FOTO: Latvijas un Izraēlas prezidenti atklāj ebreju glābējam veltīto memoriālu • IR.lv

FOTO: Latvijas un Izraēlas prezidenti atklāj ebreju glābējam veltīto memoriālu

21
Biedrības "Žaņa Lipkes memoriāls" valdes priekšsēdētājs Māris Gailis (no labās), Valsts prezidents Andris Bērziņš un Izraēlas prezidents Šimons Peress Žaņa Lipkes memoriāla apmeklējuma laikā. Foto: Ieva Lūka, LETA
Mārtiņš Pričins

Žaņa Lipkes memoriāls atrodas Rīgā, Ķīpsalā

Ebreju glābēja Žaņa Lipkes memoriāla svinīgā atklāšanas ceremonija otrdien notika, piedaloties Latvijas Valsts prezidentam Andrim Bērziņam un Izraēlas prezidentam Šimonam Peresam.

„Šādi cilvēki ir mūsu tautas lepnums. Žaņa Lipkes un citu ebreju glābēju vārdi paliks vēsturē kā pierādījums tam, ka pat visbriesmīgākajos apstākļos cilvēkmīlestība nav uzvarama,” uzrunā sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš. „Žanis Lipke bija vienkāršs ostas strādnieks, kura iespējas un līdzekļi bija stipri ierobežoti. Neskatoties uz to, viņš ar savu sievu Johannu un citiem palīgiem, riskējot ar savu un tuvinieku dzīvībām, vairāku gadu garumā spēja izglābt vismaz 55 ebrejus, brīnumainā kārtā izvairoties no nacistiskā režīma represijām.”

Bērziņš Lipkem veltīto muzeju nosauca par ēku, kas „atgādina Noasa šķirstu un kas ir liecība tam, ka pat vistumšākajos vēstures brīžos ir atrodami cilvēki, kuri spēj saglabāt cilvēcību un līdzcietību”. Tāpat viņš atgādināja, ka holokausta memoriāls „Jad Vašem” 135 Latvijas iedzīvotājiem ir piešķīris Izraēlas valsts goda nosaukumu „Taisnīgais starp tautām”.

„Mums ir jāstāsta jaunajai paaudzei par šīm tumšajām vēstures lappusēm, lai nekas tāds vairs neatkārtotos cilvēces vēsturē. Tāpat ir jāstāsta par Žaņa Lipkes un citu glābēju varoņdarbiem, lai aizvien atgādinātu, ka arī viens cilvēks ar savu personīgo izvēli un apņēmību var mainīt pasauli uz labo pusi,” uzrunu nobeidza Bērziņš.

Izraēlas prezidents Šimons Peress atzīmēja, ka muzejam ir īpaša nozīme. Lipke simbolizē labāko cilvēku, kāds var būt uz zemes. Viņš atzīmēja unikālo Lipkes drosmi, jo katrs rīts viņam varēja būt pēdējais.

Haima Smoļanska, kuru izglāba Lipke, dēls Boriss muzejam mūžīgā dāvinājumā pasniedza Toras tīstokli, ko visu mūžu glabājis viņa tēvs. Smoļanska dēls atzīmēja, ka grūtā brīdī Lipke deva patvērumu daudziem nepazīstamiem cilvēkiem, lai glābtu viņu dzīvību, un tīstoklis muzejā būs kā pierādījums cēlsirdīgai rīcībai.

Pēc abu prezidentu uzrunas notika simboliskā muzeja atklāšanas lentītes griešana. Pasākumu apmeklēja arī kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (NA), izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), uzņēmēji Andris Šķēle un Juris Savickis un citi.

Memoriāls pēc arhitektes Zaigas Gailes projekta ir uzbūvēts Ķīpsalā, Mazajā Balasta dambī 8, netālu no pazemes bunkura, kur Lipke Otrā pasaules kara laikā slēpa vajātos ebrejus. Tas uzcelts tikai par sabiedrības ziedotiem līdzekļiem.

 

Komentāri (21)

alexander 30.07.2013. 17.33

Prieks, ka šāds muzejs ir tapis, cildinot tādas vērtības kā līdzcietība, drosme un mīlestībā balstīta rīcība. Tas arī tiešām vienmēr atgādinās, ka indivīds, kurš rīkojas saskaņā ar šīm vērtībām, ir stiprāks par teroru, tajā balstītu režīmu un iznīcību.

+5
0
Atbildēt

0

Inese 30.07.2013. 14.42

Ļoti nozīmīgs memoriāls visai latviešu tautai.

+3
-2
Atbildēt

0

janazakovica 30.07.2013. 19.59

vai kaut viens zids bolseviks ir izglabis kadu latvieti..?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu