LU studiju maksu šogad nepaaugstinās • IR.lv

LU studiju maksu šogad nepaaugstinās

27
Studētgribētāji pie Latvijas Universitātes. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Pirmajā studiju programmu divdesmitniekā dominē LU un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) piedāvātās programmas

Latvijas Universitātē (LU) studiju maksa šogad paliks iepriekšējā gada līmenī, to nav plānots paaugstināt, – LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja LU rektors Mārcis Auziņš.

LU rektors sacīja, ka esot patīkami pārsteigts par lielo reflektantu skaitu, kas vienotajā pieteikumu iesniegšanas tīklā izvēlējušies studijas LU. Pēc Auziņa teiktā, pirmajā studiju programmu divdesmitniekā dominē LU un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) piedāvātās programmas.

Atbildot uz jautājumu par valsts finansējumu LU, Auziņš sacīja, ka tas joprojām saglabājas 2009.gada, tas ir, krīzes līmenī, kad finansējums tika samazināts divas reizes. Lai gan valdība ziņo, ka krīze ir pārvarēta, finansējums augstskolai palicis krīzes līmenī un pagaidām nav nekādu indikāciju, ka kaut kas varētu mainīties, norāda LU vadītājs.

Valsts finansējums LU budžetā ir 18%, pārējais tirgus ekonomikas apstākļos jāgādā pašiem, sacīja rektors, piebilstot, ka šis finansējuma apmērs liecina par valsts attieksmi, tas ir arī signāls ārvalstu investoriem, kā valsts izturas pret jauniem speciālistiem, zinātnes attīstību un inovācijām, uzskata LU rektors.

Pēc Auziņa teiktā, Latvijā kopumā katastrofāli trūkst augstskolu mācībspēku, – arī tas liecina par valsts attieksmi pret finansējumu doktorantiem. LU gan mācībspēku esot pietiekami, ziņo LETA.

Iepriekšējā izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa sāktās reformas viesa cerību, ka būs pārmaiņas, taču tagad diemžēl viss piebremzējies. No ministrijas puses paveikts maz, uzskata Auziņš.

Šogad populārākās pamatstudiju programmas LU ir “Datorzinātnes” un “Komunikācijas zinātne”. Studiju programmai “Datorzinātnes” uz budžeta vietām saņemti 889 pieteikumi, bet “Komunikācijas zinātne” – 825 pieteikumi. Tālāk ar 807 pieteikumiem uz budžeta vietām seko “Tiesību zinātnes”, ar 589 – “Vadības zinības”, 582 – “Ekonomika”, bet 570 pieteikumi budžeta vietai ir uz 2.līmeņa profesionālo studiju programmu “Ārstniecība”.

LU norāda, ka 41% jeb 3950 reflektanti no kopējā pieteikušos skaita kādu no universitātes studiju programmām savos pieteikumos norādījuši kā pirmo prioritāti.

Ir noslēgusies pieteikšanās studijām 11 Latvijas augstskolās, kuras iekļāvušās vienotajā pieteikumu iesniegšanas tīklā. Visvairāk pieteikumu saņemts studijām LU un RTU, attiecīgi 18 305 un 15 152. Viens reflektants varēja iesniegt pieteikumus vairākās programmās, tāpēc pieteikumu ir vairāk nekā reģistrēto reflektantu.

Latvijas Lauksaimniecības universitātei ir 3631 apstiprināts pieteikums, Daugavpils Universitātei – 2022, Liepājas Universitātei – 1449, Rēzeknes Augstskolai – 1381, Vidzemes Augstskolai – 950, Banku augstskolai – 918, Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolai – 802 pieteikumi.

Vismazāk apstiprināto pieteikumu ir studijām Ventspils Augstskolā un Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā – attiecīgi 755 un 345 pieteikumi.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu