Nenosargāta, bet atjaunojama • IR.lv

Nenosargāta, bet atjaunojama

10
Dzēšanā cietušie nozīmīgākie vēstures muzeja eksponāti — tika salieti, bet visi ir atjaunojami.

Ugunsgrēka patiesie postījumi Rīgas pilī vēl turpina atklāties, bet nelaimes cēloni joprojām sedz baumu migla

Balta plēve ierasto, sarkano dakstiņu vietā – tāds garāmgājēja skatienam mēnesi pēc postošās ugunsnelaimes paveras Rīgas pils jumts. Valsts policija joprojām turpina izmeklēšanu, un ugunsgrēka cēlonis nav noteikts, taču aptuvenie zaudējumi ir apzināti, un tie nav mazi. Pats galvenais – iznīcināta ievērojama senās celtnes daļa, kas nozīmīgi ietekmē pils autentiskumu. Papluinīti pils muzeju krājumi, taču kopējā postījumu summa vēl nav izkalkulēta. Muzejnieki mierina, ka visi postījumi ir labojami. Tikmēr būvnieki pilī turpina remontdarbus un noraida baumas, ka ugunsnelaime izcēlusies tieši būvdarbu dēļ.

Neatgriezeniski zaudētais

«Pilij zaudējumi ir apjomīgi – iznīcināta ievērojama oriģinālās substances daļa, kas ietekmē pils autentiskumu. Visu var atjaunot, bet tas vairs nebūs oriģināls,» konstatē Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis. Inspekcija novērtējusi 20.jūnijā notikušā ugunsgrēka sekas, konstatējusi kultūrvēsturisko vērtību zaudējumus un ziņojumā sniedz ieteikumus turpmākai rīcībai. Apsekojumi liecina, ka pilij nodarītais kaitējums atklājas pamazām, jo tikai ar laiku parādās ūdens postījumi, kas pirmajās dienās pēc ugunsgrēka nešķita tik lieli. Piemēram, tūlīt pēc ugunsgrēka apskatot 1938.gadā būvēto arhitekta Eižena Laubes konstruēto Svētku zāli, šķita, ka salīdzinoši ar citām telpām tur viss kārtībā, taču tikai ar laiku redzams, ka mitrums šajā zālē ir nodarījis zaudējumus gleznojumiem un būs nepieciešams diezgan sarežģīts process, lai tos atjaunotu.

Svētku zāles lielākā mākslinieciskā un arhitektoniskā vērtība ir griestu kompozīcija ar ierāmētiem gleznojumiem jeb panno, kuros attēloti valstij un nācijai svarīgi notikumi. No visiem panno visvairāk bojāts ir Ludolfa Liberta 1939.-1940.gadā gleznotais Kurzemes hercogs Jēkabs. Audekls ar gleznojumu ir atdalījies no apmetuma pamatnes un nokritis, taču tas ir saglābts un patlaban atrodas drošībā, teikts VKPAI ziņojumā. Svētku zālē ir nogruvusi aptuveni sestā daļa griestu apdares un dekoratīvo koka konstrukciju, no kurām daļu var atjaunot un pēc restaurācijas atkārtoti montēt pie griestiem, bet daļai būs nepieciešams izgatavot kopijas. Zāles koka paneļi ar ozolkoka finierējumu un griestu lustras remonta laikā bija demontētas, tāpēc saglabājušās neskartas. Kopumā Svētku zāles griestus no pilnīgas iebrukšanas nosargāja metāla pārseguma konstrukcija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu