andri sazvanījāmies. Es ar Aināru runājām. Mēs tiekamies rītdien. Jā, jā. Protams, nu, protams, jā. Jā, varbūt ar’, protams. Nu pats vari tikt pie naudas, un līdz ar to būs resursi priekš vēlēšanām, ja? Jā, jā, jā! Labi, vecais, darīsim tā! Paldies tev, jā. Ā, sarunāsim, jā. Labi, es tevi turēšu lietas kursā, ja kas mainīsies. Paldies tev. Jā. Uz redzi! [kāds no sarunbiedriem nosaka – premjers uztraucas par situāciju ”Ventspils naftā”]”.

Komentāri (83)

efeja60 12.08.2013. 17.32

Cerams, ka iesēdinās un konfiscēs mantu.

+27
0
Atbildēt

0

Kristīne 12.08.2013. 17.40

Svarīgākais jau laikam šajā kontekstā ir vārds “pierādījumi”, jo par ietekmi Kalvīša, Godmaņa un arī priekšpēdējā Dombrovska valdībā, ko stutēja ZZS, laikam būtu lieki šaubīties. Reizēm liekas, ka arī šobrīd daži “ietekmes aģenti” vēl pietiekami naski strādā, sk. kaut izgāzto brīvostu savaldīšanas likumu…

+25
0
Atbildēt

0

ligakalnina 12.08.2013. 17.18

Vai nav zīmīgi, ka Lemberga aizstāvībai momentā uzrodas divi SC un Kremļa fanātiskie pielūdzēji?
Un, tai pat laikā, Dzintars klāsta, ka Lembergs un viņam piederošā ZZS ir NA tuvākie partneri, un Lembergs slavē Dzintaru un NA kā viņa tuvākos partnerus?
Secinājumi taču ir acīmredzami.

+27
-7
Atbildēt

7

    dace_roze_lmt_lv > ligakalnina 12.08.2013. 17.23

    Lembergu neviens neaizstāv. Vai vēlaties, lai es nosauktu viņu par nelieti?

    Lūdzu: Lembergs ir nelietis un despots.

    Cerams, ar šādu paziņojumu no manas puses esat dziļi apmierināts.

    +4
    -17
    Atbildēt

    0

    marmed > ligakalnina 12.08.2013. 19.30

    Atkal Dzerim katrā rakstā kaut kas negatīvis par NA jāpasaka :)
    un kas tur slikt, ka ZZS tuvākie partneri? nu ne jau liberasti būtu tā labākā izvēle. ZZS protams ir žuļiki un blēži, bet tomēr pārsvarā konservatīvi savos uzskatos, kas normālim cilvēkiem arī ir pieņemams…… kamēr tu te ķengājies ZZS un NA popularitāte tikai aug. RP nogāja pa burbuli, jo bija tīri liberasti, V vē turās, jo tur ir arī konservatīvais spārns un arī daudz nacionāli domājošu cilvēku… V izdzīvošana ir atkarīga no tā kurs spārns ņems virsroku, principā, ja lielu daļu liberastu izsvītrotu, tad V būtu normāla partija.

    +6
    -17
    Atbildēt

    0

    marmed > ligakalnina 12.08.2013. 21.44

    pirmkārt nēesi naivs, žuliki ir visās partijās, bez izņēmuma! Nezinu par Ventspili, bet Rīgā Ušakovs nevienu nav nolicis pie vietas un, ja kas Ušakovu galīgi neatbalstu, bet ko darīt tāds nu ir tas nacionālais sastāvs Rīgā…. tu labāk padomā par liberastu diktatūru visā Eiropā.
    Dzeri tev laikam vēl pārāk liela trauma no padomju laikiem, liekās ka tūlīt atnāks komuņagas un noliks tevi pie sienas….
    Liberālismam ekonomikā (saprātīgās devās) nav ne vainas, bet tās kūltūras ārprāts ko viņi mēģina uzspiest, visādas “laulības”, tavas iemīļotās minoritātes politiskā spēka pieaugums, tādā Eiropā nu es negribu dzīvot…. tad jau tiešām labāk kopā ar Putinu nevis… tu pats zini ar ko..

    +3
    -13
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 13.08.2013. 19.08

    “Un, taisni pateicoties tiem “liberastiem”, un tam, ka Eiropā pie varas ir viņi”
    ===
    Liela daļa Eiropas konservatīvo ir liberālāki par vietējiem liberāļiem. Vērtību attīstības lieta.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 13.08.2013. 19.09

    “NA, kuri nav nekādi konservatīvie, bet, komunisti, postkomunisti, sovoki ”
    ===
    Kāda atšķirība? Ja skatās PSRS kontekstu, komunisti nav nekādi kreisie, bet konservētāji – status quo sargātāji.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > ligakalnina 13.08.2013. 02.30

    traks_sunsxxx
    Nu- diezi vai kopā ar Putinu tev kāds ļaus pavadīt kaut minūti. Arī droši vien pats nojaut… aizsūtīs tevi pie vjetnamiešiem uz to, kā viņu sauca tur to nometni, … sameklēju to nosaukumu- Guļanovo. Kopā ar Putinu tu varēsi tikai dziedāt “Russia, Russia uber alles!” tad, kad no Guļanovo būsi ticis ārā. Nu- kaut kādā tā paša teksta krieviska izpildījuma formātā. Ak, jā- piemirsu, tāds taču jau ir- “Slaavsja, slavsja ti russkij narod!”. Un varēsi no sirds priecāties, ka Putins pasargā tevi no šaušalīgās Eiropas.
    Izlasot tevis lietoto vārdu “liberasti” man kļūst aptuveni skaidrs- kas tu esi. Kaut kādi nenopietni ļaudis te tādus saukā par “komuņagām” un vēl sliktākos vārdos.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 12.08.2013. 21.28

    Normālam cilvēkam pieņemami “žuliki un blēži”?
    Šaubos, ka tādu var saukt par normālu.
    Un, taisni pateicoties tiem “liberastiem”, un tam, ka Eiropā pie varas ir viņi, tu vari te drukāt savus “domu grudus”, ja pie varas būtu tas, ko tu sauc par “konservatīvajiem” no ZZS, kopā ar tikpat lieliem “liberastu” pretiniekiem, kā SC un NA, kuri nav nekādi konservatīvie, bet, komunisti, postkomunisti, sovoki un nacionalsovoki, tevi ātri vien nostādītu ierindā un noliktu pie vietas, kā Lembergs izdarījis Ventspilī, un Ušakovs Rīgā, un NA skatās uz šiem diviem, kurus pati atzīst, ka “ciena”, un siekalojas – ek, ja tā varētu izdarīt visā Latvijā!

    +12
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu