Opozicionārs būrī • IR.lv

Opozicionārs būrī

86
Aleksejs Navaļnijs pēc sprieduma pasludināšanas. Foto: ITAR-TASS/LETA
Askolds Rodins

Krievijā Kremļa opozicionāram notiesājošs spriedums

Piepildījies iepriekš par visticamāko uzskatītais variants. Viens no pazīstamākajiem Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma opozicionāriem Aleksejs Navaļnijs turpmākos piecus gadus pavadīs vispārēja režīma kolonijā un samaksās pusmiljonu rubļu (mazliet virs astoņiem tūkstošiem latu) soda naudas par valstij piederoša uzņēmuma mantas “izšeptēšanu” 16 miljonu rubļu (aptuveni 277 tūkstoši latu) apjomā.

Tas esot ticis sastrādāts pirms dažiem gadiem, kad Navaļnijs bija Kirovas apgabala gubernatora Ņikitas Beliha (bijušais “Labējo spēku savienības” līderis) ārštata padomnieks. Saimnieciskās lietās viens reti kad ir karotājs, tāpēc apsūdzēto solu ar Navaļniju dala kāds bijušais vidēja ranga saimnieciskais darbinieks. Viņam tikuši četri gadi kolonijā. Spriedumus, protams, var pārsūdzēt, un tas droši vien tiks darīts, tikai galīgais iznākums tāpat jau zināms.

Kopš aprīļa vidus, kad Kirovā sākās Navaļnija prāva, Krievijas publiskajā telpā bija vērojama palaikam itin interesanta domu apmaiņa par Navaļnija nākotni. Atradās pat cilvēki, kas ticēja, ka iespējams attaisnojošs spriedums, vismaz vienam no apsūdzētajiem. Ne mazums piekritēju bija arī nosacītajam sodam – atkal jau abiem vai vismaz vienam.

Cilvēkiem grūti atzīt, ka viņi mīt valstī, kurā tiesiskums ir tikai “uz papīra”, it īpaši, ja tiesu darbi kaut mazliet sasaucas ar politiku. To labi ilustrē fakts, ka, nolasot spriedumu Navaļnijam, tiesnesis īpaši uzsvēra, ka lietā nav politisku motīvu”.

Te der atcerēties kādreizējā Krievijas bāgātākā cilvēka, uz neatkarīgu rīcību pretendējošā Mihaila Hodorkovska otro tiesas prāvu, kurā notiesājošais spriedums galvenokārt balstījās uz atziņu, ka Hodorkovskis zadzis naftu, kas tobrīd piederēja viņam pašam.

Kremļa režīmam vajadzīgu spriedumu brīvības pamats meklējams Putina otrās prezidentūras nogalē, kad tika izdarīts šķietami sīks grozījums likumdošanā – tas noteica, ka Augstākās tiesnešu kvalifikācijas komisijas vadītāju ieceļ prezidents. Un šī komisija lemj par tiesnešu atbilstību ieņemajam amatm – gadījumos, kad rodas vajadzība pēc šāda izvērtējuma.

Navaļnija lietā ir kāds ievērības cienīgs blakus apstāklis – veikls manevrs sabiedrības uzmanības novēršanai, kas vienlaikus stiprina ilūziju, ka Krievijā “viss nav tik traki”. Piedalīties 8.septembrī paredzētajās Maskavas mēra ārkārtas vēlēšanās plānoja arī Navaļnijs. Nebūtu grūti atrast ieganstu, lai liegtu viņam reģistrēties kā amata kandidātam, taču tas netika darīts. Pat vēl vairāk, Kremļa atbalstītais pašreizējais mēra p.i. Sergejs Sobjaņins sniedza Navaļnijam reālu palīdzību kandidatūras reģistrēšanai nepieciešamo formalitāšu kārtošanā.

Tagad publiski var apspēlēt tematu “apelācijas iesniegšanas un izskatīšanas termiņi un no šiem notikumiem izrietošās sekas”. Var parunāt, kā gadījies, ka sprieduma tekstā iezadzies formulējums “brīvības atņemšana bez brīvības ierobežošanas”. Var taisīt aplēses, kas būs, ja spriedums stāsies spēkā mazāk nekā piecas dienas pirms mēra vēlēšanām, kad kandidātus vairs nedrīkst izsēdināt no “vēlēšanu vilciena”. Kulstīt mēles, likt atziņas uz papīra vai datora ekrāna vismaz pagaidām Krievijā nevienam nav liegts. Taču karavāna iet tālāk. Manevrēšanas, kombinēšanas un kaut vai šķietamu kompromisu laiks ir pagātnē.

Pagājušajā vasarā likumdošanā izdarītie grozījumi ievadīja Krievijā jaunu laiku – kad lēmumi nāk vienkārši un uzreiz saprotami, turklāt tiek konsekventi īstenoti. Teiktais, dabiski, attiecas tikai uz Putina režīma kritizētājiem vai noliedzējiem.

Navaļnijs neizbēgami nonāks ierobežotā dzīves telpā, pēc kuras pamešanas, kā jau sodīta persona, viņš līdz mūža galam nedrīkstēs ieņemt vēlētus amatus. Kroņa nams tuvā nākotnē gaida arī lielāko daļu to Bolotnajas laukuma notikumos iesaistīto cilvēku, kuriem izvirzītas oficiālas apsūdzības. Varbūt pat visus. Jaunā kārtība vispirms pieteica sevi vārdos. Tagad nāk pirmie darbi.

 

Komentāri (86)

andrisskrastins 18.07.2013. 17.59

Pirmām kārtām Linux Mint 15, beidz izmantot Linux tirdzniecības zīmi neatbilstošiem pasākumiem (politiski melīgai aģitācijai), savādāk palūgšu tavu kontu bloķēt.

Otrām kārtām uztaisīt 20 viltotus Twitter kontus var ikviens. Nesmīdini tautu.

Kremlis ir savu raksturu parādījis. Miermīlīgā ceļā nekas tur nemainīsies. Ir jāgāž ar varu. Visa štelle. Savādāk krievus sagaida sociāli ekonomiska katastrofa, ar kuru salīdzinot Oktobra revolūcija būs ziediņi.

+15
-1
Atbildēt

8

    Inese > andrisskrastins 18.07.2013. 18.03

    Un kāpēc tu, Pēteri Krišjāni, domā, ka tu kaut ko spēsi bloķēt, stukačok? Un tu apgalvo, ka minētie fakti ir “melīga politiska aģitācija”? A tu pamato, ar faktiem, apgāz manus apgalvojumus. Slabo? ;)

    p.s. Torvalds Linux kā preču zīmi Latvijā nav reģistrējis, vismaz tik daudz jau nu tev būtu jāzina ;)

    p.s.s. Un šajā vietnē esmu gandrīz vienīgais, kas nes lasītājiem patiesības vēsti ;)

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > andrisskrastins 18.07.2013. 18.11

    Jā, tas būtu īsteni “demokrātiski”. Un vēl “demokrātiskāk” ir aicināt ar varu gāzt likumīgi ievēlēto valdību Krievijas Federācijā, kā to dara Pēteris Krišjānis ))))

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > andrisskrastins 18.07.2013. 21.13

    Da labi jau, kamēr veikalos būs ēdamais un cilvēkiem būs kāda kapeika, par ko to nopirkt, nekādas revolūcijas nebūs ;) Un to, kam KF valdīt, nosaka elites, nevis Maskavas “ofisa planktons” ;)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    marmed > andrisskrastins 18.07.2013. 21.10

    OK, varbūt 6 %… tātad, ja tādi Čegevares-wanabees revolucionāri, kā Pecisk, gāž ļauno Putinu un pie varas nenāk 6% liberastu atbalstītais Navaļnijs, bet gan kāds komunists/nacists/žirinovskis, tad Krievijā vienkārši iestājas humanitārā katastrofa, kā jūs domājat uz kurieni bēgs daudzie tūkstoši bēgļi? Uz vidusāziju atkrīt, uz tālajiem austrumiem atkrīt, paliek tikai Baltija Ukraina un Baltkrievija, un diezi vai mēs spēsim to bēgļu straumi apturēt, un nevajag aizmirst, par šeit esošo 5. kollonu, kura palīdzēs begļiem te tikt. Tā kā Pecisk pirms runāt muļķības padomā valstiski, padomā par to kas ir izdevīgi Latvijai.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    marmed > andrisskrastins 18.07.2013. 20.29

    Pecik, varbūt pastāstīsi, kā Tu iedomājies Putina gāzšanu un kas varētu nākt viņa vietā? bet tādu reālu prognozi, skaidrs, ka to pašu Navaļno atbalsta kādi 10 % krievu, tātad viņš nenāktu Putina vietā….. kāds varētu būt reālistisks scenārijs?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > andrisskrastins 18.07.2013. 18.07

    pecisk. Vai tas būs demokrātiski? Vienotības un IR ideāls taču Veimāras republika?:):):)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > andrisskrastins 18.07.2013. 18.55

    Paldies, Linux!
    Tu esi lieliski jautrs, jo izliecies nezinām, ka Krievijā valdību neievēl. Jautrību satracina vēl vairāk tavs uzskats, ka Krievijā kaut ko vispār ievēl !

    +10
    0
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 18.07.2013. 17.57

IR ADMINISTRATORAM ZIBENS IESPĒRIS!?

+7
-1
Atbildēt

0

Anete 18.07.2013. 19.56

rodas iespaids ka zem niķa linux ments slēpjas kāds irša sisadmins kas liek pats sev plusiņus un dzēš sev netīkamus komentārus, nu ko apsveicu, vel viens iemesls neabonomet irsi. paldies ka kadreiz bijat interesantāki.

+6
-1
Atbildēt

1

    dro > Anete 18.07.2013. 21.05

    grendus. Nellija mācās no Ēlertes – pieņēmusi linuksu par integrātoru:)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu