Ir jautā • IR.lv

Ir jautā

2
Pēteris Blūms

Vai Rīgas Doma tornī ir jāierīko lifts, kā vēlas draudze?

Kaspars Upītis, Rīgas Doma pārvalde valdes loceklis, Doma draudzes priekšnieks:

Tas būtu interesanti, jo dotu vēl vienu iespēju Rīgu redzēt no augšas. Tas nav nekas nosodāms. Ņemot vērā, ka Gaismaspilij būs skatu platforma, Pēterbaznīcā var uzbraukt, vēl tirdzniecības centrā Galleria Riga ir izbūvēts jumts – kur tik visur nav. Kāpēc lai nevarētu būt Rīgas Domā?

Juris Dambis, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs:

Domam nepieciešama kvalitatīva torņa restaurācija, un viss cits ir risināms pēc tam. Es domāju, ka lifts nav nepieciešams, tā nav prioritāte kultūras mantojuma saglabāšanā. Latvijā ir unikāli kultūras pieminekļi, kas ir sliktā tehniskā stāvoklī, tur vispirms nepieciešams naudas ieguldījums.

Pēteris Blūms, arhitekts:

Tas ir lieki. Tiek zaudētas 16.gs. torņa konstrukcijas. Blakus Pēterbaznīcā viens lifts jau ir – izskatās pēc dzīrēm mēra laikā, ja Doma baznīcai tiek atvēlēta nesalīdzināmi lielāka labvēlība nekā simt citām baznīcām. Arhitekte Zaiga Gaile aizrakstīja uz Parīzi UNESCO ģenerāldirektoram, lūdzot izskaidrot, kāpēc tāds risinājums ir jāpieņem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu