Satriec karteli • IR.lv

Satriec karteli

5
Pauls Raudseps

Beidzot atklāta liela mēroga nelikumīga vienošanās par iepirkumu «sakārtošanu»

Bieži izskan aizdomas, ka valsts un valsts uzņēmumu rīkotie iepirkumi ir tikai paskata pēc, ka īstie uzvarētāji ir zināmi jau iepriekš un visa iepirkuma procedūra ir tikai butaforija. Reti dzirdam, ka kāds tiktu pieķerts šādā negodīgā rīcībā.

Tāpēc izbrīnī, cik maz uzmanības pievērsts Konkurences padomes (KP) pirms dažām nedēļām pieņemtajam lēmumam sodīt 26 energobūvniecības uzņēmumus par dalību kartelī. Soda summai vien vajadzētu likt šim gadījumam izcelties ikdienas sīkfaktu gūzmā, jo visiem uzņēmumiem kopā uzdots samaksāt valstij par pārkāpumiem vairāk nekā divus miljonus latu. Tas ir teju desmit reižu vairāk nekā visa KP 2012.gadā uzrēķināto sodu kopsumma – 253 725 lati par 12 konkurences tiesību pārkāpumiem. Kā norāda padome, «procentuāli šīs lietas ietvaros KP piemērojusi iestādes pastāvēšanas laikā bargākos sodus» – līdz pat 7,5% no uzņēmumu iepriekšējā gada apgrozījuma, un starp sodītajiem ir tādas prominences kā Skonto grupas vadītājam Guntim Rāvim pastarpināti piederošais Latvijas Energoceltnieks (LEC), kuram uzrēķināts 309 362 latu sods. 

Tas vien padara šo gadījumu zīmīgu, taču vēl saistošāks šķiet fakts, ka beidzot atklāta plaši sazarota nelikumīga vienošanās par iepirkumu «sakārtošanu». KP 177 lappušu lēmumā šīs konkursu dalībnieku savstarpējās vienošanās tiek atklātas kā uz delnas, un ir skaidrs, ka iesaistītie uzņēmēji par šo sistēmu tolaik sevišķi nekautrējās. Elektroceltnieku nozarē roka roku mazgājusi jau kopš 2006.gada, un KP konstatējusi 316 gadījumus, kad konkurence deformēta valsts uzņēmumu Latvenergo un Sadales tīkls iepirkumos, trijos Latvijas dzelzceļa iepirkumos, divos SIA Latrostrans un vienā SIA Binders iepirkumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu